Banii marilor companii clujene iau drumul Bucureştiului

Banii marilor companii clujene iau drumul Bucureştiului
Încasările din acest an ale Finanţelor clujene au fost văduvite de ordinul ca taxele plătite de peste 30 de mari societăţi să fie preluate de Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili.
Nouă lovitură în 2010 pentru încasările Clujului, bani din care se echilibrează bugetele localităţilor din judeţ. 33 de mari companii au fost transferate în subordinea Direcţiei de Administrare a Marilor Contribuabili (DAMC) Bucureşti, fapt care a diminuat sumele adunate pe plan local. Este o nouă mişcare de acest gen a Ministerului Finanţelor Publice, după transferul a peste 100 de societăţi clujene.

Mărturie a situaţiei economice dificile o reprezintă sumele tot mai mari obţinute de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj prin amenzi, controale, sechestre sau blocări de conturi. Faţă de octombrie, încasările din sechestre şi popriri au crescut de trei ori în noiembrie. În ciuda majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi a uşoarei reveniri economice a Clujului în comparaţie cu alte judeţe, evoluţia încasărilor din taxe şi impozite este incertă. Maximul încasărilor din 2010 a fost atins în iulie, când colectările au ajuns la 323 de milioane de lei. De atunci, acestea au urmat o evoluţie oscilantă, septembrie şi noiembrie dovedindu-se a fi două luni mai bune, deşi încă la mare distanţă ca încasări faţă de mijlocul anului.

În noiembrie, volumul colectărilor din taxe şi impozite a fost de 267 milioane de lei, cu 56 de milioane sub iulie. La decalajul încasărilor din 2010 faţă de 2009 a contribuit şi trecerea celor 33 de societăţi clujene în subordinea DGMC, motiv pentru care taxele plătite sunt colectate la nivelul capitalei. O îmbunătăţire se remarcă la rambursările de TVA, cele care le-au dat bătăi de cap agenţilor economici întregul an. În noiembrie, din 229 de solicitări DGFP a soluţionat 136, în valoare de 12,9 milioane de lei. Sumele rămase de restituit se situează la 15,7 milioane lei. Situaţia este mai bună decât în octombrie, când din 217 cereri nu au putut fi soluţionate decât 52, restanţele acumulate fiind de 22 de milioane de lei. Controalele şi amenzile inspectorilor DFGP au adus în noiembrie venituri suplimentare de 10 milioane de lei. În plus, prin verificările operative efectuate în această perioadă s-au mai obţinut la bugetul general consolidat 339.000 de lei.

Din somaţii, blocări de conturi şi sechestre, DGFP a mai obţinut 33,8 milioane de lei. Suma este mai mare decât în octombrie, când sechestrele şi popririle au adus încasări suplimentare de 10 milioane. Dacă din punctul de vedere al încasărilor bugetare lucrurile rămân incerte în România, în privinţa evoluţiei comerţului situaţia începe să se clarifice: exporturile au crescut în octombrie cu 28% faţă de aceeaşi lună a lui 2009, iar importurile, cu numai 15%. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că deficitul comercial al României s-a redus în octombrie cu 22,3%, la 736,5 milioane de lei.

Prosperă comerţul la negru

“Încasările reflectă nivelul taxelor. Creşti taxele, atunci încasezi mai puţin. Au crescut taxele şi, ca urmare, a scăzut şi activitatea, foarte multe companii diminuându-şi operaţiunile, iar încasările nu au crescut atât cât se spera. O bună parte a acestei majorări a încasărilor este adusă de controale şi amenzi, deoarece a înflorit şi comerţul la negru cu ţigări şi băuturi alcoolice. Era un lucru previzibil”, explică Augustin Feneşan, preşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.


Comenteaza