1.000 de angajaţi la negru într-o “multinaţională” la Cluj

1.000 de angajaţi la negru într-o “multinaţională” la Cluj
Inspectoratul de Muncă a depistat mai multe persoane lucrând fără forme legale la Cluj în cadrul Herbalife, în calitate de “întreprinzători independenţi”.
Inspectorii clujeni susţin că la Herbalife au avut de anihilat o reţea bine pusă la punct, de tip piramidal, în care oamenii vindeau ilegal produsele companiei în calitate de distribuitori. Mulţi dintre aceştia nu pot fi găsiţi din cauza unor prevederi ale contractului semnat cu compania.

Acţiunea se constituie într-un record, fiind cel mai mare număr de persoane depistate fără forme legale în activitate la un singur angajator de la înfiinţarea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. Cel anterior era de 615 persoane, în cadrul firmei Grup 7 SRL, în noiembrie 2009. Acţiunea de control a avut loc în perioada 25 noiembrie 2010 - 12 ianuarie 2011. “Totul a pornit de la nişte declaraţii luate într-un supermarket de la două persoane care desfăşurau activitate de publicitate pentru Herbalife fără a avea întocmite forme legale de muncă. Mergând pe acest fir, am efectuat un control mai complex, în ciuda împotrivirii celor de la firmă, şi am descoperit o adevărată reţea de muncă la negru”, a explicat Emilian Roşca, inspectorul-şef al ITM Cluj.

Herbalife RO are sediul la Luxemburg, iar în România îşi comercializează produsele adresate sportivilor sau celor interesaţi de nutriţie prin puncte de lucru în Bucureşti şi Floreşti (judeţul Cluj). Pentru aceasta, a înfiinţat o reţea de distribuţie organizată piramidal, prin recrutarea de persoane fizice în calitate de “întreprinzători independenţi”. “Li se spunea agenţi de marketing, consilieri, însă, în realitate, erau agenţi de vânzări. Nu aveau întocmite acte de persoană fizică autorizată, cum ar cere legea, iar în contract ambele părţi aveau drepturi şi obligaţii ca într-un contract de muncă. Aveau norme de conduită prin care se angajau să vândă produsele Herbalife, să atragă noi colaboratori şi să presteze servicii de publicitate. Mai mult, aveau stabilită şi o clauză de neconcurenţă, prin care distribuitorii nu aveau voie să folosească reţeaua un an după ce îşi încetau colaborarea”, a mai spus Roşca.

Plata muncii depuse de către distribuitori le revenea din diferenţa dintre preţul cu care achiziţionau produsele de la depozitul din Floreşti şi cel cu care le vindeau. “Întreaga desfăşurare poartă o aparenţă de legalitate deoarece se bazează pe activitatea unor persoane fizice care nu pot avea calitate de comercianţi, deşi semnează contracte de distribuţie şi sunt numiţi fie distribuitori, fie sponsori sau supervizori. Exercitau o activitate specifică actelor de comerţ, care poate fi realizată numai de către comercianţi”, a precizat şeful ITM Cluj. Dintre cei care lucrau în acest fel 807 erau femei. Amenda aplicată Herbalife RO este cea maximă, 100.000 de lei.

“Nu am primit niciun document oficial din partea ITM Cluj referitor la o astfel de decizie, în ciuda suportului pe care compania l-a oferit inspectorilor în ultimele săptămâni”, a transmis Anca Iordache, senior PR consultant al Herbalife. “Compania îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii în acest moment. Herbalife are încredere completă în modelul său de business şi în formele de colaborare practicate. Aceasta este esenţa tuturor modelelor de business din vânzarea directă, aplicate nu numai în România, ci şi în restul Europei şi al lumii, prin care Herbalife a atins vânzări de 10 miliarde de euro şi a oferit venituri pentru mai mult de patru milioane de persoane la nivel mondial”, se mai arată în comunicatul Herbalife.

Roşca: “Piaţa muncii, lipsită de posibilităţi”


Şeful ITM a declarat la REALITATEA TV CLUJ că Herbalife şi-a asumat cele 1.000 de persoane ca fiind parte a companiei. “Pe lângă cei 950 de angajaţi ilegali, mai erau 70 de oameni care aveau întocmite documente de PFA, aşa cum cere legea”, a spus Roşca. “Mulţi angajează la negru pentru că ei cred că se poate face asta fără probleme. Vorbim în această perioadă despre piaţa muncii ca fiind una lipsită de posibilităţi şi iată că aici erau acceptate în acest fel atât de multe locuri de muncă”, a atras atenţia oficialul ITM.


Comenteaza