Italienii au dat Clujul pe Florenţa pentru fabrica de panouri fotovoltaice

Italienii au dat Clujul pe Florenţa pentru fabrica de panouri fotovoltaice
Beyfin a renunţat la proiectul de 3 milioane de euro de la Apahida şi a dat în folosinţă unitatea din Italia în patru luni, susţin reprezentanţii companiei.


O parte dintre investiţiile pe segmentul energiei "verzi" sunt amânate, blocate sau abandonate la Cluj, cu toate că în ultimii ani au fost anunţate sau conturate mai multe proiecte în judeţ.

În primăvara anului trecut, reprezentanţii companiei Beyfin pregăteau activitatea pe piaţa energiei regenerabile, printr-un proiect de 3 milioane de euro, care urma să fie realizat în Cluj. Beyfin a făcut demersurile de avizare pentru baza proiectată pe un teren de 13.600 mp din zona Someşeni - Apahida. În primă fază, aici trebuiau aduse panouri din Italia, sub formă de componente, care să fie asamblate în baza de la Cluj şi apoi montate la locuinţele clienţilor. Valoarea investiţiei pentru prima fază a dezvoltării bazei a fost estimată la 3 milioane de euro. Între timp, conducerea Beyfin nu doar că a luat decizia de a realiza un astfel de proiect în Italia, dar l-a şi dat în folosinţă, a explicat reprezentantul din România al societăţii.

"Investiţia este realizată în Florenţa, la sediul firmei. Are o suprafaţă construită de 3.000 mp şi s-a făcut în patru luni. Este o investiţie extraordinară, cu instalaţii germane în linia de producţie. A fost dată în folosinţă luna trecută, chiar am fost la inaugurare. Ideea iniţială era ca aceste panouri să fie asamblate în România şi să le exportăm. Prin realizarea unităţii în Italia s-au redus cheltuielile de transport. E o chestiune de optimizare a costurilor. Cheltuielile cu manopera nu le compensau pe cele de transport, fiindcă şi aici, la Cluj, manopera, când e vorba de muncă specializată, costă destul de mult", a explicat Augustin Abrudan, directorul Beyfin România.

Proprietarii urmează să ia o decizie în privinţa destinaţiei terenului pregătit pentru proiectul din domeniul energiei neconvenţionale. "Nu e încă nimic hotărât. E vorba de un teren de aproximativ 12.000 mp, cu utilităţi, ceva vom face acolo. Din păcate, acest proiect nu se mai face, puteau lucra aici 60 de oameni", a amintit Abrudan. Societatea, care are activităţi în domeniul energiei alternative în Italia, a derulat la Cluj o serie de proiecte imobiliare, printre care un ansamblu rezidenţial pe Calea Moţilor sau un hotel în Piaţa Avram Iancu, deja construit, dar încă nefuncţional.

Nici în municipiul Cluj-Napoca, nici în zonele învecinate investitorii nu se prea înghesuie cu proiecte noi. "Am auzit de proiectul Beyfin, dar era la faza de discuţii, din câte ştiu eu. Pentru noi, orice companie e binevenită, orice investitor înseamnă locuri de muncă, dar văd că nu prea vin. De vreo doi ani nu s-au prea pus în aplicare proiecte. Mai vin unii, întreabă, se interesează, dar cam atât. Probabil, cauza ţine de lipsa banilor", spune Ionel Fărcaş, primarul comunei Apahida. "Deocamdată s-au cam oprit investiţiile. Noi am încercat să facem un proiect cu panouri fotovoltaice, însă nu am găsit investitori", a declarat Saşa Valer, primarul localităţii Tritenii de Jos.

Proiect în aşteptare pe Dealul Sf. Gheorghe

Unul dintre cele mai importante proiecte anunţate în domeniul energiilor regenerabile la Cluj este cel care vizează transformarea proiectului Cartierul Tineretului în parc fotovoltaic. Acesta este deocamdată blocat. Consilierii locali au respins luna trecută proiectul prin care municipalitatea a făcut calculele de reconversie a proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic şi urma să ceară investitorului 3.500 MWh anual, respectiv 17,8 milioane de euro în 49 de ani. Consilierii PSD au declarat că au reţineri faţă de proiect şi şi-au reiterat poziţia: pentru parcul fotovoltaic să se facă o nouă licitaţie.

 

 

Comenteaza