Clujul exportă forţă de muncă ieftină

Clujul exportă forţă de muncă ieftină
15.000 de clujeni lucrează în acest moment în străinătate, conform statisticilor neoficiale. Mulţi o fac pentru bani, puţini reuşesc în carieră.
Dificultăţile de acasă sau salariile mici îi determină pe tot mai mulţi clujeni să plece la muncă în străinătate. Majoritatea renunţă la specializările pe care le au şi acceptă orice li se oferă, numai pentru un câştig mai bun. Posturile oferite de sectorul medical, restaurante şi hoteluri sunt cele mai vânate.

Estimările făcute de agenţiile de plasare a forţei de muncă arată că în jur de 15.000 de clujeni lucrează în străinătate, majoritatea provenind din zona rurală. La nivel naţional, numărul celor care au ales să plece este apreciat la două milioane de persoane. Primii care au făcut acest pas sunt cei fără studii superioare, de la sat. “Pleacă în străinătate în general oamenii care au ajuns să o ducă cel mai rău. După ce am aşteptat atâta timp să se deschidă graniţele, nu ar trebui acum să ne mire că lumea pleacă să caute o situaţie mai bună. Este trist ceea ce se întâmplă acasă cu familiile acestor oameni, cu copiii lor, asupra cărora încă nu ştim ce efect are acest lucru. În plus, doar 2% dintre cei care lucrează în străinătate dezvoltă acolo o carieră. Restul se duc pentru bani şi atât”, subliniază Dan Ionescu, director executiv al companiei de consultanţă Danis Consulting.

Un studiu finalizat de portalul de recrutare Tjobs.ro, specializat în publicarea anunţurilor de muncă în străinătate, arată că slujbele cele mai căutate sunt cele oferite de hoteluri, restaurante şi spitale. Cea mai bogată ofertă de locuri de muncă se înregistrează în sistemul medical (25%). Restaurantele şi hotelurile oferă 13% dintre slujbele disponibile, iar agricultura - 6%. “În 2009 şi la începutul acestui an se observa o scădere a numărului de oferte. În ultimele luni a început să crească, semn că europenii îşi revin. Solicitările din partea clujenilor au crescut continuu de anul trecut. Sunt persoane cu studii superioare, pregătite, care au ajuns să nu se mai descurce cu venitul de aici sau care se află în şomaj. Cei care vor să dezvolte o carieră se uită, în general, la ţările nordice, acolo se câştigă cel mai bine. Majoritatea se mulţumesc cu orice, numai să plece”, spune Alexandru Felvinti, reprezentant al companiei de recrutare Work Experience.

Topul ţărilor cu cele mai multe locuri de muncă oferite românilor pe Tjobs este dominat de Marea Britanie, cu 8.826, urmată de Grecia (2.547), Italia (1.701), Germania (1.412) şi Cipru (1.246). Vasele de croazieră oferă 1.000 de locuri de muncă. “Avem o ofertă pe vase de croazieră pe râuri şi fluvii în Europa. Interesul este atât de mare, încât am început deja preselecţia, deşi posturile sunt pentru intervalul martie-decembrie 2011. Este vorba despre muncă în restaurante, în bucătărie. Cei interesaţi trebuie să aibă experienţă şi cunoştinţe de limba engleză. Salariile sunt între 750 şi 2.100 de euro”, detaliază Felvinti. Cei mai mulţi oameni care vor să plece au între 35 şi 44 de ani. Urmează persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (35%) şi peste 45 de ani (13%). 71% dintre solicitanţi sunt bărbaţi, iar 29% femei. Tjobs.ro are disponibile 22.847 de locuri de muncă, în 41 de ţări. Numai în ultima lună 66.000 de persoane s-au înscris pentru ele.

Plătiţi de 3-4 ori mai bine

“Îmi caut de multă vreme de lucru. E destul de greu dacă nu apelezi la o firmă specializată fiindcă nu ştii ce trebuie să faci. Am reuşit să stabilesc mai multe interviuri în Elveţia şi Luxemburg. Aş câştiga de 3-4 ori mai bine, n-are sens să mai stau”, spune Ştefan, inginer de reţea la o companie locală.


Comenteaza