Străzile Bună Ziua şi Fagului, pasate între primărie şi Ministerul Transporturilor

Străzile Bună Ziua şi Fagului, pasate între primărie şi Ministerul Transporturilor
Artera pe care se derulează traficul greu din Cluj-Napoca pe ruta Baia-Mare - Bucureşti, în lungime de 3 kilometri, a fost transferată anul acesta de la Ministerul Transporturilor la primărie.
Consilierii locali vor discuta la şedinţa de mâine transferarea străzilor Bună-Ziua şi Fagului în administrarea Ministerului Transporturilor, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj. Este vorba despre al doilea transfer, după ce în 2006 primăria a transferat-o Direcţiei de Drumuri, însă anul acesta, prin Hotărâre de Guvern, arterele au ajuns din nou la autoritatea locală. Sorin Apostu spune că este vorba despre o greşeală şi că străzile vor fi din nou preluate de DRDP pentru a fi reabilitate anul acesta cu fonduri guvernamentale, fiind vorba despre o rută pe care se derulează traficul greu din municipiu.

Primarul a anunţat săptămâna trecută că în primăvară încep primele intervenţii pe Bună Ziua-Fagului, pentru ca traficul să se deruleze în condiţii de siguranţă. Primarul a declarat că în momentul în care se va da în folosinţă centura Vâlcele - Apahida şi traficul greu va fi deviat vor putea începe şi lucrările de refacere a carosabilului străzii Bună Ziua, dar şi cele de amenajare a trotuarelor. “În prezent, strada este în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj. Ei se vor ocupa de asfaltare şi de amenajarea trotuarelor. Eu am discutat cu oficialii DRDP şi am convenit ca noi să ne ocupăm de clarificarea situaţiei terenurilor necesare amenajării de trotuare şi lărgirii străzii, ca să nu avem probleme. Ne-am propus ca anul acesta să avem această situaţie şi să obţinem acordurile de principiu de la proprietari, acolo unde mai avem nevoie de parcele”, informa primarul.

De fapt, anul acesta, sectorul de drum s-a reîntors la Primăria Cluj-Napoca, prin Hotărârea de Guvern nr. 84 din 2 februarie 2011 (privind retransmiterea unor sectoare de drum naţional, situate în intravilanul unor municipii, din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale – n.red.). Pe listă au fost incluse 45 de sectoare de drum, prin care şi artere din Turda, Câmpia Turzii, dar şi varianta de 3 kilometri din Cluj-Napoca. Consilierii locali vor discuta la şedinţa de mâine un proiect de hotărâre pentru redarea în administarea CNADNR a sectorului de drum din municipiu. “Consiliul Local nu are prevăzută sursa de finanţare (pentru refacerea rutei Bună-Ziua –Fagului – n.red.). Prin neefectuarea lucrărilor propuse în program se ajunge în situaţia în care, din lipsa resurselor financiare, circulaţia să fie îngreunată sau chiar perioculoasă”, se arată în proiectul de hotârâre.

Tronsonul Bună-Ziua - Fagului a mai fost transferat în 2006 la DRDP de către municipalitate pentru ca aceştia să se ocope de întreţinere, având în vedere că pe acest tronson se derulează traficul greu din municipiu.

Primarul Sorin Apostu a explicat că Ministerul Transporturilor şi CNADNR s-au încurcat în rapoarte şi de aceea au tranferat cei trei kilometri de drum primăriei, înaite ca aceştia să fie modernizaţi. “Nu au vrut să se degreveze de cheltuieli tranferându-ne acest sector de drum. Au încurcat rapoartele şi au crezut să au modernizat aceste artere, aşa cum s-au angajat. Acum transferăm din noua Bună-Ziua-Fagului Companiei şi avem promisiuni că se va prelua prin altă Hotărâre de Guvern. Există prinsă şi finanţare pentru modernizare, aşa că sunt convind că nu vor fi probleme”, a declarat Apostu.

DRDP a publicat anul acesta un anunţ de intenţie în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) prin care anunţă că are în plan organizarea unei licitaţii pentru modernizarea străzilor Bună Ziua - Fagului. Contractul este estimat la peste 4,2 milioane de lei (aproape un milion de euro - n. red.), iar termenul de execuţie este de 12 luni. Şeful DRDP, Ion Pantelimon, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a oferi lămuri privind lucrările de modernizarea a tronsonului Bună-Ziua – Fagului.

Au încurcat rapoartele şi au crezut să au modernizat aceste artere, aşa cum s-au angajat. Acum transferăm din noua Bună-Ziua-Fagului Companiei şi avem promisiuni că se va prelua prin altă Hotărâre de Guvern - Sorin Apostu, primar Cluj-Napoca
Comenteaza