Topul economic al săptămânii 31 oct 2011

Topul economic al săptămânii 31 oct 2011
1. Succesul unor companii clujene: rezultatele Băncii Transilvania la 9 luni şi premierea Brinel de către Microsoft.

Economia locală/internă are nevoie de companii puternice, competitive, inovatoare, mai ales în actualul context de criză economică. BT a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie un profit net de 106,9 milioane de lei, în creştere cu 53% raportat la perioada similară din 2010. Compania a continuat expansiunea, numărul unităţilor ajungând la 546. Se remarcă reducerea semnificativă a provizioanelor - în trimestrul III a fost cel mai redus nivel de provizionare din ultimii ani. BT pare astfel pregătită să înfrunte cel de-al doilea val de criză economică. Pe de altă parte, Brinel - companie de software din Cluj - a fost premiată pentru al zecelea an consecutiv de Microsoft (premiul pentru cel mai bun partener pentru rezultatele obţinute faţă de planul de afaceri din anul fiscal 2011).

2. Pensiile şi pensionarii - cartoful fierbinte în majoritatea economiilor europene, inclusiv în România. Prezentă la Cluj-Napoca, delegaţia Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a atras atenţia cu privire la previziunile Eurostat (conform cărora în 2050 în România un salariat va susţine 2,5 pensionari) (în prezent raportul este de 1,3 pensionari la 1 salariat). Conform declaraţiilor oficialilor de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul de Finanţe, în 2012 pensiile vor fi îngheţate, dat fiind dezechilibrul din sistemul de pensii, dar şi contextul macroeconomic dificil.

3. Sistemul de sănătate - un sector vulnerabil pe plan intern. Acest sistem se confruntă nu numai cu un exod al cadrelor (medici, asistenţi), dar şi cu reducerea producţiei de medicamente pe plan intern. Conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, în ultimii cinci ani au fost eliminate din producţia internă peste 1.500 medicamente. Desigur, aceste evoluţii au fost determinate de blocajul din sistemul de sănătate, pe care statul nu reuşeşte să îl atenueze, iar consecinţa imediată a acestora este un preţ mai ridicat al medicamentelor pentru populaţie.

(A. RĂDULESCU)

 

Comenteaza