1.000 de angajaţi în campusul Emerson

1.000 de angajaţi în campusul Emerson
Compania americană instalată în parcul industrial de pe Bulevardul Muncii a ajuns la 800 de salariaţi şi recrutează lunar 30-40 de oameni, potrivit conducerii acesteia.

Pentru acest an, Emerson pregăteşte finalizarea în toamnă a imobilului pentru activităţi financiare şi de inginerie, însă nu are deocamdată planuri de extindere cu o nouă hală de producţie.

Noua clădire cu spaţii de birouri care se află în lucru în campusul Emerson a fost deja începută. "Structura a fost ridicată, am avut noroc de vreme bună şi s-a putut lucra. După cum merg lucrurile, estimăm că imobilul va fi finalizat anul acesta, în toamnă, adică în octombrie-noiembrie. Să reuşeşti să faci o construcţie în România în 12 luni este foarte bine. Deocamdată nu avem planuri să construim noi hale, ci încercăm să ne folosim intens de cele existente", a menţionat Călin Banciu, director general al Emerson România.

Reprezentanţii companiei declarau la începerea demersurilor de avizare că speră ca până în septembrie 2011 această clădire să fie gata. Noul imobil al Emerson, companie care ocupă parcul din Bd. Muncii, va avea patru etaje şi unul tehnic, retras, precum şi spaţii disponibile pentru 800 de noi angajaţi. La parter vor fi amenajate spaţii de servit masa, iar la etaj, birouri şi săli de conferinţe. Imobilul a fost gândit în special pentru activităţi financiare şi de inginerie, potrivit conducerii Emerson. "Preconizăm că până la final de an să trecem de 1.000 de angajaţi, ritmul nostru actual de recrutări este de 30-40 de oameni pe lună. Încercăm să ne sincronizăm angajările cu lucrările la clădirea de birouri, ca să nu intrăm în criză de spaţiu", a precizat Banciu.

La finalizare, campusul de la Cluj va avea în jur de 2.000 de angajaţi, au anunţat oficialii companiei cu ocazia inaugurării centrului de la Cluj, în aprilie 2008. Estimările arată că investiţia va depăşi 125 de milioane de euro. Tetarom II, parcul industrial unde s-a instalat compania, se întinde pe 12 hectare, dintre care 11 alocate americanilor. Emerson are acum trei hale în acest parc. La nivel mondial, grupul american care grupează opt divizii - specializat îndeosebi în produse şi tehnologii industriale - a înregistrat în anul fiscal 2009 venituri de 20,9 miliarde de dolari, faţă de 24,8 miliarde în 2008. Compania americană avea 129.000 de angajaţi, afaceri în 150 de ţări şi 250 de locaţii de producţie, dintre care 165 în afara SUA.

Alături de Emerson, pe lista de angajatori realizată de reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca se regăsesc cu precădere companii din producţie şi servicii IT. Astfel, compania olandeză CSI, specializată în producţia de echipamente de manipulare şi transport destinate industriei bunurilor de larg consum, a angajat la Cluj în perioada septembrie 2010 - martie 2011 peste 70 de persoane calificate în meseriile de sudori, electricieni, lăcătuşi mecanici şi ingineri mecanici, iar procesul va continua şi în restul anului. O mare parte dintre locurile de muncă oferite în acest an sunt pentru clujenii calificaţi în sectorul tehnologiei informaţiei.

Printre investitorii care au anunţat creşterea numărului de angajaţi se numără compania informatică EBS, care până la finalul anului ar putea depăşi 100 de noi locuri de muncă. O altă companie care face recrutări în această perioadă este Endava, care are în jur de 50 posturi disponibile la Cluj pentru 2011. Compania americană de servicii Sykes, care şi-a deschis centrul de servicii în 2010, avea în decembrie 300 de angajaţi şi a anunţat 60 de noi posturi în acest an. TSE Development, parte a grupului britanic Betfair, are planuri de creştere la 160 de angajaţi. La acestea se adaugă cele 600 de posturi pe care producătorul de componente auto Fujikura a anunţat că le va scoate pe piaţa muncii în 2011, din care a făcut deja 150 de angajări, conform informaţiilor furnizate de municipalitatea clujeană.

A scăzut rata şomajului

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică, numărul şomerilor înregistraţi în judeţ la sfârşitul lunii ianuarie 2011 a fost de 15.697 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 4,5%, cu 1,9% mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna ianuarie din anul 2010. Din numărul total al şomerilor 42,0% sunt femei şi 66,3% reprezintă muncitori.

 

 

Comenteaza