Clujul şi Bucureştiul conduc topul naţional al chiriilor

Clujul şi Bucureştiul conduc topul naţional al chiriilor
Municipiul Cluj-Napoca are printre cele mai mari preţuri la apartamentele de închiriat, chiar şi peste Bucureşti, relevă un studiu imobiliar pe România.

Cluj-Napoca se află la nivelul capitalei în privinţa cuantumului chiriilor cerute la garsoniere, iar ca preţuri solicitate de proprietarii de apartamente cu două-trei camere municipiul este poziţionat în primele trei din ţară, conform unui studiu al portalului de specialitate Econtext, realizat la scară naţională.

Econtext prezintă o hartă a chiriilor din toate reşedinţele de judeţ, pe care au fost incluse cele mai mici preţuri la garsoniere, apartamente cu două şi trei camere. "Toate locuinţele sunt mobilate, utilate, pregătite pentru a fi închiriate. Concluziile la care am ajuns reprezintă rezultatul unui studiu intens, realizat prin monitorizarea unui număr ridicat de portaluri imobiliare. Sumele incluse sunt calculate în euro şi sunt cele cerute de către proprietarii care au dat aceste locuinţe spre închiriere. Sunt chiriile pretinse de proprietari", precizează reprezentanţii Econtext. În municipiul Cluj-Napoca preţurile cele mai reduse solicitate de proprietari pentru chirii sunt, conform Econtext, la garsoniere, 150 de euro pe strada Horea, la apartamente cu două camere, 180 de euro în cartierul Andrei Mureşanu, sau cu trei camere, 250-270 de euro în zonele Bună Ziua, Zorilor şi Mănăştur.

O garsonieră cu 150 de euro poate fi găsită la Bucureşti în cartierele Rahova, Militari, Berceni, un apartament cu două camere are un preţ minim de 200-220 de euro în zonele 13 Septembrie, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Crângaşi, Drumul Taberei, iar pentru trei camere există chirii de 250 euro/lună în Berceni, Colentina sau Camil Ressu. Cele mai ieftine garsoniere în Constanţa sunt la 140 de euro (zonele CET, Energia), în Iaşi - 140 de euro (Tătăraşi, Podu Roş), în Braşov - 120 de euro (Tractorul, Bartolomeu), în Sibiu - 110 euro (Gării, Calea Dumbrăvii), în Timişoara - 140 de euro (Matei Basarab, Bălcescu). "Cele mai bune chirii în Cluj-Napoca se pot găsi în cartierele Andrei Mureşanu şi Bună Ziua, însă preţuri acceptabile există şi în zona centrală", susţine Georgiana Man, director de marketing la agenţia imobiliară clujeană Nobila Casa.

Preţul cerut de proprietari reprezintă principalul criteriu de selecţie a unei locuinţe de temporare, potrivit unui sondaj al portalului Imobiliare.ro, în colaborare cu Asociaţia pentru Locuinţe. La capitolul criterii de selecţie pentru o locuinţă de închiriat, pe primul loc se situează preţul (75% dintre repondenţi), urmat de dorinţa de a locui într-un apartament decomandat. Importante sunt şi dotările şi gradul de renovare a imobilulu: 70% dintre repondenţi consideră că e cel puţin important ca locuinţa să fie renovată şi să aibă aragaz, frigider, maşină de spălat. Un alt element este accesul rapid la mijloacele de transport în comun (70% dintre repondenţi). Mai mult decât vechimea construcţiei contează mobilierul nou, calitatea vecinilor, disponibilitatea unui loc de parcare. Cele mai căutate sunt imobilele cuprinse între 66 şi 100 mp (30% dintre repondenţi), garsonierele şi apartamentele de 36-50 mp. 45% dintre repondenţi au spus că vor să ocupe locuinţa 1-2 ani, iar 40%, pentru peste doi ani.

Studenţii, principalii beneficiari

Piaţa chiriilor din Cluj este întreţinută în special de studenţi, care apelează la agenţii imobiliare, prieteni, cunoştinţe sau anunţuri pe internet. "Eu căutam pe cineva în Cluj care oferă spre închiriere garsonieră sau care este dispus să ţină în gazdă studenţi. Am apelat la o grămadă de agenţii imobiliare, dar preţurile erau infernale, de la 150 de euro în sus", spune Monica. "Noi stăteam patru fete înainte într-un apartament şi împărţeam chiria şi cheltuielile. Acum e mai bine, suntem numai două, iar proprietarul a fost de acord să reducă din chirie pe criza asta", susţine Cristina, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai.

 

 

Comenteaza