Campionii exporturilor în Germania: Nokia şi Dacia

Campionii exporturilor în Germania: Nokia şi Dacia
Companiile Dacia-Renault şi Nokia România sunt companiile din ţara noastră care au înregistrat cele mai mari exporturi în Germania, conform statisticilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Exporturile de aparate, echipamente electronice şi electrotehnice şi piese în Germania (18,4% din total) au depăşit anul trecut produsele livrate de industria construcţiilor de maşini, înregistrând 1,24 miliarde de euro.

"Trebuie menţionată activitatea concernului Nokia, care devine, prin volumul de export realizat, al doilea exportator român după grupul Renault-Dacia", a transmis conducerea MECMA.

Volumul exporturilor româneşti în acest stat a fost de 6,6 miliarde de euro, cu 18,03% mai mare decât în anul precedent, un record realizat de România pe o piaţă externă. Conform datelor statistice ale Oficiului Federal de Statistică din Wiesbaden, schimburile bilaterale cu Germania au atins 14,1 miliarde de euro, faţă de 12 miliarde în 2009, importurile fiind de 7,4 miliarde de euro, cu 16,1% mai mari decât în 2009. Principalele pieţe germane pentru exporturile româneşti au fost landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia şi Baden-Württemberg. Nokia România Cluj-Napoca a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei şi un profit net de 159,3 milioane de lei. Fabrica de telefoane mobile din comuna clujeană Jucu a fost deschisă în 2008 în parcul industrial Tetarom III, după investiţii de 60 de milioane de euro.

(D.E.)

 

Comenteaza