Corecţii de Cluj la imobiliare

Corecţii de Cluj la imobiliare
Dezvoltatorii cu planuri de lucrări în 2011 fie sunt conştienţi că merg la risc investind în acest sector, fie se arată dispuşi să scadă din preţuri faţă de precedentele proiecte.


În primul trimestru proprietarii din Cluj au scăzut preţurile solicitate pentru apartamente vechi şi case noi, dar au cerut mai mult pentru apartamente noi şi vile realizate înainte de 1990, potrivit unei analize a portalului de specialitate Imobiliare.ro. Datele reflectă preţurile solicitate de proprietari, nu tranzacţii încheiate. Jucătorii din piaţă vorbesc de stagnări şi blocaje.

Preţurile cerute pentru apartamente vechi în Cluj-Napoca au scăzut cu 1,6% în perioada decembrie 2010 (1.014 euro/mp) - finalul primului trimestru din 2011 (998 euro/mp), acesta fiind singurul caz dintre oraşele analizate în care indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la Constanţa, de 2,7%. Pe de altă parte, Clujul deţine recordul pe segmentul de apartamente noi: creştere de 5,3% a preţurilor pretinse de proprietarii cu locuinţe intermediate pe Imobiliare.ro.

În privinţa caselor şi vilelor construite înainte de 1990, proprietarii şi intermediarii din Cluj au pretenţii mai mari în comparaţie cu cei din alte oraşe importante ale ţării. "Spre deosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite înainte de 1990, scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară, a fost preponderent negativă, cu excepţia proprietăţilor din Cluj-Napoca. Acestea au înregistrat o creştere de 1%", arată analiza. La Timişoara s-a înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de peste 14%. Scăderi importante au avut loc în capitală (-8,4%), dar şi la Constanţa (-6,8%). Principalul atu al caselor vechi rămâne amplasamentul, majoritatea fiind în zone semicentrale sau cartiere foarte bune, arată reprezentanţii Imobiliare.ro.

Preponderent negativă a fost evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite după 1990, scoase la vânzare în principalele oraşe, excepţie de această dată făcând Braşovul, unde s-a înregistrat o creştere de 4%, şi Timişoara (+0,1%). Cea mai mare scădere pe acest segment a fost înregistrată la Constanţa (-7,2%). În capitală casele şi vilele construite după 1990 s-au ieftinit cu 3,7%, ajungând să concureze apartamentele noi, în timp ce în Cluj-Napoca scăderea a fost de 1,8%. Specialiştii de la compania de evaluare Darian au constatat că în primele trei luni piaţa a fost cvasiblocată şi au estimat stagnări şi scăderi de preţuri pentru următoarea perioadă.

Cea mai severă corecţie au înregistrat-o preţurile terenurilor: preţurile au scăzut sau au stagnat în primul trimestru în toată ţara. La Braşov şi la Cluj preţurile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7% mai mici decât la finalul trimestrului patru din 2010, conform Imobiliare.ro. "Trendul a fost tot de scădere pe segmentul terenuri, preţurile s-au înjumătăţit sau în unele cazuri sunt la un sfert faţă de acum doi-trei ani", a declarat Sanda Moldovan, preşedintele filialei Cluj a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Demararea unor noi proiecte rezidenţiale este în unele cazuri o modalitate de a testa piaţa, nu o confirmare a cererii existente din partea potenţialilor clienţi.

"Aş avea curaj să încep două blocuri din cele 16 din proiectul din Baciu, deşi zona nu este cea mai grozavă din Cluj. Cu 32 de apartamente din 256 autorizate cred că am putea face faţă, să vindem cam într-un an. Prioritate ar avea proiectul din centrul oraşului, unde avem teren, dar aici nu este aprobat încă Planul Urbanistic de Detaliu. Indiferent ce preţ propui, oamenii nu cumpără, există o reţinere. Totuşi, am vrea să începem lucrări în acest an, e un risc pe care ni l-am asuma ca să nu ne oprim. Dacă nimeni nu mai construieşte, piaţa rămâne blocată", consideră Augustin Abrudan, director al Beyfin România.

Societatea Coratim a anunţat că în acest an va începe un nou proiect rezidenţial în Cluj-Napoca, iar dezvoltatorii spun că se aşteaptă să şi vândă. "Există cerere, dar la preţuri rezonabile. Din câte am testat noi, oamenii ar fi dispuşi să dea undeva la 900 euro/mp, la stadiu semifinisat, dar obligatoriu în zonă cu infrastructură şi acces la transport în comun. Comparativ cu 2009-2010, vorbim de un minus de 10-12% la preţuri", a specificat Daniel Dumitraş, asociat în Coratim.

 

Comenteaza