Banca Transilvania a promovat pe piaţa internaţională

Banca Transilvania a promovat pe piaţa internaţională
Societatea clujeană a avansat o treaptă, la indicele Frontier Markets, de la cel iniţial, Small Caps, conform companiei americane de consultanţă MSCI.

Titlurile Băncii Transilvania (BT) au urcat ieri la indicele Frontier Markets, faţă de categoria precedentă, Small Cap, conform unui anunţ al companiei americane de cercetare MSCI. Noua categorie conţine companii din pieţe stabile politic ce pot oferi randamente superioare investitorilor străini.

Indicele MSCI Frontier Markets este construit pentru a asigura o imagine cât mai bună a orizontului investiţional din pieţele de frontieră, permiţând astfel administratorilor de portofoliu să realizeze fonduri de index care să monitorizeze cât mai fidel performanţa acestor pieţe. Companiile respective trebuie să fie lichide pentru ca structura indicelui să poată fi replicată de administratorii de portofoliu şi să respecte criterii legate de mărime diferite pentru fiecare ţară din componenţă. Frontier Markets conţine companii din 31 de ţări, ale căror pieţe de capital intră în categoria pieţe de frontieră şi ia în considerare companii cu capitalizare mare, medie şi redusă. Este vorba despre pieţe care au capitalizare şi lichiditate mai reduse decât pieţele emergente, dar care pot oferi randamente mai ridicate investitorilor care sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari. Pieţele de frontieră sunt deschise şi accesibile investitorilor străini (chiar dacă la un nivel mai redus decât pieţele emergente), stabile politic şi nu trec prin evenimente economice extreme, cum ar fi hiperinflaţia.

MSCI Barra, cu sediul în New York, clasifică 31 de pieţe în această categorie, printre care Bulgaria, Croaţia, Cipru, Lituania, Macedonia, Malta, Serbia, Slovacia, Slovenia şi România. Pentru a fi considerată piaţă de frontieră, o ţară trebuie să aibă cel puţin două companii listate care au o capitalizare minimă de 505 milioane de dolari şi un free float (titluri care nu sunt deţinute de acţionarii semnificativi - n. red.) minim de 35 de milioane de dolari. MSCI este specializată în cercetare şi furnizează indici şi alte măsuri folosite pentru a evalua performanţa unor portofolii de acţiuni sau instrumente cu venit fix. Compania calculează indici începând cu 1969, aceştia fiind folosiţi ca repere pentru a compara performanţa investiţională sau ca bază pentru crearea de fonduri de index.

Acţiunile BT de la Bursa de Valori Bucureşti au avut miercuri o scădere de 1,04%, până la 1,23 lei. 20 mai este ultima zi în care investitorii BT au posibilitatea de a fi înregistraţi ca acţionari pentru a beneficia de acţiunile gratuite care vor rezulta din majorarea cu 295 de milioane de lei a capitalului social din profitul net pe anii trecuţi şi pe 2010. În acest scop, banca va emite acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu. În 2010, BT a realizat un profit brut de 135 de milioane de lei. Pentru acest an, conducerea băncii estimează active de 24 de miliarde de lei şi un profit brut de 180 de milioane de lei. Principalul acţionar este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Grupul BT cuprinde 19 societăţi din sectoarele bancar, administrarea investiţiilor, finanţări, leasing, tranzacţii mobiliare.

(D.E.)

 

Comenteaza