Carbochim a explodat la bursă

Carbochim a explodat la bursă
Acţiunile combinatului de produse abrazive şi-au dublat valoarea în doar trei săptămâni. Interesul investitorilor este pus pe seama terenului de 12 hectare disponibil după relocarea în afara municipiului.

Evoluţie spectaculoasă a producătorului clujean Carbochim: valoarea de piaţă a societăţii s-a dublat în decursul acestei luni de la 3,8 la 8 lei. Dacă unii brokeri privesc cu scepticism urcarea bruscă a titlurilor, administratorii companiei afirmă că interesul investitorilor este alimentat de perspectivele pe care le oferă aceasta: relocarea la Vâlcele şi terenul de 12 hectare pus la bătaie.

"Carbochim merge bine în ciuda conjuncturii economice. A avut un profit bun anul trecut, aşa că este o societate care trezeşte interesul investitorilor. Eu spun că există un investitor mare interesat. Acest fenomen al creşterii acţiunii poate fi pus şi pe seama intenţiei de relocare a companiei în zona Vâlcele, teren pe care aceasta deja l-a achiziţionat, în urma căreia devine disponibilă o suprafaţă foarte mare, de 12 ha. Această industrie presupune concentrarea unor tehnologii ultramoderne pe o suprafaţă mai mică", susţine Anton Ionescu, reprezentant în Consiliul de administraţie al Carbochim.

"Încă nu a venit niciun investitor cu banii pentru terenul pus la vânzare de Carbochim, dar există agenţii imobiliare care caută clienţi, sunt investitori care se interesează de acesta. Amplasamentul, care se află la curbura Someşului, peste drum de un parc, se pretează pentru un complex de locuinţe, pentru un spital privat sau pentru un centru de afaceri, mai puţin pentru o construcţie industrială, după cum se specifică şi în certificatul de urbanism obţinut. Aşadar, vorbim despre o afacere care este viabilă", menţionează Ionescu.

Alţi specialişti susţin că nu este vorba decât despre o evoluţie de conjunctură a acestor acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "Cotaţia Carbochim este similară cu cea a altor societăţi prezente la BVB, care au depăşit aşteptările la un moment dat. În ultimele zile au fost mai multe cereri de cumpărare a acestor titluri, în condiţiile în care nu au mai existat acţiuni la vânzare, însă în perioada următoare la fel de bine vor fi doar acţiuni disponibile pentru vânzare, dar nu vor exista cumpărători pentru ele", este de părere Doru Boloş, director executiv al companiei de brokeraj Interdealer Capital Invest.

Preţul unei acţiuni Carbochim la BVB s-a majorat de la 3,78 de lei la finele lunii mai la 8,00 lei, la cât era cotată ieri. Creşteri de 15% ale acestor titluri pe piaţa principală, maximul acceptat de BVB, au avut loc pe 15, 16, 17, 20 şi 21 iunie, însă pe piaţa Odd-Lot - unde se fac operaţiuni cu pachete mai mici - s-au înregistrat şi tranzacţii care au dus la majorări de 11% (15 iunie), 12% (16 iunie), 15% (17 iunie), 23% (20 iunie) şi chiar 25% (21 iunie). Acţiunile Carbochim au crescut ieri cu 2,2%, de la o deschidere de 7,70 lei la un preţ final de 8,00 lei. La Bursa de la Bucureşti s-au executat 48 de tranzacţii cu 115.000 de titluri Carbochim, operaţiunile însumând 918.000 de lei.

Capitalizarea societăţii clujene a urcat astfel de la 14,6 milioane de lei la începutul lui iunie la 31,05 milioane după operaţiunile de ieri. Carbochim are un capital social de 9,7 milioane de lei, respectiv 3,8 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 2,50 lei. Cele mai multe acţiuni le deţinea Viorel-Dorin Popoviciu (preşedinte-director general) - 17,69%, urmat de Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana Arad - 13,08%, Broker Cluj-Napoca -11,44%, Titus Dan Popa - 11,16% (membru al CA), Mircea-Pietro Ionescu -10,78% şi Ion Răducanu - 10,68% (membru al CA).

Carbochim a fost înfiinţată în 1949 şi este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, fabricând corpuri abrazive cu liant ceramic, discuri abrazive de debitare şi dezavuare, abrazivi pe suport. Aceasta îşi livrează produsele în Orientul Mijlociu, Orientul Apropiat, Europa şi America. Potrivit ultimului raport financiar, în primul trimestru al anului, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 7,34 de milioane de lei faţă de 6,03 milioane în aceeaşi perioadă din 2010 şi un profit net de 803.705 lei, în comparaţie cu numai 19.132 de lei în primele trei luni ale anului trecut.

31.000.000de lei

este capitalizarea bursieră a Carbochim, faţă de 14,6 milioane la început de iunie.


Ascensiuni şi prăbuşiri

Cea mai consistentă creştere din ultima perioadă au cunoscut-o titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, care s-au apreciat de peste cinci ori. După o scădere de câteva zile, acestea au început să urce din nou ieri, cu maximul zilnic admis, de 15%, atingând valoarea de 1,33 lei/titlu, de la o deschidere de 1,19 lei. Evoluţii similare s-au înregistrat în cazurile unor combinate din sectorul petrochimiei: Oil Terminal, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services şi Petrolexportimport. După mai multe şedinţe consecutive de tranzacţionare cu 15%, acestea au scăzut ulterior, apropiindu-se de cotaţiile iniţiale.

 

 

Comenteaza