Centrul Clujului se transformă pentru TIFF

Centrul Clujului se transformă pentru TIFF
Ecran şi 1.000 de scaune pentru proiecţiile de noapte, grădiniţă, o terasă, lounge-uri vor apărea pentru ediţia 10 a Festivalului de Film Transilvania. Nu va lipsi covorul roşu.

Aranjarea şi dotarea Pieţei Unirii cu zone funcţionale au scenarii diferite pentru evenimentele de zi şi de noapte ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), conform planşelor proiectanţilor de la Planwerk, biroul de urbanism care s-a ocupat de amenajarea acesteia.

"Din februarie avem discuţii pentru a include funcţiunile pe care organizatorii şi le-au dorit pentru TIFF; au fost unele adaptări de amenajare după ce ei au discutat cu sponsorii. Punctul central va fi zona în care se vor organiza conferinţe de presă, lansări şi interviuri cu oaspeţii festivalului", a explicat arhitectul Eugen Pănescu, director al Planwerk. Amenajarea diferă pentru evenimentele de zi şi de noapte. În zona de vest (latura cu Diesel şi Corso) se va amplasa TIFF Lounge, încadrat din trei laturi de corturi ale sponsorilor, din zona statuii lui Matei Corvin şi a "platanului solitar". Cortul Ursus şi terasa acoperită se apropie de situl arheologic, iar punctul de informare va funcţiona în zona dinspre fântână.

De cealaltă parte a statuii (către clădirile "în oglindă" şi Muzeul de Artă) apar Grădiniţa TIFF, locul de joacă pentru copii şi VIP Lounge. Ecranul pentru proiecţiile în aer liber se va amplasa în zona trecerii de pietoni spre Bd. Eroilor. Noaptea Piaţa Unirii se transformă în cinema în aer liber. Un gard va delimita spaţiul pentru vizionările de film: se separă zona unde se amenajează scaunele pentru spectatori atât de zona fântânii, cât şi de statuia ecvestră. Zona de scaune va fi amplasată între fântână şi statuia lui Matei Corvin, acestea înconjurând din trei laturi situl arheologic din centrul pieţei. Se păstrează şi celelalte funcţiuni (punctul de informare, cortul sponsorilor, cele două lounge-uri, grădiniţa). În scenariul de noapte cu planurile de amenajări apare şi alt element: covorul roşu.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a explicat că pentru ediţia organizatorii şi-au dorit o piaţă a festivalului. "Zona va arăta mai bine fiindcă spaţiul este mai mare. Ne-am gândit să facem în jurul statuii o «piaţă a TIFF», să avem pavilioane ca la marile festivaluri, spaţii pentru întâlniri cu publicul. Vor fi corturi amplasate, unde se va putea consuma o bere, o cafea", a explicat Giurgiu. "Numărul de locuri pentru proiecţii va fi în jur de 1.000. S-a eliberat zona de şantier a statuii. Schimbarea mare va fi nu de câteva locuri în plus, ci de includerea zonelor de terase, de corturi. Invitaţii importanţi vor fi mai aproape de public, festivalul va fi şi mai prezent în spaţiul public", a menţionat Pănescu. Pe lângă proiecţii, în Piaţa Unirii, km 0 al festivalului, vor avea loc lansări de DVD-uri, conferinţe, sesiuni de autografe.

TIFF Lounge se mută în acest an din incinta Muzeului de Artă în cea mai importantă piaţă a oraşului, unde vor avea loc întâlniri dintre cinefili şi invitaţii de marcă, profesionişti din industria cinematografică autohtonă şi internaţională. Piaţa Unirii va găzdui grădiniţa TIFF Happy Kids, realizată în parteneriat cu Şcoala Internaţională Cluj. Aceasta îşi propune să vină în sprijinul părinţilor care se află în imposibilitatea de a-i lăsa pe cei mici în grija unor persoane de încredere, pentru a se putea bucura de proiecţiile şi evenimentele TIFF. Invitaţii de marcă se vor putea recrea în Piaţa Unirii într-un cadru special amenajat: VIP Lounge. De asemenea, va fi pus la dispoziţia publicului Info Point, unde cei interesaţi pot achiziţiona atât bilete pentru filmele şi evenimentele TIFF, cât şi obiecte marca TIFF 2011.

 

Comenteaza