Austriecii resuscitează Sanex cu 14 milioane de euro

Austriecii resuscitează Sanex cu 14 milioane de euro
Compania Lasselsberger şi-a amintit de combinatul clujean, ultimul pe care îl mai ţine în viaţă în România, şi promite investiţii programate în decurs de trei ani pentur pentru fabricarea plăcilor ceramice.

14 milioane de euro este suma promisă de grupul Lasselsberger, până în 2013, pentru modernizarea liniei de plăci ceramice de la Cluj. Combinatul Sanex va fabrica, de fapt, produse cu brandul Cesarom, de la unitatea închisă la Bucureşti. Ani la rândul, societatea clujeană s-a confruntat cu închideri de linii tehnologice şi cu valuri de concedieri.

Lasselsberger mizează pe majorarea cotei de piaţă până la 45% în următorii trei ani, pe creşterea producţiei anuale cu 30% şi pe intensificarea exporturilor. "Investiţiile se vor îndrepta către retehnologizarea fabricii de la Cluj, către creşterea capacităţii de producţie prin inaugurarea unei noi linii, dar şi către infrastructura unităţii şi managementul calităţii", a declarat Eduard Măcărescu, directorul de operaţiuni pentru Cesarom. El a precizat că partea cea mai mare a investiţiei va fi absorbită de noua linie de producţie de plăci ceramice porţelanate, ce se va inaugura în 2012 şi va determina o majorare cu 30% a capacităţii anuale de producţie. Ţintele sunt de 6,5 milioane mp de plăci ceramice în acest an şi de 8,5 milioane mp în 2013.

"Pe piaţa din România există deja cerere pentru plăci de gresie cu un grad ridicat de rezistenţă la abraziune şi la impact. Cesarom propune gresia porţelanată, căutată datorită caracteristicilor sale tehnice şi recomandată spaţiilor de trafic intens şi pentru exterior", precizează Măcărescu. Compania are în plan producţia de noi tipuri de plăci ceramice. "Investiţiile pentru acest an se vor ridica la patru milioane de euro, iar celelalte, până la 14 milioane de euro, se vor face până în 2013", a specificat Simona Roşu, PR specialist pentru Lasselsberger România. Conducerea companiei estimează că investiţiile vor creşte cota de piaţă a acesteia de la 42 la 45%, până în 2013. Cifra de afaceri pe acest an va fi de 38,5 milioane de lei, iar piaţa locală de plăci ceramice va înregistra un recul de 10%, similar celui din anul precedent.

"Sindicaliştii de la Sanex erau în confederaţia noastră la un moment dat, însă, odată cu restrângerea activităţii şi cu disponibilizările de acolo, am pierdut legătura. Mai demult, la Sanex lucrau mulţi clujeni", susţine Nati Ariton, lider al Blocului Naţional Sindical Cluj. "Eu ştiu că acolo era vorba despre noi reduceri de activitate. Să sperăm că investiţiile pe care le-au promis austriecii se vor reflecta în mai mulţi angajaţi şi nu în disponibilizări", afirmă deputatul Mircia Giurgiu. "Cu siguranţă, inaugurarea unei noi linii de producţie va duce la majorarea numărului de angajaţi, acesta fiind unul dintre principalele avantaje ale investiţiilor pe care le derulăm în condiţiile actuale de pe piaţa locală a muncii. Având în vedere că aceasta va fi funcţională abia pe parcursul anului 2012, nu putem face o estimare în acest sens", a precizat Măcărescu.

Lasselsberger, cel mai mare producător de plăci ceramice din România, a închis în iunie 2009 unitatea Cesarom din Bucureşti şi a concediat 300 din cei 450 de oameni din cauza vânzărilor în scădere şi a crizei financiare care a lovit sectorul construcţii. Angajaţii rămaşi urmau să coordoneze activităţile logistice şi administrative, iar o parte dintre echipamente au fost mutate la Cluj, urmând să intre în conservare. Fabrica de la Cluj-Napoca a fost preluată în 2004 de către Lasselberger de la Romania-Moldova Direct Fund (Goodison Holdings), controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a încasat 17,5 milioane de euro din tranzacţie. În 2005, Lasselsberger a oprit activitatea de la unitatea din Lugoj, care se afla pe terenul companiei Mondial, deţinută de grupul german Villeroy & Boch, iar în 2006 a vândut linia de producţie de obiecte sanitare de la Bucureşti grupului spaniol Roca, producător mondial de profil.

După închiderea fabricii din capitală şi mutarea utilajelor de producţie de plăci ceramice, capacitatea de producţie de la Cluj a crescut de la 6 la 8 milioane mp. "Practic, Villeroy & Boch a preluat liniile de produse sanitare de la Sanex şi apoi Mondial, pe care le-a închis ulterior, iar Lasselsberger, cele de plăci ceramice de la Bucureşti şi Lugoj, pe care le-a dus la Cluj. Practic, ambele grupuri au cumpărat cotă de piaţă în România", ne-a relatat un fost director de vânzări al Sanex. Societatea a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 91 milioane de lei faţă de 79,1 milioane în 2008, însă pierderea netă a crescut de la 15,9 la 24,1 milioane. Numărul de salariaţi s-a diminuat de la 742 în anul 2005 la 469 în 2009.

 

 

Comenteaza