Execuţie în masă la Finanţe

Execuţie în masă la Finanţe
Noul ministru vrea să execute silit toate firmele cu datorii. Ialomiţianu îşi începe mandatul anunţând teroarea. Societăţile din Cluj nu vor să achite restanţele până când statul nu le rambursează banii.
Noul ministru al Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, vrea să atragă pe orice cale bani la bugetul de stat şi a propus executarea agenţilor economici cu datorii. Oamenii de afaceri clujeni avertizează că o asemenea decizie ar decima societăţile care mai au resurse de plată.

“Nu m-am mai înscris la nicio licitaţie cu statul. Am încă bani de recuperat de la sălile de sport din Sibiu. Am furnizat acolo materiale, profile din fier. Nu ne-am primit nici acum banii. Ne-au pus poprire pe conturi, dar nu plătim până nu ne recuperăm banii”, spune Paul Mureşan, reprezentant al unei companii de construcţii clujene. “Într-un mod simetric, ar trebui să executăm şi noi statul pentru cele două miliarde de euro pe care le are de achitat spre firmele private care au efectuat diverse lucrări. Aceste datorii au atras altele, în lanţ. Bine ar fi ca statul să execute şi marii datornici: CFR, firmele care au reţinut contribuţiile ce trebuiau virate la sănătate, la pensii!”, subliniază Augustin Feneşan, preşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor.

Finanţele recunosc faptul că societăţile cu datorii nu au de unde să plătească. “Noi emitem somaţii după prima zi de întârziere, iar după 15 zile se ajunge la executare silită, însă de multe ori nu mai avem ce executa. Firmele nu mai au bunuri sau au maşini, dar în leasing, şi nu ne putem atinge de acestea. Scopul nostru nu este intrarea lor în insolvenţă fiindcă vrem să rămână active”, afirmă Gligor Gavriş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. La sfârşitul primului semestru, 13.781 de agenţi economici din judeţ înregistrau datorii de 316 milioane de lei la bugetul de stat. La ora actuală, în Cluj există 41.284 de comercianţi, care au o contribuţie semestrială la buget de 1,5 miliarde lei. Cele mai mari se înregistrează la bugetul asigurărilor sociale. 8.000 de societăţi din Cluj nu au plătit contribuţii la fondul de pensii de 72 de milioane de lei.

Reprezentanţii Casei de Pensii Cluj (CPC) dau asigurări că acest lucru nu îi afectează decât pe angajatori. “Angajatul nu îşi pierde dreptul la pensie dacă firma nu i-a virat contribuţia, mai ales că i s-au reţinut sumele aferente acestor plăţi din salariu. Nu este vina omului, este vina firmei. Mai departe este de datoria Finanţelor să îl execute pe datornic şi să recupereze banii, acolo unde se mai poate. Dacă banii nu se mai recuperează, ei se duc în deficitul bugetului de pensii. Noi avem datoria să recuperăm numai de la persoanele fizice autorizate, iar aici avem deja demarate 3.000 de proceduri de executare”, spune Maria Antoci, director al CPC. La Casa de Sănătate sunt 7.860 de societăţi cu datorii de 24 de milioane de lei. “Aceste datorii, care pot fi atât la contribuţiile angajaţilor, cât şi ale angajatorilor, nu le invalidează angajaţilor calitatea de asiguraţi. Noi îi considerăm în continuare asiguraţi pe aceşti oameni”, susţine Emilia Groza, director la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Datorii mai mici există la fondul pentru şomaj, acolo unde 6.000 de firme sunt înregistrate cu 3 milioane de lei.

Vânătoare de rău-platnici


“Toate firmele cu datorii vor fi executate silit, indiferent cine este administrator. Noi trebuie să venim cu nişte metode de verificare pentru a depista acele persoane care se sustrag de la plata impozitelor”, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Datoriile agenţilor economici (semestrul I)


Bugetul asigurărilor sociale
8.183 firme, 72 milioane lei
Bugetul asigurărilor de sănătate
7.860 firme, 24 milioane lei
Bugetul asigurărilor pentru şomaj
6.015 firme, 3 milioane lei
Total restanţe către stat
13.781 firme, 316 milioane lei

Sursa: DGFP Cluj

Comenteaza