Gânscă, magnatul construcţiilor din Transilvania

Gânscă, magnatul construcţiilor din Transilvania

Campania de achiziţii a celui mai puternic jucător pe piaţa de construcţii din Ardeal, omul de afaceri Gicu Gânscă, continuă cu preluarea companiei Nordconforest Cluj (foto 1), specializată în construcţii de drumuri şi poduri.

Actualul grup de societăţi a pornit iniţial doar de la compania Grup 4 Instalaţii, specilizată în lucrări de instalaţii în construcţii. Ioan Aşchilean este considerat strategul campaniei ulterioare de achiziţii. Grupul a crescut prin achiziţionarea succesivă de către tandemul Aşchilean - Gânscă a unor pachete semificative de acţiuni la societăţi de construcţii din Cluj, Zalău şi Bistriţa.

Ultima achiziţie de marcă, prezentată în exclusivitate la vremea respectivă de ZIUA de Cluj, a fost preluarea a 75% din acţiunile companiei TIM SA Cluj, unul dintre primii cinci jucători de pe piaţa locală a construcţiilor.

Practic, la această oră, Gicu Gânscă, prezent în Top 300 Capital, şi Ioan Aşchilean deţin 90% din Grup 4 Instalaţii (foto 3), Elco SA şi Izopa SA, 75% din TIM SA (foto 4) şi ACI SA Bistriţa, 45% din Construcţii Montaj Zalău şi din ACI SA Cluj (foto 2).

Aceasta din urmă este considerată una dintre cele mai mari societăţi din domeniul construcţiilor din Ardeal. Aici îi are ca parteneri de afaceri pe preşedintele Băncii Transilvania şi cel mai bogat clujean, Horia Ciorcilă, pe Dorel Goia şi pe Ovidiu Turcu, doi potenţi clujeni prezenţi în topurile celor mai bogaţi oameni de afaceri români.

La rândul său, Gicu Gânscă controlează singur 95% din societatea SAWA SA şi grupul de firme deţinute de aceasta, dar şi peste 50% din Atlas Fabricaţii SA Cluj.

 

înglobarea Nordconforest

 

Preluarea Nordconforest de către cei doi aduce în grupul de companii controlat de aceştia exact profilul de activitate care lipsea “holdingului”, anume o firmă specializată în construcţia de drumuri şi poduri. Această societate se integrează prefect în lista domeniilor de activitate ale firmelor deţinute până acum.

Nordconforest a avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro aferentă anului 2006, are în prezent peste 300 de angajaţi şi lucrări în derulare în judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Practic, după preluarea Nordconforest, Gicu Gânscă şi Ioan Aşchilean vor deţine cel mai mare grup de construcţii din Transilvania şi unul dintre primele cinci cu capital autohton din România, cu o cifră de afaceri ce se anunţă de peste 100 de milioane de euro şi cu nu mai puţin de 3.000 de angajaţi.

Grupul se poate compara cu puternicele holdinguri româneşti de construcţii: UMB Spedition, deţinut de magnatul Dorinel Umbrărescu, PA & CO, deţinut de Costel Căşuneanu, grupul Comnord - Procema SA, controlat de Sorin Creţeanu, Puiu Popoviciu şi Nicolae Dimofte, şi Euroconstruct Trading al oamenilor de afaceri Sorin Vulpescu şi Dan Besciu.

Practic, “holdingul” controlat de Gicu Gânscă deţine acum baze de producţie sau filiale în toate judeţele din Transilvania şi are contracte în derulare în ţară şi în străinătate (Germania şi Israel) în valoare de peste 140 de milioane de euro, realizând investiţii în echipamente şi personal doar la nivelul anului trecut de peste 15 milioane de euro.

 

în locul lui SADE

 

Grup 4 Instalaţii şi TIM au format un consorţiu cu Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GMBH & Co pentru a înlocui societatea SADE în programul de extindere şi modernizare a canalizării din Cluj.

Consorţiul a câştigat licitaţia în 20 martie şi va realiza lucrările cu care societatea franceză a rămas restantă. Guvernul a fost de acord să finanţeze cu încă 10 milioane de euro bugetul destinat extinderii şi modernizării reţelei de canalizare şi apă a Clujului, diferenţa dintre bugetul destinat licitaţiei şi valoarea solicitată de ofertant.

“Executivul îşi va recupera banii de la Uniunea Europeană, pentru că fondul alocat era foarte mic”, a declarat la acea vreme primarul Emil Boc. Blocajul programului de canalizare a ţinut mai bine de şase luni. în data de 20 martie, după rezilierea contractului cu SADE, Ministerul Finanţelor a desfăşurat o licitaţie pentru găsirea unui alt executant. Singurul ofertant a fost consorţiul de societăţi Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GMBH & Co - SC Grup 4 Instalaţii SA - SC Trust Tim SA.

Consorţiul a solicitat peste 26 de milioane de euro pentru executarea tuturor lucrărilor restante. “SADE nu mai are voie, conform normelor europene, să mai participe pentru o anumită perioadă de timp la licitaţii”, a mai precizat Boc.

 

Strategie pe 5 ani

 

Ioan Aşchilean, secondat de oamenii de afaceri Gică Mereu şi Gicu Gânscă, deţine acum un procent semnificativ din piaţa construcţiilor din Transilvania, ceea ce le permite să dezvolte grupul de firme pe care îl controlează.

Cei trei au elaborat o strategie de investiţii pe cinci ani. Toate aceste mişcări de pe piaţa construcţiilor par să prefigureze constituirea unei singure companii puternice, comparabilă ca dimensiuni cu structurile existente înainte de revoluţie, capabilă în acest moment să se lupte de la egal la egal cu marile grupuri europene din domeniul construcţiilor: Bouygues, Strabag, Astaldi sau Lena.

 

Lucrări în desfăşurare

 

- Parcul Rozelor (Cluj-Napoca) - Central Park Residence (ACI)

- Kaufland Craiova (ACI)

- Amenajarea Salinei Turda (TIM, ACI, Grup 4 Instalaţii)

- Preluarea contractului SADE (TIM, Grup 4 Instalaţii, Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GMBH & Co)

 

începuturile

 

Aproape imediat după 1989, cele două mari trusturi din Ardeal care activau în domeniul construcţiilor – TCC şi TCI – s-au divizat în mai multe companii. După revoluţie, Trustul de Construcţii Civile (TCC) s-a împărţit pe fostele antreprize.

Din fostul gigant al construcţiilor au rezultat mai multe companii, dintre care şi câteva dintre numele cele mai importante de pe piaţa actuală a construcţiilor – Transilvania Construcţii, Napoca Construcţii, Ruttrans, Grup IV Instalaţii, Samus Dej, Apolodor, Titan Turda, Bimexim, Proiectantul, Ecosoft.

Celălalt mare trust – Trustul de Construcţii Industriale (TCI) - a împărtăşit aceeaşi soartă, fiind divizat în Antrepriza de Construcţii Industriale, actuala Antrepriză de Construcţii şi Instalaţii (ACI) Cluj, cea mai puternică firmă din judeţ (societatea provine din Grupul de Şantiere - antrepriza de construcţii din cadrul T.C. Ind.), ACI Zalău, ACI Oradea, ACI

Satu-Mare şi ACI Alba-Iulia, Acsa Câmpia Turzii, AMI, care azi funcţionează sub denumirea Trustul de Instalaţii Montaj (TIM), precum şi TCI (care a rămas cu o parte din baza de producţie din Someşeni şi sediul din Mărăşti).

Comenteaza