Poşta Română a blocat investiţiile la Cluj

Poşta Română a blocat investiţiile la Cluj
Centrul de tranzit din Someşeni trebuia să primească o finanţare de 6 milioane de euro, iar suma pentru reabilitarea sediului regionalei clujene n-a mai ajuns.

Situaţia critică în care se află Compania Naţională Poşta Română (CNPR) se răsfrânge asupra Clujului. Centrul de tranzit trebuia să fie dotat prin finanţări de 6 milioane de euro, iar clădirea Direcţiei Regionale Cluj avea nevoie de reabilitare. Conducerea CNPR a pornit concedierile, iar angajaţii ameninţă cu paralizarea activităţii.

"La Centrul Regional de Tranzit (CRT) din Someşeni se lucrează manual, dar nu e utilat, deşi trebuia să fie mecanizat. Nici clădirea Direcţiei Regionale de Poştă, cuprinsă în planul de investiţii pe 2010, nu a fost aprobată. Din iunie 2009 la Poşta Cluj nu s-a mai făcut nici o investiţie. Nu sunt bani", ne-a declarat liderul de sindicat Carol Şinca. La regionala clujeană lucrează 955 de oameni. "Se desfiinţează două oficii poştale regionale mecanizate (OPRM), în Câmpia Turzii şi Huedin, se vor comasa o serie de sucursale. Vor fi daţi afară 50 de oameni de la Cluj, în prima etapă. Urmează să fie concediaţi şi alţii pentru că reţeaua se tot restructurează. În mediul urban încă nu ştim câţi vor fi daţi afară", a adăugat Şinca.

Centrul de sortare din Cluj urma să fie echipat în urma unui credit obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în iunie 2007, în valoare de 50 de milioane de euro, alte 10 milioane de euro fiind contribuţia din partea statului. Banii erau destinaţi înfiinţării unui centru de sortare în capitală şi echipării şi tehnologizării CRT Cluj. "S-a făcut tot ce era necesar pentru acordul cu BERD, inclusiv studiu de prefezabilitate şi fezabilitate, dar nu s-a mai continuat. Nu ştiu motivul", spune directorul operaţional al Direcţiei Regionale Poşta Română Cluj, Stelian Suciu. În centrul din Someşeni lucrează 150 de angajaţi, care sortează trimiteri din cele şase judeţe din Regiunea Nord-Vest.

Banii de la BERD erau destinaţi construirii, respectiv amenajării celor două centre de sortare, iar graţie acestei investiţii trimiterile poştale urmau să ajungă mai repede la destinaţie, prin scurtarea timpilor de procesare. Din proiectul de 60 de milioane de euro, investiţia pentru Cluj se ridica la 6 milioane. Împrumutul a fost acordat pe termen lung de către BERD şi de un sindicat de bănci comerciale. Dotările de la Cluj vizau achiziţionarea de echipamente moderne de sortare automată a corespondenţei şi mesageriilor. CRT Cluj reprezintă o clădire cu depozit, birouri şi anexe pe 13.000 mp, montată pe o structură metalică.

1.500 de angajaţi ai CNPR, între care un grup din Cluj sosit cu un autocar, au protestat ieri în faţa Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţionale (MCTI). Ei au cerut revenirea asupra deciziei de reducere a programului de lucru lunar cu două zile, renunţarea la desfiinţarea OPRM, un plan de creştere lunară a veniturilor companiei, stabilirea un calendar de plată a tuturor obligaţiilor băneşti asumate faţă de salariaţi, folosirea agenţilor de vânzări angajaţi în ultimii ani prin stabilirea unui volum minim de venituri pe care să-l aducă, sistarea cheltuielilor care nu contribuie direct la obţinerea de venituri. Alte revendicări se referă la sistarea reorganizării şi stabilirea unei strategii pe termen scurt şi mediu pentru stabilizarea CNRP pe piaţa serviciilor poştale din România.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din CNPR, Matei Brătianu, a declarat că angajaţii sunt pregătiţi să oprească voluntar lucrul dacă nu se iau măsuri urgente. "Până la 31 decembrie veniturile companiei ar trebui să crească cu 20% faţă de anul trecut pentru a permite 10% majorare salarială şi 10% investiţii. Ar trebui ca veniturile să crească în fiecare lună cu 5% şi vom monitoriza acest lucru, iar dacă nu se va întâmpla aşa, vom continua protestele, angajaţii fiind pregătiţi chiar să întrerupă voluntar activitatea", a spus Brătianu. Şapte dintre cele 11 sucursale ar urma să fie desfiinţate, a anunţat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. El a calculat că astfel vor fi eliminate 146 de posturi de conducere, iar economiile vor ajunge la 110.000 de lei pe lună. O altă etapă a restructurării o reprezintă închiderea a 402 subunităţi poştale şi a 47 OPRM, cu economii anuale de 50 de milioane de lei. În proces ar urma să-şi piardă slujbele 2.000 de salariaţi. Proprietarii CNPR sunt statul român, prin MCTI (75%), şi Fondul Proprietatea (25%).

 

 

Comenteaza