Restricţiile de muncă în Spania strică afacerile la Cluj

Restricţiile de muncă în Spania strică afacerile la Cluj
Companiile de transport aerian şi rutier care efectuează curse în această ţară încasează anual zeci de milioane de euro de pe urma celor care se deplasează la muncă sau în scop turistic.

Intenţia guvernului spaniol de a restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii ca urmare a creşterii şomajului va lovi serios afacerile iniţiate în ţara noastră pe seama celor care lucrează în acest stat. Dacă recrutorii încă stau liniştiţi, transportatorii susţin că traficul s-ar putea reduce substanţial.

Cel mai mare portal românesc de recrutări în străinătate, Tjobs, a înregistrat la începutul lunii iulie 7.278 de solicitări pentru un loc de muncă în Spania, pentru cele 1.540 de posturi pe care le avea disponibile pentru această ţară. "Nu va exista nici o schimbare în privinţa disponibilului de locuri de muncă în Spania", a declarat Călin Ştefănescu, managing director al Tjobs. Majoritatea posturilor existente pe acest portal erau pentru munca în fermele agricole: culegător, plantator sau procesator de legume şi fructe. Salariile pentru aceste poziţii sunt cuprinse între 700 şi 1.200 de euro. Mai puţine oferte erau pentru bucătar sau ajutor de bucătar (700-1.000 de euro), îngrijitor de copii/bătrâni (200-400 de euro), ajutor de ospătar (300 de euro) sau programator PHP (negociabil).

Nu toţi dintre cei care au ajuns în Spania au constatat că aşteptările lor coincideau cu realitatea. "Am 34 de ani şi am plecat de acasă în căutarea unui job mai bine plătit, însă de două luni mă chinui să îmi găsesc ceva de muncă aici. Când am plecat din România mi s-au promis multe, însă odată ajuns aici, am luat o mare ţeapă. Lucrez două-trei zile şi apoi stau una-două săptămâni fără să produc nimic, eventual datorii", mărturiseşte Iulian. "Am un vecin din Cluj plecat prin agenţia Thera în Spania, într-o insulă turistică. Mi-a scris un e-mail că mai sunt români acolo, tot prin firma asta, şi e mulţumit", spune Alexandru.

"La Cluj avem cinci curse spre Spania, deosebit de solicitate. Această destinaţie merge foarte bine şi este susţinută îndeosebi de românii care lucrează sau studiază acolo, de cei care merg să îi viziteze. Dacă restricţiile de muncă se vor aplica numai celor care vor să lucreze în Spania, impactul nu va fi foarte mare, însă dacă ele vor fi generalizate şi la cei care deja muncesc în această ţară, atunci s-ar putea să avem o problemă", este de părere David Ciceo, director general al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Operatorul low-cost Wizz Air are în această perioadă 32 de curse săptămânale tur-retur la Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Valencia şi Zaragoza.

La un cost mediu al biletului dus-întors de 150 de euro, rezultă că Wizz poate încasa anual până la 20 de milioane de euro numai din cursele de Spania operate la Cluj. De asemenea, cel mai mare transportator internaţional de persoane din România, Atlassib, ar fi afectat de reducerea traficului spre ţara iberică. Dintre cei 12.000 de români care vin acasă de Paşte cu Atlassib lucrează în Italia 50%, în Germania - 20%, în Spania -10%, potrivit directorului companiei, Daniel Micu. Dintr-un total de 500.000 de pasageri transportaţi anual de către compania sibiană, la un bilet dus-întors de 145 de euro, Atlassib poate obţine până la 8 milioane euro/an din cursele de Spania, plus încasările din colete.

Spania va restricţiona accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului aflat în creştere, deoarece rata şomajului în această ţară a ajuns la 20% din populaţia activă, conform RFI România. Notificarea va fi făcută la Bruxelles, iar decizia urmează să fie luată până la finele acestei săptămâni. Măsura protecţionistă vizează ţara noastră întrucât mulţi cetăţeni români lucrează acum în Spania. În schimb, Ioana Şanta, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, susţine că este vorba doar despre o intenţie, iar decizia ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii.

"E bine să fim prudenţi întrucât nu s-a vorbit nici o secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme. Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor", a declarat Şanta. Măsura nu i-ar afecta pe românii care au un loc de muncă legal fiindcă nu se aplică retroactiv. Spania se numără printre puţinele ţări vest-europene care şi-au deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. De la 1 ianuarie 2009 formalităţile pe care trebuia să le îndeplinească un român pentru a ocupa un loc de muncă în Spania au devenit aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.

 

Top salarii Spania

1. Culegător mandarine 800-1.200 euro
2. Culegător cartofi/ceapă 800-1.200 euro
3. Plantator ardei 800-1.100 euro
4. Cultivator legume 850-1.000 euro
5. Culegător fructe sezon 800-1.000 euro
6. Procesator usturoi 800-1.000 euro
7. Culegător fructe (cuplu) 800-1.000 euro
8. Bucătar restaurant 700-1.000 euro
9. Ajutor bucătar 700-1.000 euro
10. Culegător măsline 700-1.000 euro

Sursa: Tjobs

(ZIUA de CLUJ)

 

Comenteaza