Băncile au de recuperat 150 de milioane de euro de la clujeni

Băncile au de recuperat 150 de milioane de euro de la clujeni
Restanţele la credite ale populaţiei şi agenţilor economici din judeţul Cluj s-au dublat de la începutul anului. Creşterea acestora s-a mai temperat în ultima perioadă.
Întârzierile pe care le au clujenii la plata ratelor bancare erau de două ori mai mari în septembrie faţă de începutul acestui an. Cu toate acestea, specialiştii preconizează vremuri mai bune: salariile în mediul privat încep să crească la Cluj, iar cererea de credite îşi revine.

Restanţele clujenilor la bănci au ajuns în septembrie la 622 de milioane de lei, adică peste 148 de milioane de euro. Suma este aproape dublă faţă de ianuarie, când datoriile persoanelor fizice şi agenţilor economici la creditele în lei şi valută ajungeau la 349 de milioane de lei, conform Băncii Naţionale a României. În acest fel, ponderea ratelor restante în totalul creditelor contractate de clujeni a crescut de la 3,9%, în ianuarie, la 7,1%, în septembrie. “Această stagnare a restanţelor la credite în ultimele două luni se explică prin aceea că oamenii încep să conştientizeze că ratele trebuie plătite. S-a vorbit mult despre executări silite, iar oamenii au început să se sperie şi să ia în serios aceste datorii. În plus, faptul că multe bănci s-au arătat totuşi flexibile le-a dat încredere”, consideră Ionela Matei, reprezentant al CreditFin.

Uşoara revenire a firmelor din ultima perioada a contribuit şi ea la reducerea datoriilor. “Din dosarele pe care le primesc pentru solicitări de credite observ că la foarte multe firme au început să se facă majorări de salarii. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, ce arată o creştere a productivităţii în ultima perioadă, se traduc la nivelul firmelor în salarii mai mari. Băncile au început să se lupte şi ele acum în oferte, atât pentru Prima Casă, cât şi pentru refinanţări. În mare însă, această creştere a salariilor susţine cererea de credite şi plata ratelor”, nuanţează Matei.

Specialiştii sunt surprinşi că reducerea drastică a salariilor din sectorul bugetar nu a avut un răspuns imediat în creşterea restanţelor la credite. Ca o comparaţie, dacă în ultimele trei luni, când ar fi trebuit să se resimtă diminuarea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar, restanţele clujenilor au crescut cu 33 de milioane de lei, în intervalul mai-iulie acestea s-au adâncit cu 123 de milioane. Brokeri de credite spun că problemele cele mai mari se înregistrează la creditele de consum, în lei sau în valută, iar cererea de credite se concentrează pe programul Prima Casă şi pe refinanţări.

În ciuda restanţelor la bănci, clujenii sunt cei mai curajoşi atunci când vine vorba de credite noi. Un studiu realizat de portalul Infostatistici.ro arată că majoritatea clujenilor care caută credite de nevoi persoanle fără ipotecă se orientează în general spre suma de 10.000 de euro, singurii care au atins acest nivel fiind constănţenii. În clasament urmează Bucureşti şi Timiş, unde plafonul de îndatorare se situează la 5.000 de euro. Experţii spun că reticenţa bucureştenilor se explică prin faptul că în capitală se concentrează aproape un sfert dintre datornicii ţării.

La nivel naţional, restanţele clienţilor şi-au temperat creşterea în ultimele două luni, după ce în prima parte a anului au cunoscut un avans accelerat. Pe întreaga ţară, populaţia şi companiile aveau în septembrie rate restante însumând 15,7 miliarde de lei. Ponderea ratelor restante în soldul total al creditelor a urcat la nivel naţional la 7,5%, aproape dublu faţă de finalul anului trecut. Ratele restante înregistrate la creditele în valută au fost de 1,96 miliarde de euro, în creştere cu 245 de milioane de euro.

Topul judeţelor după sumele solicitate


1. Cluj 10.000 euro
2. Constanţa 10.000 euro
3. Argeş 5.000 euro
4. Bucureşti 5.000 euro
5. Timiş 5.000 euro
6. Prahova 4.000 euro
7. Iaşi 3.000 euro
8. Braşov 2.000 euro
9. Brăila 1.000 euro
10. Galaţi 500 euro

Sursa: Infostatistici.ro

Comenteaza