Terapia se modernizează cu 25 de milioane

Terapia se modernizează cu 25 de milioane
Producătorul de medicamente a intrat în revizie tehnică. Investiţiile constau în două linii de fabricaţie, o zonă de laboratoare, staţie de epurare şi arhivă.

25 de milioane de lei însumează programul de investiţii de la Terapia Ranbaxy din această perioadă, a anunţat directorul general al companiei, Dragoş Damian. Planul se va concretiza în alocări de fonduri atât pe partea de producţie, cât şi pe cea de cercetare sau de protecţie a mediului.

"Terapia Ranbaxy îşi manifestă interesul şi angajamentul pentru întărirea operaţiunilor în România, având baza în Cluj, prin dezvoltarea unei platforme integrate cu rol regional de operaţiuni de cercetare-dezvoltare, industriale, comerciale şi de suport", conform conducerii companiei. La finele anului trecut producătorul farmaceutic a anunţat că în 2014 va inaugura a doua sa unitate, în valoare de 50 de milioane de dolari, care va fabrica antibiotice, medicamente cardiovasculare şi produse naturiste, cu 300 de angajaţi.

"Planurile noastre pentru Cluj se menţin şi urmează să fie aplicate în funcţie de conjunctura de piaţă. Din păcate, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lucrează la suprataxarea cu 10% a producătorilor de medicamente din România, pentru care companiile de profil nici măcar nu au fost consultate. Aceasta în condiţiile în care producătorii îşi recuperează banii pe ele după 300 de zile. Păi, să văd ce ar zice MFP dacă ne-am achita şi noi după un an impozitele şi taxele!", menţionează Damian.

"Performanţa operaţională şi financiară pe 2010 este nerelevantă atâta vreme cât foarte multe resurse sunt blocate în capital de lucru. Deşi piaţa din România oferă oportunităţi evidente pe termen mediu şi lung, mediul de lucru este suprareglementat, anti-medicamente generice, riscant, neprietenos", conform reprezentanţilor Terapia. Printre măsurile de eficientizare luate de companie se numără remodelarea echipei comerciale, lansarea de produse noi, orientare spre medicamente fără prescripţie, creşterea exporturilor, reducerea cheltuielilor de aprovizionare şi de personal prin restructurări şi externalizări, reducerea timpilor de aşteptare la aprovizionare, protejarea de risc valutar.

În perioada de revizie tehnică a fabricii din timpul verii se lucrează la modernizarea a două linii de fabricaţie (o investiţie de 10 milioane de lei), crearea unei zone de laboratoare şi a arhivei (3-5 milioane), precum şi la staţia de epurare a apei (10 milioane). Investiţiile vizate de Terapia vizează şi înfiinţarea unui centru de cercetare-dezvoltare de molecule pentru piaţa europeană, unde vor fi angajaţi absolvenţi ai universităţilor de profil din ţară.

Terapia Ranbaxy aproape şi-a dublat profitul anul trecut faţă de 2009, de la 49 la 95,7 milioane de lei, conform MFP. În 2010 producătorul clujean de medicamente şi-a mărit cifra de afaceri de la 260,5 la 376,2 milioane de lei, în timp ce nivelul datoriilor s-a diminuat de la 84,9 la 68,4 milioane de lei. În schimb, numărul de angajaţi a scăzut cu peste 100 în decurs de un an, de la 782 la 677. Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în 2006 de la fondul de investiţii Advent International 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari. Grupul farmaceutic japonez Daiichi Sankyo a devenit acţionar majoritar al Ranbaxy după finalizarea achiziţiei a 64% din acţiuni, în octombrie 2008.

Patru firme clujene în Top 100

Mai multe companii din judeţ figurează în topul naţional al profitabilităţii din România. Acestea sunt Nokia România - telecom (profit de 43 de milioane de euro), MOL România Petroleum Products - energie (+19,5 milioane), Terapia Ranbaxy - farma (+17,8 milioane de euro) şi Napolact - bunuri de larg consum (+8,4 milioane). Primele trei locuri în clasament sunt ocupate de OMV Petrom (+427,4 milioane), Orange (+221,8 milioane) şi Romgaz (+154,7milioane). Topul zf.ro include 100 de companii, pe baza profitului înregistrat în 2010.

(D.E.)

 

 

Comenteaza