Incubator de afaceri de 2 milioane de euro în Tetarom I

Incubator de afaceri de 2 milioane de euro în Tetarom I
Autorităţile locale din judeţ pregătesc încă două clădiri pentru astfel de investiţii, care urmează să fie amplasate în municipiile Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii.


Al doilea incubator de afaceri din Cluj-Napoca, o investiţie de aproape 2 milioane de euro, va fi construit anul viitor în parcul industrial Tetarom I. Noua clădire face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană depus de Consiliul Judeţean Cluj, instituţie care este acţionar majoritar al societăţii care administrează parcurile industriale publice.

"Dacă toate merg bine, în primăvară vom începe lucrările. Am licitat proiectarea lucrărilor şi până la sfârşitul anului sperăm să putem semna contractul de finanţare. E nevoie de această clădire datorită cererii mari pentru incubatorul pe care îl avem acum", a declarat directorul adjunct al Tetarom, Valentin Peter. Noul incubator ar urma să aibă o suprafaţă de 3.000 mp, mai mare decât actualul spaţiu în care funcţionează cel existent. "Acum întregul spaţiu pe care-l avem la dispoziţie este ocupat şi avem în permanenţă cereri noi", a explicat directorul adjunct al Tetarom. Noul incubator de afaceri ar urma să coste peste 1,9 milioane de euro.

De asemenea, un alt incubator de afaceri ar urma să fie înfiinţat la Câmpia Turzii, în cadrul unui proiect în valoare totală de 750.000 de euro. Primăria din localitate a demarat la începutul acestui an procedurile pentru construirea clădirii, care ar urma să dureze un an de la semnarea contractului. Imobilul va cuprinde 16 birouri, dar şi patru spaţii de producţie, şase încăperi pentru depozitare şi o sală de conferinţe. Administraţia din Câmpia Turzii susţine că în primul an de la înfiinţare incubatorul va oferi sprijin pentru 20 de societăţi din zonă, aflate la început de drum.

Incubatoarele de afaceri sunt o activitate care necesită o finanţare consistentă, crede Claudiu Coşier, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Instituţia urmăreşte să amenajeze în zona localităţii Rădaia din comuna Baciu un parc ştiinţific şi tehnologic, care să stimuleze inovaţia şi care ar putea include şi un astfel de incubator. "Problema este că aceasta e o activitate foarte scumpă. După ce o faci, ca să oferi sprijin firmelor din incubator trebuie să dai subvenţii în permanenţă. Nu aduce nici un profit", a explicat Coşier. "Incubatoare de acest gen se fac în zone în care e nevoie să stimulezi spiritul antreprenorial, unde numărul de firme e mic. Clujul stă bine faţă de media naţională, dar România e foarte departe de media europeană", a adăugat directorul ADRNV.

Societatea care gestionează parcurile industriale publice din judeţ a încheiat parteneriate cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) prin care a pus gratuit la dispoziţia studenţilor celor două instituţii spaţii pentru implementarea ideilor de afaceri. Cele oferite studenţilor de la UBB şi UTCN ajung la 333 mp, respectiv 228 mp şi anexe, pe trei ani de la data semnării protocolului, perioadă care expiră în această vară.

Cinci studenţi de la Facultatea de Business a UBB vor primi spaţii de birouri cu titlu gratuit pentru a-şi dezvolta ideile de afaceri în incubatorul din parcul industrial Tetarom I. Acestea au obţinut premiile unui concurs pentru studenţi care a avut loc săptămâna trecută la Gala premiilor Business. Cele trei proiecte câştigătoare aparţin studenţilor Adela Cristea şi Corneliu Niste, Cristina Dulău şi Gabriel Puşcaş, respectiv Gabriela Petruţiu.

 

 

Comenteaza