Mini-Ursus va fi gata de “Zilele Clujului”

Mini-Ursus va fi gata de “Zilele Clujului”
Lucrările pentru noua unitate de producţie vor costa 1,1 milioane de euro. Modern Bau a demarat demolările şi reamenajările în şantierul fostei fabrici.

Cu ocazia lansării oficiale a şantierului de la Ursus, primarul Sorin Apostu a lansat o provocare responsabililor de construcţie: finalizarea lucrărilor până la zilele oraşului, care au loc la finalul lunii mai.

Conducerea Ursus Breweries a anunţat în noiembrie că va închide fabrica deschisă acum 132 de ani. Între timp, oficialii companiei au pregătit transformările. Ursus Breweries îşi reorganizează activităţile în Cluj, după oprirea producţiei la scară industrială, prin deschiderea unei minifacilităţi de producţie ce va mai include un pub şi un restaurant şi care va furniza bere şi altor locaţii din Cluj. În urmă cu câteva zile a început demolarea unui corp de clădire din curtea fabricii, unde funcţionau secţia de produse chimice, depozitul de butelii şi de dozatoare, dar şi depozitul de echipamente şi de întreţinere a dozatoarelor, precum şi secţia de etichete. Noul spaţiu va avea o capacitate de 200 de persoane, iar consumatorii vor avea ocazia să asiste la procesul de fabricare a berii de aici.

Viitoarea facilitate păstrează elemente din vechea fabrică: ţevi, un fost panou de comandă, covoare transportoare, care duceau cândva malţ pentru bere sau vechi lămpi recuperate se vor regăsi în design. Decorurile pub-ului includ candelabre din sticle de bere, medalii încrustate cu numele angajaţilor care au lucrat la fabrica de bere, ce vor fi montate pe pavimentul zonei centrale a noii facilităţi. Aceasta va fi realizată cu parter şi mezanin, pe vechea structură a unor clădiri anexe, iar în curte va fi amenajată o zonă de terasă, au explicat constructorii. "Noi avem la dispoziţie şapte săptămâni, apoi intră designerii, care au şi ei trei-patru săptămâni pentru finalizarea amenajărilor", a detaliat Ionel Bidian, administrator al Modern Bau.

Reprezentanţii Ursus Breweries nu au dat detalii privind soarta celorlalte corpuri de clădire, neafectate încă de planurile de reamenajări. "Prioritară pentru noi acum este deschiderea miniunităţii de producţie. Restul e în conservare", spun oficialii Ursus. Actualele lucrări nu afectează o clădire clasificată drept monument istoric, aşa că nu este necesar un aviz al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, potrivit companiei. "Se lucrează la nişte anexe, clădirea veche rămâne aşa cum este", a precizat Octavian Buzoianu, consultant al Ursus Breweries.

Lucrările contractate de Modern Bau se referă la demolarea unei părţi a anexei la clădirea principală, îndepărtarea acoperişului şi consolidarea fundaţiei. "Acoperişul nu mai corespundea ca siguranţă pentru traficul preconizat, de 200 de persoane. Se păstrează pereţii, s-a dat jos acoperişul, pentru că nu prezenta siguranţă, şi se consolidează fundaţia", a explicat Bidian.

"Vrem să conservăm tradiţia de producere a berii la Cluj. Am început lucrările la minifacilitatea de producţie şi lucrăm zi şi noapte pentru a menţine termenele. E un proiect unic în portofoliul SABMiller. Sper să devină atracţie turistică şi să apară pe harta turistică a oraşului", a spus Gary Whitlie, preşedintele Ursus Breweries. "Vorbim de o investiţie de 1,1 milioane de euro, de un loc unde se va produce bere. Va exista o locaţie pentru istoria Ursus, iar birourile rămân la Cluj. Lansez şi o provocare: ca primul acces în această nouă locaţie să aibă loc cu ocazia zilelor oraşului", a declarat primarul. În a doua jumătate a lunii aprilie va fi organizat un eveniment de testare, iar clujenii îşi vor putea exprima părerea despre gustul acestei beri.

Societatea de construcţii a fostului director Ursus, responsabilă de lucrări

Lucrările pentru noua facilitate sunt derulate de societatea de construcţii Modern Bau, deţinuă de fost director şi actual consultant pentru Ursus, Octavian Buzoianu. Lucrările contractate de Modern Bau se referă la demolarea unei părţi a anexei la clădirea principală, îndepărtarea acoperişului şi consolidarea fundaţiei. "Acoperişul nu mai corespundea ca siguranţă pentru traficul preconizat, de aproximativ 200 de persoane. Se păstrează pereţii, s-a dat jos acoperişul pentru că nu prezenta siguranţă şi se consolidează fundaţia", a explicat Bidian. Asociaţi în Modern Bau sunt Ionel Bidian, Octavian Buzoianu şi George Mihalca. „A fost o selecţie de oferte, eu nu am nicio legătură cu firma decât cea că sunt asociat", a declarat Buzoianu, adăugând că a cerut ca în momentul prezentării ofertei beneficiarii lucrării să fie informaţi despre faptul că unul dintre asociaţi este şi fost director al fabricii. Vezi aici detalii

 

Utilaje mutate la Buzău şi Braşov

Emil Câmpean are 52 de ani şi a lucrat ca mecanic aici timp de 15 ani. "Acum lucrăm ca să demontăm utilajele. Tot ce s-a demontat s-a mutat la fabricile din Buzău şi Braşov. Încă mai avem de demontat", a spus Câmpean. Nu ştie ce va face odată ce lucrările de demontare
a utilajelor se vor fi terminat. "Avem o firmă care se ocupă de noi (de foştii angajaţi - n. red.), dar la fabrică nu mai e loc de mecanici", susţine acesta.

Kristina REŞTEA , Mihai PRODAN

 

Comenteaza