Documente inedite despre tortura din comunism

Documente inedite despre tortura din comunism
Un clujean a realizat cea mai mare bază de informaţii on-line gratuită despre deţinuţii politici torturaţi în închisorile din Piteşti, Gherla şi Aiud.

Alin Mureşan, un tânăr cercetător clujean, a realizat cel mai complex site despre tortura comunistă. De pe site pot fi descărcate fişiere audio, video şi transcrieri ale mărturiilor celor care au trecut de iadul reeducării prin tortură din România anilor ’50.

Alin Mureşan este absolvent de Jurnalism la UBB Cluj, iar actualmente lucrează drept cercetător în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). “Am pornit de la o carte, «Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate», care a fost publicată de Polirom şi care urmează să fie reeditată în ianuarie 2011, în variantă adăugită. Practic, am rescris-o, documentez fenomenul Piteşti de peste 4 ani. Apoi am primit o propunere de a face şi un film, iar pentru ca proiectul să capete o formă rotundă, integrată, am făcut din banii mei acest site”, a declarat tânărul istoric clujean.

Fenomenulpitesti.ro se doreşte a fi cea mai mare bază de date despre victimele şi călăii care au orchestrat una dintre cele mai odioase forme de tortură din secolul XX. Curioşii sau împătimiţii de istorie pot găsi aici informaţii ordonate alfabetic despre parcursul tuturor deţinuţilor politici internaţi în aceste veritabile lagăre de exterminare care au fost create între 1949-1951, la închisorile Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna. “Datele vor fi disponibile în timp, gratuit, pentru că degeaba am atâtea informaţii şi le ţin doar pentru mine. Site-ul a mai avut drept motivaţie şi promovarea filmului «Demascarea», regizat de Nicolae Mărgineanu după un scenariu scris de mine”, a mai explicat Alin Mureşan.

Filmul, al cărui trailer este deja disponibil pe site, va apărea pe DVD la mijlocul lunii ianuarie şi va fi vândut împreună cu cartea Poliromului. “Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare - acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una dintre cele mai inumane acţiuni represive ale modernităţii”, se arată în prezentarea documentarului pe site-ul IICCMER.

“De-a lungul timpului, în opinia publică au circulat (şi încă mai circulă) destule afirmaţii incorecte, false, mincinoase sau de-a dreptul calomnioase despre destinele unora dintre victimele acţiunii de reeducare. Nădăjduim că informaţiile de pe acest site vor ajuta şi la eliminarea lor treptată din discursul public. Din acest motiv, site-ul este dedicat memoriei victimelor torturilor din Piteşti”, sună crezul echipei de istorici care va administra site-ul şi din care fac parte, pe lângă managerul de proiect Alin Mureşan, Cosmin Budeancă, Constantin Vasilescu, Clara Mareş, Andrei Lascu, Irinel Cîrlănaru şi fotoeditorul Ionuţ Trandafirescu.

Comenteaza