Super-Fisc la Cluj

Super-Fisc la Cluj
Prin transformarea sa în direcţie regională, structura de la Cluj a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ar urma să gestioneze venituri anuale de peste 3 miliarde de euro.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că va înfiinţa opt direcţii regionale şi 41 judeţene care vor fi arondate regional în cadrul procesului de restructurare a instituţiei. Sindicaliştii clujeni spun că sunt pregătiţi pentru ca direcţia să devină una regională.

ANAF a colectat anul trecut 141 de miliarde de lei faţă de 133,9 miliarde în 2010, respectiv 33,5 miliarde de euro comparativ cu 31,6 miliarde în anul precedent. Din această sumă, 43%, adică 12,9 miliarde de euro, s-a vărsat la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) Bucureşti, restul fiind colectat de către direcţiile judeţene (DGFP) şi din capitală. Rezultă că fiecare judeţ a strâns, în medie, peste 500 de milioane de euro, iar dacă noua structură cu sediul la Cluj va cuprinde cele şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, ea va gestiona venituri de cel puţin 3 miliarde de euro. Regiunea cuprinde judeţele Cluj, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud, cu 2,74 milioane de locuitori, 42 de oraşe, 398 de comune şi 1.832 sate.

Potrivit raportului anual al DGFP Cluj, veniturile colectate în 2010 s-au situat la 3,25 de miliarde de lei faţă de 3,18 miliarde în anul precedent, judeţul strângând astfel 764 de milioane de euro, peste media judeţeană. "Încasările din 2009 au fost influenţate de veniturile aferente celor 33 de societăţi transmise spre administrare la DGAMC începând cu 1 ianuarie 2010, respectiv suma de 249,3 milioane de lei", a informat Mihai Costin, director executiv al DGFP Cluj. Instituţia clujeană avea anul trecut 800 de oameni. "Judeţul Cluj se clasează de obicei pe locurile 2-3 în privinţa încasărilor la buget, după Bucureşti, în alternanţă cu Timişul", a declarat Doru Dudaş, director general în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Printre angajamentele luate de conducerea ANAF pe 2011 se numără "comasarea/desfiinţarea unor structuri teritoriale pe baza următoarelor criterii: costul colectării şi apropiere geografică" şi "înfiinţarea a opt administraţii fiscale regionale şi a 41 de administraţii judeţene care vor fi arondate regional". Potrivit guvernului, restructurarea ANAF este necesară pentru a consolida cadrul legal privind lupta împotriva evaziunii fiscale, pentru a elimina paralelismele şi evaluarea fiscală diferită sau chiar contrară a aceleiaşi operaţiuni economice. Conform proiectului MFP, o treime dintre administraţiile financiare vor fi închise până în 2010 şi vor rămâne doar opt regionale şi 41 judeţene. "ANAF va intra în restucturare şi realocare. Mutăm unde e nevoie, reducem personalul de la ghişee pentru că mergem pe varianta online a declaraţiilor. Dacă vom aplica un sistem integrat, 20% din cei 30.000 de oameni ar trebui redirecţionaţi spre sectorul privat", a declarat ministrul Gheorghe Ialomiţianu.

ANAF administrează 7,7 milioane de contribuabili, dintre care 1,3 milioane persoane juridice, potrivit raportului pe 2010. Instituţia cuprinde Administraţia Fiscală - 24.233 salariaţi, Garda Financiară - 1.404, Administraţia Naţională a Vămilor (ANV) - 3.784. Prima grupează 42 de direcţii judeţene, 42 de administraţii financiare pentru contribuabilii mijlocii şi 362 municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor capitalei. ANV este deja structurată în opt direcţii regionale, 42 judeţene şi 48 de birouri vamale, iar GF numără 41 de secţii judeţene şi secţia Bucureşti. "Ştim de ideea înfiinţării unor direcţii regionale, însă nu am primit încă informaţii suplimentare", a menţionat Emil Ilea, director al GF Cluj.

"Există discuţii la nivel naţional în privinţa restructurării, sunt începute de multă vreme. Am vorbit cu preşedintele federaţiei noastre, Vasile Marica, iar săptămâna viitoare vom merge la Bucureşti să aflăm amănunte. Pentru Cluj ar fi bine să devină direcţie regională. Noi suntem tari la colectări, am ieşit pe primul loc în ţară în trimestrul I la sumele adunate la bugetul consolidat al statului", ne-a declarat Ilie Rostogol, lider de sindicat la DGFP Cluj. "Este o asemenea iniţiativă din partea Finanţelor, dar încă nu se ştie dacă va fi promovată ca lege sau ca hotărâre de guvern", a confirmat deputatul Mircia Giurgiu.

 

33,5 miliarde de euro

este suma colectată de ANAF de la români anul trecut din TVA (41%), impozitul pe venituri şi salarii (19%), accize (17%), impozitul pe profit (11%), alte venituri (11%) şi taxe vamale (1%).

 

 

Comenteaza