A luat 10 la BAC la Cluj, dar pleacă la muncă necalificată în străinătate

A luat 10 la BAC la Cluj, dar pleacă la muncă necalificată în străinătate
Două fete şi un băiat de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda au obţinut nota maximă la examenul de bacalaureat. Una pleacă din ţară.

Aproape jumătate dintre absolvenţii clujeni de liceu înscrişi la bacalaureat au suspinat la afişarea rezultatelor. Alţii, însă, au zâmbit mulţumiţi - este cazul celor opt tineri care au reuşit să obţină nota 10 la toate probele. Trei dintre ei au studiat la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda, liceul cu cele mai bune rezultate din judeţul Cluj la dezastruosul bacalaureat din 2011.

Turdeanca Iulia Baciu este printre cei opt liceeni din judeţul Cluj şi unul dintre cei 65 de tineri din întreaga ţară care se pot lăuda cu 10 "curat" la bacalaureatul din acest an. Te-ai aştepta să aleagă o universitate şi o specializare de top, dar visul ei este altul. "Vreau să îmi iau un an de pauză de la şcoală şi vreau să lucrez în afara ţării, ca să îmi lărgesc orizonturile. Nu vreau un job de birou, ci unul care să mă pună în legătură cu oamenii, cultura ţării. Este o agenţie aici, în Turda, care trimite babysitterii în Anglia. Planul meu este să plec la sfârşitul verii", a povestit tânăra, pentru ZIUA de CLUJ. Întrebată ce facultate ar alege dacă nu ar pleca să devină bonă, ea a indicat secţia de Limbi Moderne Aplicate de la Facultatea de Litere. "Probabil anul viitor îmi voi alege o facultate", a spus Iulia.

Melina Suciu şi Cătălin Oargă sunt ceilalţi doi elevi din Turda care au obţinut nota maximă. "Vreau să dau la Litere, la secţia de limba engleză. Mi-ar plăcea să fiu profesoară sau traducătoare", a spus Melina Suciu. Cătălin Oargă este cunoscut în liceul Mihai Viteazul drept unul dintre cei mai buni elevi. El a adus şcolii, în acest an, medalia de aur la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă. "Mă gândesc să urmez Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar din anul II să mă înscriu şi la Filosofie. Există şi filosofi creştini şi mă gândesc că nu o să fie o orientare antagonică", a explicat Cătălin.

Iulia, Milena şi Cătălin au fost lăudaţi de Gheorghe Lobonţ, directorul colegiului de la Turda. "Lucrăm cu copii extraordinari. Este nevoie de trei elemente pentru aceste rezultate: copii, dascăli şi părinţi. Se fac pregătiri cu elevii şi în clasa a XII-a se stabilesc clar ţintele înainte de bacalaureat. E foarte importantă şi calitatea copiilor", crede Lobonţ. La Mihai Viteazul, aproape 47% dintre elevi au avut medii peste 9 la bacalaureat. "83,4% dintre elevii noştri au obţinut medii generale peste nota opt. Numai trei elevi au avut note cuprinse între 6 şi 6,99", a precizat Lobonţ.

În judeţul Cluj au mai obţinut media 10 elevii Iulia Plăian, de la Colegiul Naţional George Coşbuc, Alexandra Marian, de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Mihaela Pilug, de la Liceul Adventist Maranatha, Nadina Zănoagă, de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai, şi Laura Răşinar, de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Printre liceele cu promovabilitate de 100% s-au numărat Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Mihai Viteazul din Turda sau Avram Iancu.

În schimb, sute de elevi au picat examenul. În Cluj, niciun absolvent de clasa a XII-a care a provenit de la liceele Spiru Haret, Cuzdrioara şi Virgil Madgearu nu şi-a luat bacalaureatul. Liceele Didactica Nova şi cel pentru deficienţi de auz au avut câte un singur absolvent cu notă de trecere.

Ieri, în centrele de bacalaureat clujene au curs contestaţiile. "La nivelul judeţului Cluj s-au înregistrat 2.355 de cereri. Dintre acestea, cele mai numeroase, pe specialităţi, sunt: 860 - limba şi literatura română, 737 - matematică, 203 - biologie şi 125 - geografie", a declarat Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Numărul de contestaţii a fost cu 1.000 mai mare decât în 2010. Unul dintre centrele de evaluare în care s-au depus numeroase contestaţii a fost Colegiul Tehnic Napoca. Aici, din 287 de participanţi la bacalaureat doar 23 au obţinut notă de trecere.

 

Comenteaza