Tendinţă inversată: oraşele bat satele la locuinţe noi

Tendinţă inversată: oraşele bat satele la locuinţe noi
În al doilea trimestru din 2010 au fost finalizate 651 locuinţe, din care 397 în mediul urban, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj.
În primul trimestru, în judeţ s-au finalizat 515 locuinţe, în vreme ce în 2009 numărul aferent aceleiaşi perioade ajungea la 1.203, conform DRS. Anul trecut, locuinţele finalizate erau de trei ori mai multe în mediul rural (917 faţă de 286 în urban), dar în 2010 cifrele s-au mai echilibrat: 209 - urban, 306 - rural. În trimestrul II, proporţia s-a inversat, fiind terminate mai multe locuinţe în oraşe: 397 - mediul urban şi 254 - rural. “Nu s-a mai construit atât de mult la sate, în special în Floreşti”, a menţionat directorul DRS, Codrea Pop. “Oraşele mici au scăzut mai mult decât cele mari (la preţuri şi tranzacţii - n. red.), iar la sate tranzacţii aproape nu se mai fac”, a spus Viorica Moldovan, preşedinte al Camerei Notarilor Publici din Cluj. În iulie 2010 s-au eliberat 149 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în judeţ, cu două mai puţin faţă de iulie 2009.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat în august 85 de autorizaţii, pentru toate tipurile de clădiri. În municipiu, Elite Grup termină în aceste luni lucrările pentru al treilea bloc din ansamblul din cartierul Bună Ziua, iar Grupo Herce a ridicat primul bloc (155 de apartamente) în Gheorgheni. Transilvania Construcţii a demarat construcţia unui imobil de peste 100 apartamente pe Calea Dorobanţilor.

(D.E.)

Comenteaza