Cum se fac jocurile la Cluj

Cum se fac jocurile la Cluj
Într-un studio amplasat într-o clădire din centrul oraşului există echipe de programatori şi designeri, începători sau avansaţi, care concep şi testează viitoarele apariţii în domeniu.

Testezi jocuri şi câştigi bani: 70 de clujeni au fost angajaţi în singurul studio de creat jocuri video din Transilvania. Unul dintre acestea, Backstab, va fi lansat în curând pentru telefoane inteligente, fiind conceput şi dezvoltat în mare parte la Cluj-Napoca.

Realizarea jocurilor video începe de la game developeri, şase la număr, care gândesc nivelurile şi detaliile din joc, trece pe la echipa de creaţie şi pe la cea de animaţie 2D şi 3D, dar şi pe la testeri. Aceştia din urmă, în număr de 40, ocupă aproape un nivel din Biscuit, clădirea de birouri din centrul Clujului, iar singura lor preocupare este să practice jocurile încă nelansate, să le găsească erorile şi să le semnaleze mai departe echipei de programare.

"Doar Gameloft are, în Ardeal, echipă de game designeri. În firmele mai mici povestea jocului vine după consultarea întregii echipe", spune Adina Sur, manager de resurse umane al studioului din Cluj. Profilul creatorilor de jocuri nu este condiţionat de studii: unul dintre aceştia este Alex Budnariu (22 ani), student la Universitatea Tehnică, în vreme ce Cosmin Zeic (25 ani) a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, iar acum este masterand în bănci şi pieţe de capital.

Un alt clujean care lucrează în echipa de creaţie este Claudiu, care a început primul an la Universitatea de Artă şi Design, dar care a renunţat la facultate după doar un semestru, iar acum creează personaje pentru jocurile video concepute de Gameloft. "M-am săturat de atmosfera academică", motivează Claudiu. "Studiile nu contează, nu sunt importante", ţine să precizeze un modelator 3D, Aurel Manea (28 ani), angajat al studioului din Bucureşti.

El este responsabil cu modelarea tridimensională a personajelor în studiourile din întreaga Europă de Est a Gameloft, adică patru sedii - Romania (Cluj-Napoca, Bucureşti), Bulgaria şi Ucraina. Angajaţii de aici lucrează acum la primul titlu conceput în mare parte în studioul din Cluj. "E un action adventure cu piraţi, se numeşte Backstab şi va fi lansat în câteva săptămâni. Două niveluri din joc au fost făcute la noi, la Cluj", spune Alex.

Backstab îl are în centru pe Henry Blake, un bărbat din sec. al XVIII-lea, care urmăreşte să-i ucidă pe cei ce l-au acuzat de trădare şi care au pus întreaga armată britanică pe urmele lui. Iniţial, jocul va fi disponibil pentru un telefon inteligent Sony-Ericsson, după care şi pentru iPhone-uri, după cum precizează reprezentanţii companiei. Numărul angajaţilor studioului de jocuri din Cluj ar urma să crească la 100 în următoarele luni.

Jocurile aduc angajări

Alţi doi clujeni au înfiinţat o companie specializată în testarea jocurilor video pe strada Republicii, Quantic Lab. De asemenea, Betfair realizează jocuri precum poker pentru telefoanele mobile într-o clădire de birori din cartierul Andrei Mureşanu, în care dezvoltă şi o platformă pentru pariuri sportive. Compania s-a arătat interesată de informaticieni care cunosc tehnologiile .Net, SQL şi Java şi de specialişti în programarea pentru telefoane mobile, propunându-şi să angajeze 200 de programatori, pentru a ţine pasul cu dezvoltarea portofoliului de
produse.

Comenteaza