Clujenii, la mitingul de la Bucureşti: “Ne-a ajuns cuţitul la os”

Clujenii, la mitingul de la Bucureşti: “Ne-a ajuns cuţitul la os”
Zeci de mii de sindicalişti din întreaga ţară, inclusiv din Cluj, au pichetat ieri sediul guvernului, iar apoi au mărşăluit spre Palatul Parlamentului, unde au protestat ore în şir.
“Jos Guvernul Boc!”, “Hoţii, hoţii!”, “Băsescu după Ceauşescu!”, “Senatori şi deputaţi, aveţi grijă ce votaţi!” - sunt doar câteva dintre scandările celor peste 60.000 de sindicalişti din întreaga ţară care au mărşăluit prin Bucureşti. Ei au avut o singură revendicare, pe care au strigat-o ore în şir: “Jos Guvernul Boc!”

Mitingul sindicaliştilor a început ieri, în jurul orei 10:00, ei adunându-se în Piaţa Victoriei încă de la 7 dimineaţa. Clujul a fost reprezentat la protest de circa 1.300 de participanţi, care fac parte din Blocul Naţional Sindical (BNS), Cartel Alfa, Sanitas, CNSRL Frăţia, Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC). Numai de la BNS Cluj la miting a venit un autocar cu aproximativ 30 de persoane, cărora li s-au alăturat şi alţi protestatari sosiţi în capitală cu maşinile personale sau cu trenul. Totodată, de la Sanitas şi CNSRL Frăţia au luat parte la miting cam 300 de persoane.

“Am venit pentru că ne-a ajuns cuţitul la os. Am venit să protestăm împotriva acestui guvern care a băgat sărăcia şi foamea în vieţile oamenilor. Nu se mai poate aşa. Sunt familii care nu mai pot subzista din cauza tăierilor de salarii, mai ales că au fost diminuate cu 25%”, a declarat Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj. El a explicat că în sistemul sanitar clujean există angajaţi care câştigă chiar şi 400 sau 500 de lei salariu. “Cei care au rate la bancă, la Casa de Ajutor Reciproc se duc acasă chiar cu 200 de lei. Cu suma asta nu se poate trăi. De la CNSRL au venit peste 200 de persoane, iar cu Sanitas Cluj, peste 100”, a spus Roman.

Majoritatea sindicaliştilor au ajuns în Bucureşti dimineaţă, în jurul orei 7:00, şi au fost direcţionaţi de numeroase echipaje de poliţie înspre şoseaua Kiseleff. Acolo, şoferii autobuzelor au fost nevoiţi să îi lase pe sindicalişti să meargă pe jos către Piaţa Victoriei, unde mitingul a durat o oră. Oamenii au purtat cu ei pancarte pe care au desenat faţa lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc. Unii dintre angajaţii poliţiei au purtat pe braţe, în semn de doliu, fluturaşi pe care au scris: “Doliu pentru statul de drept. Siguranţă naţională fără siguranţa zilei de mâine? Echipament şi hrană sub 75%, salarii sub 75%, dar sancţiuni 100%. Mii de ore suplimentare. Anual promiteţi că le plătiţi la... anul. Ne-aţi ucis speranţa de viaţă!” În primul rând se afla un bătrân cocoşat de vârstă, care a purtat pe durata întregului miting o floare şi o lumânare într-o mână, iar în alta o cruce făcută din carton.

“Nu fac parte din niciun sindicat. Am venit voluntar, pentru că sunt pensionar şi primesc 550 de lei. Vreau să îmi crească pensia la 1.000 de lei. I-am adus lui Băsescu o lumânare pentru că e în comă de moarte. Crucea e un cadou fără plată pentru Băsescu”, a spus bătrânul Mihai Floarea. Un alt participant la miting a fost Vasile Murariu. “Eu stau de 20 de ani în Canada. Am văzut ce hoţii fac cei din guvern şi am ieşit în stradă”, susţine acesta. Îndată ce s-a hotărât pornirea în marş către Palatul Parlamentului, printre sindicalişti a apărut şi liderul social-democrat Victor Ponta, însoţit de Rovana Plumb şi de Marian Vanghelie. PSD-istul a fost aclamat de unii dintre protestatari. “Dacă ei nu votează, noi trebuie să ajungem să votăm. Sper ca eu să pot să votez şi să se întâmple ceea ce sindicatele aşteaptă”, a spus Ponta.

Sosind în Piaţa Universităţii, sindicaliştii au ţinut un moment de reculegere pentru Eroii Revoluţiei. Odată ajunşi în faţa Palatului Parlamentului, scandările au continuat ore întregi, oamenii strigând: “Jos Guvernul! Jos Băsescu!” Manifestanţii au fost conduşi pe tot traseul de aproape 2.000 de jandarmi, care au alcătuit în jurul lor cordoane vii. În faţa parlamentului, mai mulţi sindicalişti s-au înghesuit şi au încercat să rupă cordonul de jandarmi împingându-se de mai multe ori în aceştia.

Etichete
Comenteaza