“Giganţii” Clujului ies din recesiune cu mii de angajări

“Giganţii” Clujului ies din recesiune cu mii de angajări
Emerson, Bombardier, Ranbaxy, Friesland, Aegon, Sykes sau Kaufland se numără printre cei mai mari angajatori de la târgul de cariere din Cluj.


Multinaţionale cu activitate la Cluj, companii de tehnologia informaţiei, lanţuri de retail, societăţi locale, dar şi cel mai mare hotel din oraş au nevoie de angajaţi. Pe listă s-a înscris şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 7.000 de participanţi sunt aşteptaţi la Târgul de Cariere (TdC), unde vor fi disponibile 2.500 de posturi.

Printre cei 120 de angajatori care recrutează personal din Cluj-Napoca se numără companii precum Aegon, Arabesque, Bombardier, Clujana, Emerson, Friesland Campina, Gameloft, Grand Hotel Italia, iQuest, Sykes, Kaufland, Lidl sau Terapia Ranbaxy, au anunţat organizatorii. De asemenea, la TdC participă agenţii de recrutare, printre care Adecco, eJobs, GI Group, Lugera & Makler, Manpower şi Professional, care vin cu posturi în cadrul mai multor companii angajatoare client.

Grand Hotel Italia, unitatea de 200 de camere care va fi deschisă în vară în cartierul Bună Ziua, îşi face prima apariţie publică - la TdC. Conducerea hotelului caută personal pentru diverse tipuri de posturi, de la recepţioneri şi cameriste la ospătari şi barmani. "Căutăm oameni calificaţi, bine pregătiţi şi cu experienţă. Pentru început, vom avea nevoie în hotel de 40-50 de oameni", a specificat Simion Pruneanu, asociat în Grand Hotel.

Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy va veni cu 25-30 de posturi, atât pentru baza de producţie din Cluj, cât şi pentru zona comercială. "Experienţa noastră de târguri este că la astfel de evenimente nu prea reuşim să găsim exact persoanele de care avem nevoie, dar încercăm. E şi o modalitate de a testa piaţa, pentru noi e un barometru bun pentru a vedea cu ce fel de pregătire şi aşteptări vin tinerii", a explicat Dragoş Damian, directorul general al companiei.

Emerson, ocupantul parcului industrial Tetarom II, va căuta personal în târgul din această săptămână. Compania a ajuns în aprilie la 800 de angajaţi în Cluj şi estimează să treacă de 1.000 până la final de an. De altfel, în campusul din Bulevardul Muncii se construieşte o clădire de birouri pentru activităţi financiare şi de inginerie, cu termen de finalizare în 2011.

TIFF, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului în Cluj, este prezent la TdC cu posturi plătite (casieri, asistenţi în diverse departa-mente) şi cu unele pentru voluntari. Segmentul retail este reprezentat de Lidl, care deţine deja unităţi tip discount în Cluj-Napoca şi are în pregătire proiecte pentru altele, precum şi de Kaufland (parte a aceluiaşi concern german, care caută angajaţi pentru noul centru logistic de la Turda). Majoritatea ofertelor vin de la angajatori care au sediul central sau filiale în Cluj-Napoca, dar şi candidaţii interesaţi de relocare în alte oraşe din ţară şi din străinătate vor avea opţiuni, spun organizatorii târgului.

"Cele mai bine reprezentate domenii în oferta târgului sunt sfera industriei (cu posturi pentru cei superspecializaţi, dar şi pentru necalificaţi), în servicii (comerţ, centre de servicii), în domeniul financiar şi al vânzărilor. De asemenea, bine reprezentate sunt sectorul IT şi cel al comerţului, cu posturi atât pentru calificaţi, cât şi pentru necalificaţi. Companiile de recrutare vin cu o listă lungă de propuneri de joburi în domeniul serviciilor, unele chiar în afara judeţului sau a ţării. Şomerii şi cei fără calificări sunt şi ei aşteptaţi cu oferte de locuri de muncă în cadrul unor companii locale din domeniul producţiei şi al comerţului şi cu oferte intermediate de agenţiile de plasare a forţei de muncă", a transmis Mihai Cotoş, manager de proiect pentru TdC.

Angajările, mai târziu

Cea de a zecea ediţie a TdC Cluj-Napoca începe joi, la Casa de Cultură a Studenţilor şi se desfăşoară pe parcursul a două zile. Ofertele se adresează tuturor categoriilor sociale: şomeri, angajaţi, persoane cu experienţă sau fără, susţin organizatorii. Angajările nu se vor face pe loc, dar la târg pot avea loc discuţii, preinterviuri şi se pot depune CV-uri.

 

 

Comenteaza