Cum se împart costurile pentru Cluj Arena

Cum se împart costurile pentru Cluj Arena
Misiunea administraţiei judeţene a fost uşurată simţitor după ce guvernul a decis să sprijine cu 14 milioane de euro proiectul stadionului.
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a achitat până în prezent pentru lucrările la noul stadion 17,3 milioane de euro din totalul de 45 de milioane (sumă care include şi taxa pe valoarea adăugată - TVA). Având în vedere că şi guvernul a decis să sprijine proiectul de la Cluj cu 14.000.000 de euro, mai rămâne ca administraţia judeţeană să identifice resurse financiare pentru circa 13,7 milioane de euro. Aceste fonduri urmează să fie plătite anul acesta, astfel încât Cluj Arena să poată fi finalizat la timp, a declarat vicepreşedintele CJ, Radu Bica.

Lucrările la noul stadion au început în vara anului 2009 şi au fost evaluate la 27,5 milioane de euro fără TVA. Având în vedere lucrările comandate ulterior de administraţia judeţeană în vederea omologării arenei în conformitate cu normativele FIFA, contractul a fost suplimentat cu 8,8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finală de 36,3 milioane de euro (cu tot cu TVA, se ajunge la circa 45.000.000 de euro), pe care administraţia judeţeană a aprobat-o în ultima şedinţă publică a anului 2010. “A fost negociată lista de lucrări suplimentare, iar în final, împreună cu constructorii, am convenit asupra acestui preţ. Este foarte bine că am ajuns la o înţelegere pentru că în acest fel avem garanţia că lucrările vor putea fi finalizate la timp”, a declarat vicepreşedintele CJ, Radu Bica.

De la începutul lucrărilor şi până în prezent, administraţia judeţeană a achitat 17,3 milioane de euro, cu tot cu TVA, din valoarea totală a stadionului. Guvernul României a decis să sprijine stadionul clujean cu 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă că administraţiei judeţene îi mai rămân de achitat circa 13.700.000 de euro. “În cazul în care guvernul nu ne-ar fi sprijinit, ar fi fost necesar să cădem la o înţelegere cu constructorul, astfel încât să putem efectua plăţile eşalonat. O soluţie am fi găsit cu siguranţă. Cel mai probabil, plăteam o parte din bani anul acesta, iar restul anul viitor. Dar este bine că guvernul s-a gândit şi la stadionul clujean, nu doar la cel din Bucureşti. Era firesc să primim acest ajutor, având în vedere că vorbim de o investiţie semnificativă, care va avea însemnătate nu doar pentru Cluj, ci şi pentru România. În acest fel, noi vom reuşi să achităm din bugetul aferent acestui an atât cât ne mai rămâne de plătit”, a afirmat Bica.

Lucrările la Cluj Arena sunt executate de consorţiul condus de ACI (format din companiile ACI, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct, DAS Engineering şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca) şi ar urma să fie finalizate până în august 2011. Lucrările la structura de rezistenţă a stadionului au fost încheiate deja, constructorii ajungând la faza lucrărilor de arhitectură, instalaţii, compartimentări. “Vom avea unul dintre cele mai moderne stadioane. Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii FRF, nu vom întâmpina dificultăţi în procedura de omologare a arenei, în conformitate cu normativele UEFA. Am primit asigurări că, atât timp cât proiectul va fi respectat, nu vor fi probleme”, a apreciat Radu Bica.

Pista de atletism din incinta stadionului va avea opt culoare. În studiul de fezabilitate aceasta era prevăzută cu şase culoare pe turnantă şi opt în linie dreaptă. După modificările de proiect, pista are opt culoare atât pe turnantă, cât şi pe linie dreaptă. Suprafaţa arenei a crescut astfel cu 20.000 mp, iar stadionul va putea găzdui competiţii de atletism nu doar de nivel naţional, ci şi internaţional. Stadionul este prevăzut cu o parcare la subsol, de 303 locuri. Instalaţia de nocturnă va fi prinsă de structura metalică a stadionului şi va avea 386 de corpuri de iluminat.

Comenteaza