ING s-a săturat de Cluj. După şase luni VIDEO

ING s-a săturat de Cluj. După şase luni VIDEO
Grupul olandez a anunţat că a luat decizia de a închide centrul său regional unde urmau să lucreze 1.000 de persoane, investiţie cu care autorităţile locale s-au lăudat permanent.


Cluj-Napoca rămâne fără un investitor care anunţase 1.000 de locuri de muncă, iar Amera Tower, fără unicul chiriaş al imobilului de birouri. Motivaţia pentru închiderea centrului ţine în principal de recesiunea economică şi de modificările legislative, susţin oficialii ING.

"În urmă cu câţiva ani ING a decis constituirea unui centru regional de servicii în Cluj-Napoca, în cadrul căruia operaţiunile locale din şapte ţări urmau să fie centralizate. De atunci, schimbările economice şi legislative, ca implicaţii ale recesiunii, au redus considerabil eficienţa preconizată pe termen mediu a acestui centru regional de servicii. În locul centralizării operaţiunilor locale, ING va dedica mai multe resurse spre a permite o mai mare flexibilitate în întâmpinarea nevoilor clienţilor săi", arată reprezentanţii companiei. "Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să direcţionăm toate eforturile înspre a răspunde nevoilor clienţilor noştri. Acest obiectiv este cel mai bine atins la nivel local, în fiecare ţară", a menţionat David Knibbe, CEO ING Insurance Central and Rest of Europe. Aşadar, procesele de la Cluj nu vor fi transferate într-un alt centru.

"Centrul de servicii ING (ING SCE) va rămâne funcţional pentru a asigura procesul de transfer al operaţiunilor Cehiei şi Slovaciei înapoi în ţările respective. Acest procedeu se va desfăşura pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a putea fi realizată într-o manieră organizată în ambele locaţii implicate în transfer - ING SCE, pe de o parte, şi unităţile de business din Cehia şi Slovacia, pe de altă parte. Aşadar, procesele nu vor mai fi transferate către un centru de servicii, ci vor fi gestionate la nivel local în unităţile de business din fiecare ţară. Decizia ING Insurance Central and Rest of Europe de a încheia proiectul ING SCE nu a avut nimic de-a face cu selecţia locaţiei. ING consideră în continuare Cluj-Napoca o destinaţie excelentă pentru servicii şi business process outsourcing. Decizia de a înceta activităţile din Cluj-Napoca nu are niciun impact asupra prezenţei ING Asigurări în regiune. Nici operaţiunile bancare ale ING în România nu vor fi afectate prin rezoluţia de a închide centrul de servicii", au subliniat reprezentanţii ING. Decizia de a înceta operaţiunile centrului regional de servicii nu va avea niciun impact asupra clienţilor ING sau asupra contractelor acestora, susţin oficialii companiei olandeze.

"Forţa de muncă diversă şi calificată pe care o oferim, flexibilitatea şi seriozitatea resursei umane, diversitatea domeniilor pe care le putem acoperi din acest punct de vedere sau multiculturalismul potenţialilor angajaţi reprezintă atuurile extraordinare ale pieţei locale", declara, la inaugurarea centrului, primarul municipiului, Sorin Apostu. "Trebuie să fim atenţi la costuri, iar realizarea unui astfel de centru acum, într-o perioadă economică dificilă, se justifică pentru a avea o bază low-cost când se va relua creşterea. Venirea noastră aici e o veste bună pentru Cluj, dar nu şi pentru celelalte şase ţări, de unde va trebui să mutăm locuri de muncă aici", atenţiona însă Jolanda van de Kamer, regional chief operating officer la ING Insurance.

"Decizia a fost luată la presiunea directorilor din ţările ale căror centre ING urmau să fie desfiinţate şi care îşi pierdeau astfel 95% din personal. Toţi au zis că, dacă se va lua decizia înfiinţării unui centru regional, vor boicota acest proiect. Cea mai mare opoziţie a fost la Praga", spun surse apropiate proiectului. Printre motivele care au generat închiderea centrului sunt creşterea taxei pe valoarea adăugată, decisă anul trecut de guvernul român, şi modificarea Legii pensiilor din Ungaria. ING-SCE a recrutat până acum 185 de persoane, majoritatea pentru procesele operaţionale pentru Cehia şi Slovacia, alături de personalul de suport. "Realizăm că această decizie îi afectează în special pe angajaţii noştri din centrul de servicii din Cluj-Napoca. Suntem dedicaţi să îi sprijinim în mod activ în găsirea unui nou loc de muncă sau în relocarea lor", a spus Knibbe. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, centrul mai rămâne funcţional la Cluj cel mult şase luni, angajaţii fiind informaţi că ar fi vorba de numai trei luni. Divizia de asigurări de viaţă a grupului financiar a inaugurat în septembrie ING-SCE, pentru a deservi unităţi de business din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Grecia, Spania şi a centraliza activităţi ale departamentelor financiar, operaţiuni, IT şi risc. Planurile iniţiale urmăreau angajarea a până la 1.000 de persoane la ING-SCE până în 2013.

Apostu: "Pot reveni asupra deciziei"

Activitatea ING a fost afectată de situaţia economică din ţările deservite şi de scăderea cererilor, a fost informat primarul Sorin Apostu, care s-a întâlnit cu oficialii companiei. "Conducerea ING ne-a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat de autorităţile locale şi s-a arătat încântată de angajaţii de aici. Decizia de plecare nu are legătură cu Clujul; nu închid centrul de aici pentru a-l muta în altă parte. Şi eu sunt foarte supărat pentru pierderea acestor locuri de muncă în municipiu. Nu cred că decizia va avea efect asupra altor investitori, fiecare dintre companii îşi are propriile calcule. ING închide centrul şase luni, iar, dacă lucrurile se îmbunătăţesc, poate reveni asupra deciziei", a menţionat Apostu.

Ambrus: "Va fi greu să găsim înlocuitori"

ING a semnat contractul pentru preluarea spaţiilor din întreaga clădire Amera Tower, de pe Calea Baciului, cea mai mare suprafaţă preluată de o singură companie într-un imobil de birouri din Cluj. Amera are 11 etaje, proprietarii renunţând chiar la unele contracte pentru a-i face loc. "Deocamdată nu pot să estimez care sunt pentru noi efectele deciziei ING, deoarece încă nu am negociat condiţiile de plecare. Închiderea contractului se va discuta la începutul săptămânii viitoare. Sper ca şi încheierea contractului să fie una corectă, au fost serioşi şi profesionişti. Ne va fi foarte greu să găsim noi chiriaşi. Cine mai caută acum o suprafaţă de 6.800 mp?", susţine Adam Ambrus, proprietarul imobilului.

Sales Consulting: "Erau salarii prea mari"

"Cei de la ING au luat două decizii bune pentru genul acesta de investiţii: au ales Clujul, o piaţă cu forţă de muncă calificată, şi au găsit un sediu bun, la costuri bune. Au greşit la salarii: au ieşit în afara pieţei. Practic, au ales greşit limbile pe care au venit aici. Vorbitori de limbi precum cehă şi polonă se găsesc greu aici şi au ajuns să plătească salarii mai mari pentru ei decât primesc aceştia în ţările lor. Nu s-au calibrat real la piaţa forţei de muncă. Angajaţii ING vor putea găsi slujbe la alţi jucători din BPO prezenţi pe piaţă, marea problemă va fi pentru cei care au fost relocaţi aici din alte zone, în special din Timişoara", a explicat Ovidiu Vîlceanu, de la agenţia de resurse umane Sales Consulting.

 

Vezi aici Ştirile Realitatea TV Cluj pe tema închiderii Centrului Regional ING, unde invitaţi au fost analistul economic Andrei Rădulescu şi jurnalistul ZIUA de CLUJ Kristina Reştea.

Comenteaza