Clujana şi francezii de la Soditex au ajuns în tribunale

Clujana şi francezii de la Soditex au ajuns în tribunale
Multe planuri de viitor a croit relaţia de afaceri dintre firma franceză Soditex şi producătorul de încălţăminte Clujana, atunci când colaborarea dintre acestea a fost parafată, în toamna anului 2009: desfacere pe piaţa europeană a produselor Clujana şi deschiderea unor puncte de lucru în Dej şi Huedin. Relaţia însă a fost încheiată abrupt în aprilie iar cele două firme se judecă prin tribunale. Vezi de ce.
„Au datorii la noi de 44.000 euro”, explică directorul Clujana, Radu Ţărmure. Suma ar proveni, conform acestuia, din încasarea unei comenzi achitate de un client francez către Soditex, sumă care nu a mai fost virată către Clujana. Soditex a fost reclamată la Tribunalul Comercial din Cluj, unde a şi avut loc primul termen, în luna decembrie 2010. Cauza a fost însă amânată până în martie, "pentru îndeplinirea procedurii de citare a pârâtei". Vezi dosarul.


De cealaltă parte, Ţărmure admite că şi Clujana are datorii la Soditex, în valoare de 12.000 euro, „aşa că dânşii trebuie să ne mai dea 32.000 euro; am ajuns la Tribunal”. Ţărmure nu a precizat numele clientului care a achitat comanda către Soditex, „pentru că este un client serios cu care mai colaborăm”. Directorul fabricii mai spune că din luna aprilie, de când a fost numit în funcţie, Soditex nu a mai contactat Clujana pentru noi comenzi. „Contractul a fost valabil până în aprilie şi nu a mai fost prelungit. De atunci şi până acum am corespondat prin avocaţi”, a adăugat el. Directorul fabricii a refuzat însă să catalogheze în vreun fel relaţia comercială dintre Clujana şi Soditex, deoarece „contractul nu a fost semnat în timpul mandatului meu”. "Este o relaţie nedefinitivată", precizează în schimb Steluţa Racolţa, reprezentantul acţionarului majoritar, Consiliul Judeţean Cluj, în Consiliul de Administraţie al Clujana. "În momentul în care situaţia va fi clarificată, vom considera relaţia comercială ca fiind definitivată", mai spune aceasta. Întrebată dacă există premise pentru continuarea colaborării dintre Soditex şi Clujana, având în vedere datoriile de ambele părţi, Steluţa a confirmat, "în condiţiile în care ni se propun contracte ferme şi în condiţiile noastre".

Soditex este reprezentată în litigiul comercial cu Clujana de casa de avocatură Revnic şi Asociaţii. "Nu ni s-au plătit ultimele luni de consultanţă şi nici mare parte dintre comisioanele pentru comenzile din piaţa internă şi din cea externă", spune avocatul Soditex, Roxana Cleja. Ea adaugă că a cerut o situaţie a vânzărilor generate de modelele noi create de Soditex pentru Clujana, "dar ni s-a pus la dispoziţie un document în Excel, realizat în grabă, neasumast, nesemnat. Nu ni s-a plătit nimic".

Conform contractului semnat în 2009, Soditex urma să ofere consultanţă pentru crearea unor noi modele Clujana şi găsea clienţi în Franţa pentru produsele din Cluj, în schimbul unor comisioane în funcţie de vânzări.

Directorul de atunci al Clujana, Dan Ungureanu, a detaliat într-o conferinţă de presă detaliile afacerii: “Noi stabilim preţul pentru încălţăminte, iar ei adaugă un comision. Vor încasa acest comision doar în funcţie de vânzările pe care le vor realiza”. Asociatul majoritar al Soditex de la acea dată, Jaques Dinguirar, şi-a cesionat părţile sociale între timp către ceilalţi asociaţi, cel puţin aceasta spune el. De menţionat, întrebat despre contracte similar pe care le-a derulat Soditex înainte de colaborarea cu Clujana, Dinguirar a spus atunci că nu poate da detalii, “pentru că avem contracte de confidenţialitate”.

Actualul director al fabricii, Radu Ţărmure, a fost numit în funcţie în luna februarie, după ce fostul director, Dan Ungureanu, a demisionat din funcţie. Pachetul majoritar de acţiuni la Clujana, 93%, este deţinut de Consiliul Judeţean Cluj.
Comenteaza