Apartamente mai ieftine la Cluj. Diferenţa faţă de anul trecut este de 4,7%

Apartamente mai ieftine la Cluj. Diferenţa faţă de anul trecut este de 4,7%
Preţurile solicitate pentru aceste locuinţe au scăzut cel mai mult, potrivit ofertelor de pe portalul Imobiliare.ro. 2011 a început cu puţine tranzacţii şi tendinţe de scădere a preţurilor.

Indicele Imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat în martie o uşoară scădere, de doar 0,1%. Preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în municipiu în a treia lună a anului a ajuns la 988 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 4,7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu un an.

"Scăderea de preţ a fost resimţită atât pe segmentul apartamentelor noi, cât şi în cazul apartamentelor vechi", arată analiza Imobiliare.ro. Preţul apartamentelor noi a înregistrat o reducere de 0,1% în ultimele 30 de zile, până la 969 euro/mp, iar cel al apartamentelor vechi a scăzut cu 0,2% în ultimele 30 de zile. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns în a treia lună a anului la valoarea medie de 998 euro/mp util, în scădere cu 0,2% faţă de februarie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o creştere importantă de 2,7%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,2% în ultimele 30 de zile, în timp ce apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o scădere de 1%. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,8% mai mici în comparaţie cu luna martie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.

"Piaţa este cvasiblocată. Cu programul Prima Casă s-au mai făcut ceva tranzacţii. Nu poţi vorbi de trend când piaţa este foarte puţin activă. Oricum, tendinţa este de scădere, dar nu cu mult. În următoarele luni spre asta se merge - stagnare şi scădere, pe fondul numărului scăzut de vânzări. Nu vor fi lucruri spectaculoase pe piaţă, creşteri în nici un caz", estimează Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian. Un apartament de 54 mp situat pe strada Mehedinţi s-a vândut cu 50.000 de euro (finisat şi mobilat), unul de 65 mp, tot în Mănăştur, cu 63.000 de euro, o locuinţă de 56 mp în Bună Ziua, cu 62.000 de euro, o locuinţă de 50 mp în Grigorescu, în imobil vechi, la 50.000 de euro sau un apartament de trei camere pe str. Năsăud, de 74 mp, cu 74.000 de euro. Acestea sunt câteva dintre locuinţele vândute în primele luni din an, spun reprezentanţii agenţiei Maxintermedia. "Preţul mediu de tranzacţionare în Cluj este de 900-1.100 euro/mp, depinde de zonă, de finisaje, de modalitatea de plată. Negocierile mai scad preţul cu 2.000-5.000 de euro. În perioada următoare lucrurile vor merge pe aceeaşi linie ca anul trecut", spune Cătălin Rus, de la departamentul Rezidenţial al Maxintermedia.

La nivel naţional, preţurile au evoluat diferit, conform datelor Imobiliare.ro. "Valoarea medie a indicelui naţional Imobiliare.ro pentru luna martie, 1.043 euro/mp util, este cu 0,9% mai ridicată decât cea înregistrată în februarie. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a evoluat diferit: creşteri uşoare în Braşov şi Bucureşti, scăderi timide de preţ la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Ploieşti. Vorbim mai degrabă de o stare generală de aşteptare în căutarea direcţiei pe care o va urma segmentul rezidenţial", consideră reprezentanţii portalului. "Preţurile au evoluat timid, dar diferit în cele şapte oraşe pe care le analizăm, oscilând între -2,5%, cel mai mare procent de scădere fiind înregistrat la Ploieşti, şi +1,3%, vârf atins de segmentul apartamentelor noi din Braşov. În perioada următoare va exista un relativ echilibru pe piaţa rezidenţială întreţinut în bună măsură de aşteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar şi de lărgirea adresabilităţii programului Prima Casă", a menţionat Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

 

 

Comenteaza