IBM a pus ochii pe Cluj

IBM a pus ochii pe Cluj
Gigantul informatic american, unul dintre cei mai mari producători mondiali de soluţii de stocare a datelor şi de software, ia în calcul deschiderea unui centru la Cluj-Napoca.
Celebrul grup informatic având sediul în Statele Unite şi-a manifestat intenţia de a-şi deschide în viitorul apropiat un centru de dezvoltare la Cluj-Napoca, au confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, surse din cadrul International Business Machine România (IBM).

Deschiderea unui asemenea centru la Cluj-Napoca ar confirma relaţiile strânse pe care IBM le are cu mediul universitar de aici pe partea de cercetare, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. “IBM are în prezent în jur de 1.400-1.500 de angajaţi la Bucureşti. Este o adevărată industrie. Compania este interesată să se dezvolte, iar Clujul este o opţiune importantă prin forţa de muncă. În plus, colaborarea îndelungată cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) nu face decât să faciliteze acest proces”, ne-a relatat un oficial al companiei. “Există discuţii în acest sens, iar ele urmează să fie făcute oficiale. Calitatea oamenilor din România este principalul motiv pentru care IBM se află aici, iar Clujul este, cu certitudine, un centru de excelenţă la acest capitol”, ne-au mărturisit cei de IBM.

“Există analize şi discuţii, dar nu putem declara nimic oficial în acest moment. La momentul potrivit vom anunţa oficial decizia”, a declarat Sofia Zainea, director de comunicare la IBM România. Informaţiile vehiculate conduc spre ideea că intenţiile IBM vizează deschiderea unui centru de dezvoltare de software la Cluj-Napoca. Ideea unui astfel de centru IBM la Cluj a apărut încă din 2008, atunci când reprezentanţii Universităţii “Babeş-Bolyai” declarau că au fost contactaţi de conducerea companiei americane pentru a vedea care este potenţialul forţei de muncă. În cărţi se aflau Cluj-Napoca şi Iaşi. Informaţiile apărute acum nu mai amintesc nimic despre Iaşi şi nici despre o relocare completă a activităţii din Bucureşti, ci dezvoltarea activităţilor actuale, cu păstrarea sediului din capitală.

Colaborarea dintre IBM şi universităţile clujene este deja una cu tradiţie. În 2009, compania americană i-a decernat Rodicăi Potolea, profesor la Facultatea de Calculatoare din cadrul UTCN, distincţia “IBM Faculty Award” pentru rezultatele cercetărilor în domeniul extragerii de cunoştinţe din date. În primăvara acestui an, IBM a semnat un parteneriat pe cinci ani cu UTCN, în cadrul căruia vor fi implicaţi deopotrivă studenţi şi profesori. Totodată, parteneriatul semnat cu UTCN le dă acces studenţilor la tehnologia şi informaţiile IBM. În 2008, americanii au lansat primul program de cooperare cu UTCN, prin inaugurarea unui laborator de dezvoltare software în cadrul instituţiei. În ciuda contextului economic dificil, IBM a reuşit să îşi menţină nivelul investiţiilor la nivel global la aproape 6 miliarde de dolari pe an, iar în România a păstrat rata de creştere a numărului de angajaţi la aproape 20% pe an. În clipa de faţă, IBM România numără 1.400 de angajaţi, dintre care unii sunt temporari.

Google şi Intel, ultimii sosiţi în România


În ultima săptămână, alţi doi giganţi ai informaticii şi-au anunţat intrarea pe piaţa din România: Intel şi Google. Americanii de la Google, specializaţi în aplicaţii pentru internet, îşi vor deschide un birou la Bucureşti pentru a organiza afacerile din ţara noastră şi pentru a stabili un contact mai bun cu partenerii locali. Producătorul de microprocesoare Intel a anunţat, la rândul său, că va construi de la zero un centru de dezvoltare în Bucureşti. Aceasta ar fi prima investiţie de acest tip realizată de Intel în Europa.


Comenteaza