Turnul Croitorilor, în competiţia UE

Turnul Croitorilor, în competiţia UE
Două proiecte semnate de echipe clujene au fost selectate pentru ediţia din acest an a Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană - Mies van der Rohe.

Câştigătorii concursului au fost aleşi din 343 de lucrări propuse din 33 de ţări europene. Şase proiecte din România au participat la competiţia în care au intrat proiecte realizate de nume ca Zaha Hadid, David Chipperfield sau Jean Nouvel. Concursul a fost câştigat de un proiect din Berlin, a transmis biroul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România.

Turnul Croitorilor, reamenajat ca Centru de Cultură Urbană de către Atelier de Arhitectură şi Urbanism (AAU) Cluj (arhitecţi Adrian Borda, Eleonora Dulău, Klara L. Veer), este singurul obiectiv amplasat în Cluj şi aflat pe lista celor 343 de lucrări propuse în competiţie. Şi echipa clujeană de la Studio Kim Bucsa Diaconu (SKBD) a fost înscrisă în concurs cu lucrarea Casa Dincă (amplasată de-a lungul unei străzi, cu tipar repetitiv, o casă "3 în 1", potrivit autorilor), realizată în Borşa (judeţul Maramureş). Printre cele şase proiectele româneşti se află şi cel al sediului Băncii Transilvania din capitală, realizat de echipa arhitectului bucureştean Dorin Ştefan. Proiectele au fost prezentate şi chiar premiate (cel al SKBD) la Bienala de Arhitectură Bucureşti. Din România, la concursul european au participat şase proiecte (clădiri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Cărpiniş şi Borşa).

Câştigătorul Premiului Uniunii Europene (UE) pentru arhitectură contemporană (Premiul Mies van der Rohe) 2011 este "Neues Museum" din Berlin, a anunţat CE. Clădirea a fost reconstruită, într-un amestec de vechi şi nou, de către arhitectul britanic Sir David Chipperfield. Menţiunea specială pentru "arhitect de viitor" a fost atribuită lui Ramon Bosch şi Bet Capdeferro pentru "Casa colaj" din Girona (Spania). Lansat în 1987, premiul UE pentru arhitectură contemporană / Mies van der Rohe este una dintre cele mai prestigioase distincţii în domeniul arhitecturii europene. Premiul se atribuie din doi în doi ani, câştigătorul primeşte 60.000 de euro, iar cel care obţine menţiunea specială pentru "arhitectul de viitor" , 20.000 de euro.

Câştigătorii au fost aleşi din 343 de lucrări propuse din 33 de ţări europene. "Decizia juriului a fost extrem de dificilă datorită calităţii excelente a tuturor proiectelor finaliste. «Neues Museum», de David Chipperfield, e o mărturie foarte importantă asupra felului în care o intervenţie arhitecturală contemporană contribuie la reutilizarea patrimoniului nostru prin îmbunătăţirea calităţilor sale funcţionale şi prin introducerea de noi elemente arhitecturale excepţional proiectate pentru îndeplinirea obiectivelor muzeologice", a declarat Lluis Hortet, director al fundaţiei Mies van der Rohe.

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) va organiza de luna viitoare întâlniri cu echipele participante la concursuri de arhitectură, unde arhitecţii îşi vor prezenta echipele şi ideile care au dus la soluţiile propuse în proiecte, spun oficialii organizaţiei. "Cu siguranţă, sunt la Cluj echipe harnice şi talentate. La Bienala de Arhitectură, din şase secţiuni, două au fost cu premii pentru clujeni. În acest an avem şi Bienala clujeană, o competiţie pentru OART unde sper să avem cât mai multe proiecte. Acum, când avem comenzi mai puţine din piaţă, sunt prezente mult mai multe proiecte în concursuri, cu planşe mai valoroase", a constatat Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei locale a OAR. La ediţia din 2010 a Bienalei Bucureşti au fost înregistrate 215 proiecte realizate în ultimii doi ani. În urma preselecţiei au fost acceptate pentru expoziţia-concurs 176 de lucrări. Clujul are două lucrări premiate, ambele realizate de biroul SKBD: Casa Dincă din Borşa şi expoziţia pilot "Colecţia armenilor transilvăneni".

Şase lucrări au fost selecţionate pentru premiul principal. Celelalte finaliste sunt:

Teatrul Tineretului Bronks (Bruxelles, Belgia - Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande)
MAXXI: Muzeul artelor secolului XXI (Roma, Italia - Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana)
Sala de concerte a radioului danez (Copenhaga, Danemarca - Jean Nouvel)
Muzeul Acropole (Atena, Grecia - Bernard Tschumi)
Centrul de Reabilitare Groot Klimmendaal (Arnhem, Olanda - Koen van Velsen

 

Comenteaza