Cum ajung în hipermarketuri ridichile de Apahida şi cartofii de Râşca

Cum ajung în hipermarketuri ridichile de Apahida şi cartofii de Râşca
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a sfătuit producătorii clujeni să se organizeze pentru a-şi vinde mărfurile în marile lanţuri comerciale.

Fermierii din Cluj trebuie să se asocieze pentru a-şi vinde produsele în marile lanţuri comerciale, a declarat comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş (foto). El a îndemnat clujenii să diversifice rasele de animale prezentate la târgul Agraria şi să creeze fonduri mutuale pentru asociaţiile pe care le înfiinţează deoarece Uniunea Europeană (UE) le va sprijini financiar.

Acesta a admis că, pentru a ajunge pe rafturile marilor magazine cu produse precum ridichile de Apahida sau cartofii de Râşca, fermierii clujeni trebuie să aibă o organizare superioară. "Este necesar ca producătorii locali să se asocieze, să se organizeze, atât la nivelul producţiei, cât şi la cel al desfacerii. Înainte de a ajunge în marile magazine ale Europei, mai întâi aceste produse trebuie să fie prezente în hiper-marketurile sau supermarketurile din România. Nu poţi să ai pretenţia să ajungi în marile magazine cu două legături de ridichi!", a declarat Dacian Cioloş, pentru ZIUA de CLUJ.

Comisarul s-a arătat surprins de lipsa produselor tradiţionale româneşti în Europa, după ce a vizitat exponatele de la târgul Agraria din Cluj. "Pe când eram ministru al Agriculturii, am participat la un astfel de târg în Germania şi am fost surprins să constat că, după două-trei zile în care brânza şi mezelurile româneşti expuse de-abia mai erau în stand, pentru că treceau foarte bine, producătorii au decis să mai renunţe din reducerile oferite iniţial. Iar când reprezentanţii marilor reţele au venit şi le-au cerut producătorilor români să le livreze câteva tone pe săptămână, aceştia au spus că nu pot să le asigure o asemenea cantitate", a subliniat Cioloş.

Acesta a sfătuit organizatorii târgului agricol de la Cluj să îl îmbunătăţească mai ales în privinţa componentei zootehnice la ediţiile viitoare. "Agraria are nevoie de o diversitate mai mare a raselor de animale de carne, de lapte. Agricultorul trebuie să prezinte locuitorilor din Cluj şi din jurul acestuia ce pot ei să facă şi cum produc. În Europa sunt din ce în ce mai mulţi consumatori care cred că produsele pe care le mănâncă sunt doar cele pe care le văd în reclame. Lor trebuie să li se arate concret cum se face acel produs", a menţionat Cioloş. Oficialul european vrea să sprijine asociaţiile de fermieri prin crearea unor fonduri mutuale care să îi protejeze de variaţiile de preţ din sezoanele "moarte". "Există perioade când preţurile la aceste produse sunt foarte mari, datorită cererii, şi intervale de timp când preţurile scad pentru că există o ofertă mare. La 1 euro pus deoparte de către fiecare membru al asociaţiei în perioada mai dificilă, UE poate veni cu până la 0,70 euro. Este un instrument care poate să contribuie la prosperitatea asociaţiilor. Fondul rămâne privat, dar va fi ajutat cu bani europeni şi reprezintă şi o formă de asigurare", a spus oficialul european.

Cu această ocazie, comisarul european a criticat atitudinea rigidă a unor funcţionari ai Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) care au blocat în acest fel mai multe proiecte de perspectivă. "Mulţi oameni care au venit cu idei bune şi care aveau nevoie de bani au trebuit să renunţe la proiectele lor pentru că funcţionari ai APDRP nu au ştiut să le clarifice lucrurile dinainte, să le indice documentele de care mai aveau nevoie. Nu trebuie să existe niciun funcţionar al APDRP care să nu îşi facă treaba corect", a precizat Cioloş.

Comisarul pentru agricultură s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj, unde a participat la Convenţia Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi la târgul Agraria de la Expo Transilvania. De asemenea, s-a întâlnit cu mai mulţi producători şi comercianţi locali, a vizitat o fermă din judeţul Cluj şi a avut o întrevedere cu primarul Clujului, Sorin Apostu. Sâmbătă după-amiază, jurnaliştilor români şi străini invitaţi li s-au prezentat centrele şi proiectele de cercetare ale USAMV Cluj-Napoca.

Strategia europeană pentru agricultură

Producţia mondială va trebui să se dubleze pentru a hrăni 9 miliarde de oameni.

Europa şi-a pierdut un sfert din producători, iar migraţia la oraş riscă să ducă la declinul unor regiuni. Vor fi încurajaţi tinerii fermieri.

Reducerea maximă a emisiilor de carbon în domeniul agricol; UE să producă mai mult, dar cu mai puţine resurse.

Practicile agricultorilor să se adapteze condiţiilor generate de creşterea temperaturilor, afectarea solurilor, reducerea resurselor de apă.

Sprijinirea fermierilor care produc alimente de calitate, valoroase şi diverse şi care respectă bunăstarea animalelor, sănătatea publică şi a plantelor.

Subvenţiile pentru exploataţiile agricole se vor da şi pentru competitivitatea ecologică.

UE va sprijini crearea fondurilor mutuale şi de asigurări pentru agricultură.

Încurajarea inovaţiei agronomice şi agroalimentare pentru a combate schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii.

Cotele pentru produsele lactate vor fi eliminate din 2015. O propunere similară s-a făcut pentru cele la zahăr.

Sursa: Comisia Europeană

 

Comenteaza