Contractul de 140 de milioane de euro rămâne la Kiat şi Diferit

Contractul de 140 de milioane de euro rămâne la Kiat şi Diferit
Primăria a câştigat în instanţă împotriva CNSC şi, după comunicarea deciziei judecătorilor, va încheia contractul pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca.
Curtea de Apel Cluj a decis soarta contractului de 140 de milioane de euro pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca. Anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), licitaţia organizată de municipalitatea clujeană a fost repusă “pe rol” de instanţă, la fel şi rezultatul stabilit de comisie, care declarase câştigătoare asocierea dintre societăţile Diferit şi Kiat. Primarul Sorin Apostu a declarat că municipalitatea aşteaptă comunicarea deciziei înainte de a semna contractul.

Curtea de Apel Cluj a admis plângerea primăriei împotriva deciziei CNSC de anulare a licitaţiei pentru întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca. Instanţa a acceptat şi cererea de intervenţie în dosar a firmelor Diferit şi Kiat Group, care fuseseră declarate câştigătoare ale licitaţiei. Magistraţii au decis ieri că Grup Arcons şi Euro Form Consulting au formulat contestaţii nejustificate, motiv pentru care decizia CNSC privind anularea licitaţiei nu stă în picioare. Decizia Curţii este irevocabilă, astfel că licitaţia organizată de municipalitate rămâne valabilă, la fel şi rezultatul stabilit de comisia de licitaţie: contractul de 600.000.000 de lei (140 de milioane de euro – n. red.) va fi adjudecat de asocierea Diferit - Kiat.

“Este un pic târziu să ne apucăm de lucrări de întreţinere a străzilor în această perioadă. Decizia luată de instanţă nu poate decât să ne confirme că membrii comisiei de licitaţie din care fac parte şi reprezentanţi de la Finanţe au adjudecat corect contractul. Am avut dreptate şi în cazul licitaţiei pentru salubritate stradală, şi în cazul celei pentru străzi. Astfel de contestaţii nu au făcut decât să întârzie lucrări importante pentru oraş”, a subliniat primarul Sorin Apostu. Edilul a adăugat că, din perspectiva anilor următori, este bine că municipalitatea are un contractor la capitolul întreţinere străzi. “Anul acesta nu mai putem demara alte lucrări. Acum vom aştepta ca instanţa să ne comunice decizia, vom vedea exact ce cuprinde, după care putem vorbi de semnarea contractului”, a completat edilul.

Municipalitatea clujeană a adjudecat licitaţia din luna mai pentru întreţinerea timp de patru ani a străzilor din oraş, contract evaluat la maximum 140 de milioane de euro, către cele două societăţi, care au întrunit punctaj maxim. La licitaţia electronică au depus oferte companii de top din domeniul construcţiilor din România şi din mai multe ţări europene. Comisia de licitaţie a decis câştigătorul în data de 9 iunie: asocierea Diferit-Kiat. Rezultatul a fost, însă, contestat la CNSC, care a decis să admită contestaţia Grup Arcons şi Euroform Consulting şi a anulat licitaţia. Municipalitatea a fost nemulţumită de decizie, mai ales pentru că societăţile contestatare nu au participat la licitaţie, şi a atacat în instanţă dispoziţia CNSC.


Kiat a făcut Dorobanţilor şi lucrează pe Fabricii

Kiat Group a avut, potrivit municipalităţii, mai multe contracte pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca. În ultimii doi ani, societatea avea lucrări de 11 milioane de lei. Primarul Sorin Apostu a declarat în 2009 pentru ZIUA de CLUJ că societatea practică cel mai mic preţ la covoarele asfaltice, strat de uzură, plus aşternere, de 40,4 lei/mp.

Acesta este motivul pentru care societatea a primit sarcină de la primărie să se ocupe şi de lucrările de reabilitare la Calea Dorobanţilor, pentru care municipalitatea a primit anul trecut de la guvern patru milioane de lei. În prezent, societatea are contract cu RADP şi lucrează împreună cu regia la modernizarea străzii Fabricii. “Avem două milioane de lei alocaţi de la guvern pentru modernizarea străzii Fabricii. Se apropie sfârşitul anului, dacă nu ne apucam de lucrări, banii ne erau retraşi. Lucrările sunt făcute de RADP, însă aceştia au contract şi cu Kiat, singurii care aveau freză cu diamant pentru frezarea stratului de asfalt. În cazul străzii Fabricii, a fost nevoie de intervenţii de acest gen şi s-au frezat şapte centimetri de asfalt”, a explicat edilul Sorin Apostu.

Diferit şi Kiat merg bine la Cluj

Societatea Diferit este deţinută de un fost inginer din cadrul RADP, Nicolae Petri, care controlează societatea alături de soţia sa. Din 2004 până în 2007, compania a încasat de la Primăria Cluj-Napoca peste 20 de milioane de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, administratorul societăţii este Grigore Vădean. Kiat Group este deţinută de mai mulţi cetăţeni turci: Tamer Atalay (30%), Atalay Deniz (25%), Mustafa Bekar (20 %),Yigit Berk Atalay (12,4%) şi Ahmet Selcuk Kiraz (12,5%). Administratori sunt Mustafa Bekar şi Yigit Berk Atalay. Societatea Diferit, dar şi Kiat Group lucrează şi în prezent la întreţinerea străzilor din oraş, aflându-se în această postură încă din 2004. Anul acesta, ambele firme au contracte cu RADP, care s-a ocupat de lucrările de urgenţă la străzi, după ce licitaţia primăriei a fost blocată. De asemenea, Diferit a lucrat şi pentru RATUC.

Luminiţa SILEA, Alin GOLBAN

Comenteaza