Două milioane de dolari de la Holcim pentru proiecte “verzi”

Două milioane de dolari de la Holcim pentru proiecte “verzi”
Specialiştii clujeni pot intra cu idei de construcţii durabile în competiţia promovată de cunoscuta companie elveţiană. Clujul a avut înscrise patru proiecte la prima ediţie a concursului.
Un teleferic în Columbia, un turn în Dubai, o cabană în Elveţia sau revitalizarea unui curs de apă din Maroc sunt câteva dintre propunerile internaţionale calificate şi premiate la ediţiile anterioare ale concursului promovat de Holcim.

Unul dintre proiectele remarcate de juriu la ediţia precedentă a fost cel al unei cabane din Elveţia, independentă din punctul de vedere al resurselor de energie necesare, realizată după un model care poate fi recreat în orice altă parte a lumii. „Poate şi în Carpaţi”, spun organizatorii. O altă propunere a ajuns la stadiu de şantier: un zgârie-nori în oraşul arab de zgârie-nori Dubai, cu o propunere de amplasare a unei „mori” eoliene în vârf - construcţie începută, dar blocată, cu o idee ajunsă acum nefezabilă din punct de vedere economic, după izbucnirea crizei globale.

Unul dintre proiectele anterior medaliate cu aur ar putea fi şi un model pentru Canalul Morii din Cluj, susţin cei de la Holcim. Este vorba despre un concept care a avut ca scop redarea râului Fez din Maroc comunităţii, prin intervenţii de îmbunătăţire a calităţii apei, remedierea siturilor contaminate, crearea de spaţii publice în zone sărace şi revitalizarea dezvoltării economice sau prin măsuri ca desfiinţarea unei parcări sau crearea unui loc de joacă şi de spaţii cu vegetaţie. “Nu dimensiunea proiectelor este importantă, ci ideile propuse. Pot să vină cu propuneri nu doar arhitecţi, ci şi alţi specialişti conectaţi la fenomenul construcţiilor, se pot crea echipe interdisciplinare”, a subliniat Andreea Nicolae, director de comunicare al Holcim România.

Competiţia de idei şi proiecte Holcim Awards, acţiune iniţiată de Fundaţia Holcim pentru Construcţii Durabile, vizează proiecte care aduc soluţii tehnologice, de mediu, socioeconomice şi culturale pentru construcţiile la nivel local, regional şi global. Pentru ediţia care a debutat în acest an proiectele pot fi înscrise până în 23 martie 2011. Concursul se desfăşoară într-o fază regională preliminară, urmată de o etapă globală. În prima fază, primele trei proiecte clasate la nivel continental se vor decide în 2011 şi vor accede la faza globală a competiţiei, organizată în perioada 2011-2012. La prima ediţie a concursului, România a avut 22 de proiecte depuse, dar niciunul calificat pentru evaluare, iar la cea de-a doua 16 depuse, dintre care nouă calificate, dar niciun premiu. Clujul a fost prezent doar la prima ediţie (când niciun proiect nu s-a calificat pentru evaluare), cu patru proiecte.

„Considerăm că participarea arhitecţilor români va fi mai mare. Până acum numărul celor interesaţi să depună proiecte a fost mai ridicat decât la ultima ediţie, luând în calcul că au trecut doar două luni de la lansarea competiţiei. Estimăm că numărul proiectelor depuse va ajunge la aproximativ 30”, spun reprezentanţii Holcim. „Mă aştept să crească nu neaparat numărul de proiecte, cât calitatea şi conformarea la cerinţele concursului. Cred că vor fi mai multe proiecte româneşti care să ajungă în evaluarea finală”, consideră Markus Wirth, director general al Holcim România. Echipa Holcim a prezentat ieri concursul la Cluj, unde au fost invitaţi 30 de arhitecţi. La eveniment au participat preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, dar şi Adriana Matei, decan al Facultăţii de Arhitectură din Cluj, care a subliniat că lucrările de final de studii ale studenţilor ar putea fi o bază importantă pentru înscrierile în concurs.

Competiţia include două categorii. Holcim Awards Main se adresează proiectelor într-un stadiu avansat de design şi care au o probabilitate de execuţie mare (de construcţie şi inginerie civilă; peisagistică, design urban şi infrastructură; materiale, produse şi tehnologii de construcţie). Categoria Next Generation este deschisă pentru proiecte de viziune, aflate în stadiu conceptual, ai căror autori trebuie să fie studenţi în ultimul an de facultate sau participanţi la programe de masterat sau doctorat. Concursul are premii totale de două milioane de dolari pentru fiecare ediţie de trei ani a competiţiei.


5.000 de proiecte evaluate

În ediţia anterioară, desfăşurată în perioada 2007-2009, juriile Holcim Awards au evaluat aproximativ 5.000 de proiecte propuse spre realizare în 120 de ţări. Câştigătorii Premiilor Holcim la nivel global (Aur, Argint, Bronz şi Inovaţie) au fost anunţaţi în 2009, premiile fiind atribuite pentru proiecte din Maroc, Vietnam, China şi Statele Unite ale Americii.


Comenteaza