2.000 de firme clujene au intrat în insolvenţă

2.000 de firme clujene au intrat în insolvenţă
Problemele financiare apărute în ultimii trei ani au atins în special societăţile din judeţul Cluj care activează în sectoarele sensibile: construcţii, transporturi, alimentaţie, comerţ.
Judeţul Cluj a ajuns pe locul patru la nivel naţional după numărul agenţilor economici care nu şi-au mai putut achita datoriile faţă de bănci sau furnizori. Specialiştii în insolvenţă avertizează că aceste probleme ar putea dicta soarta societăţilor şi pe parcursul lui 2011.

Chiar dacă, în ansamblu, economia judeţului s-a îmbunătăţit în 2010 comparativ cu ultimii doi ani, cifra de afaceri raportată de firmele din Cluj fiind peste valorile din 2008 şi 2009, ultimele date publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată un context comparabil cu cel al anilor trecuţi. Dacă pe parcursul primelor nouă luni din 2008 se înfiinţau în Cluj 4.000 de societăţi, în acelaşi interval din 2009 cifra a scăzut la 1.717, iar în 2010 a ajuns la 1.586. Cu alte cuvinte, numărul firmelor înfiinţate de clujeni în 2010 este cu 60% mai mic decât în 2008.

Numărul societăţilor comerciale din judeţ care s-au trezit în situaţia de a nu-şi mai putea onora datoriile financiare a crescut în acest an. Datele ONRC arată că în primele nouă luni din 2010 pentru 732 de agenţi economici s-a declanşat procedura de insolvenţă, comparativ cu 702 anul trecut. Cu acest volum al insolvenţelor, Clujul se situează acum pe locul patru la nivel naţional, după Bucureşti (1.816 cazuri), Bihor (1.008) şi Constanţa (775). Un studiu realizat de compania Coface România scotea în evidenţă faptul că societăţile cele mai afectate de dificultăţile de plată au fost cele din comerţ, construcţii şi transporturi.

În Cluj, de la 1 ianuarie 2008 şi până la sfârşitul lui septembrie 2010, peste 2.200 de societăţi au ajuns în această situaţie, vârful fiind atins în 2009, când s-a ajuns la 900 de cazuri. “Înainte de vacanţa judecătorilor, care începe în iulie, s-au înregistrat mult mai multe cereri de insolvenţă decât după aceea. S-a schimbat mult raportul între cei care solicită intrarea în insolvenţă. Astfel, dacă până în 2009 procedura de insolvenţă se deschidea în opt cazuri din 10 la cererea creditorilor, acum în 45% dintre cazuri se deschide la solicitarea debitorilor. Debitorii au conştientizat că în acest fel se pot proteja şi se pot folosi de acest instrument. Noi sperăm totodată să vedem o creştere a cazurilor de reorganizare cu 10%. Important este ca acestea să fie cerute la timp”, subliniază Nicolae Rusu, asociat în Casa de Insolvenţă Transilvania.
Singurul indicator cu o evoluţie pozitivă a fost cel al lichidărilor de societăţi. Dacă în 2008 se înregistrau 2.509 lichidări la Cluj, în 2010 numărul lor a coborât la 247. “Cazul cel mai des întâlnit e cel al dizolvărilor judiciare, care este determinat de nedepunerea situaţiilor financiare. Este o procedură de durată care poate ajunge la şapte luni din momentul declanşării”, subliniază Marius Deac, director al Registrului Comerţului Cluj.

“Este o perioadă dificilă, mai ales pentru firmele mici, care nu au resurse, nu sunt cunoscute pe piaţă. E greu ca la sfârşit de an, că ai avut sau nu vânzări, că ai ieşit sau nu pe profit, să îi virezi statului 2.200 de lei. Am prieteni care vor să înceapă o activitate anul acesta, dar tocmai din cauza impozitului forfetar au devenit persoane fizice autorizate. Este dificil ca din prima lună de activitate să începi să plăteşti taxe. Nu este un lucru stimulativ atunci când nu ai capital, iar lumea nu te cunoaşte”, spune Traian Docolina, director al societăţii Depozitul de Plante.


Comenteaza