EXCLUSIV: Programul în detaliu al cancelarului Germaniei la Cluj

EXCLUSIV: Programul în detaliu al cancelarului Germaniei la Cluj
Pe lângă decernarea titlului de Doctor Honoris Causa şi inaugurarea Institutului German, Angela Merkel va avea două întrevederi private cu rectorul Andrei Marga.
Vizita de la Cluj, fiind una privată, va avea alte reguli de protocol decât cea de la Bucureşti, care este una de stat. Amfitrionul cancelarului german, rectorul Andrei Marga, o va aştepta la poarta UBB, după care o va însoţi pe întreaga durată a şederii în Cluj-Napoca.

Potrivit protocolului unei vizite private, există obligativitatea ca Angela Merkel să fie primită de către autorităţile locale şi judeţene - prefectul Florin Stamatian, edilul Sorin Apostu şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe. Aceştia, alături de consulul german la Sibiu, Thomas Gerlach, îl vor aştepta pe cancelarul german la scara avionului, pe un covor roşu, care nu va fi de mari dimensiuni, ci simbolic. Oficialii vor oferi cancelarului Germaniei un singur buchet de flori. Ordinea în care aceştia se vor poziţiona la scara avionului va fi prefect, primar, preşedinte CJ, consul. Prefectul va fi cel care va înmâna buchetul de flori. Amfitrionul de facto al cancelarului, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Andrei Marga, a renunţat la a-şi întâlni invitatul pe aeroport, pentru a-l putea întâmpina la scările Universităţii de pe strada Kogălniceanu.

Pe pistă va fi o maşină blindată aparţinând ambasadei Germaniei, în care vor intra cancelarul german şi consulul. În spatele acestei maşini se va poziţiona maşina prefectului, în care se vor urca primarul şi preşedintele CJ. După aceeastă maşină, se va aşeza microbuzul pus la dispoziţie pentru delegaţia Angelei Merkel şi cel pentru presa germană. Coloana oficială a fost astfel gândită, încât să fie de dimensiuni mai mici, ca să nu creeze probleme la deplasare. Aceasta va circula pe traseul Traian Vuia, Aurel Vlaicu, 21 Decembrie, Calea Turzii, Avram Iancu - M. Kogălniceanu (sediul Universităţii “Babeş-Bolyai”). Primăria a amplasat în Piaţa Unirii trei stâlpi pentru abordarea drapelelor Germaniei, României şi Uniunii Europene.

Ajunsă la UBB, Merkel va fi întâmpinată de rectorul Andrei Marga, împreună cu cei nouă prorectori şi cancelarul general al universităţii, toţi îmbrăcaţi în robe cu un design nou. Rectorul o va însoţi pe Merkel în sediul UBB, prezentându-i expoziţia amenajată cu acest prilej. Timp de 15 minute, rectorul Andrei Marga se va întreţine în propriul birou cu cancelarul german şi cu cei doi consilieri care o vor însoţi. După această întrevedere, Merkel va semna în cartea de onoare a UBB, precum şi în cea a primăriei, care va fi adusă la sediul universităţii special pentru acest eveniment.

Ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura în Aula Magna. Cele 250 de locuri ale sălii au fost riguros împărţite: 60 aparţin presei (42 de locuri- presa română, 18 - presa străină), 20 de locuri personalului care o însoţeşte pe Merkel, 120 de locuri vor reveni cadrelor didactice şi studenţilor UBB, iar alte 50 de locuri sunt rezervate pentru invitaţii speciali. Ceremonia propriu-zisă va dura exact o oră, interval în care rectorul Andrei Marga va ţine un discurs de 10 minute, decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, va vorbi preţ de 12 minute, 20 de minute fiind alocate cuvântului cancelarului german.

După ceremonie, Merkel va reveni în biroul rectorului pentru câteva minute, după care va fi condusă de Andrei Marga la Piramida de sticlă, unde se va ridica o cupă de şampanie, acestui moment fiindu-i alocate 15 minute. Apoi, rectorul UBB o va conduce pe Merkel, pe jos, până la Institutul German. După ce ea va tăia panglica noii instituţii, se va întreţine, 30 de minute, cu studenţi şi profesori ai liniei de studii germane a UBB. În final, cancelarul german va fi condus de Andrei Marga la aeroport, de unde va părăsi Clujul.

Cine este cea mai puternică femeie din lume

Angela Dorothea Merkel (născută Kasner), este prima femeie-cancelar din istoria Germaniei Federale. În 2005 şi 2009, Parlamentul German (Bundestag) a ales-o în această funcţie. Forbes Magazine a numit-o “Cea mai puternică femeie din lume”. Tatăl său este pastorul luteran Horst Kasner, iar mama sa, Herlind Kasner, e de formaţie profesoară de latină şi engleză. Din 2000, Angela Merkel este preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Publicaţiile din străinătate au comparat-o cu Margaret Thatcher, ambele fiind femei care fac parte din partide conservatoare. În 2005, partidele CDU, CSU şi SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă pentru fotoliul de cancelar federal, fiind aleasă apoi cu 397 de voturi “pentru”, 212 “împotrivă” şi 12 abţineri. După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliţie guvernamentală, între CDU/CSU (Uniunea Creştină) şi FDP (liber-democraţi). Noul Bundestag a reales-o cancelar al Germaniei. Merkel şi-a numit apoi miniştrii, având drept nou vicecancelar şi ministru de Externe pe Guido Westerwelle, preşedintele FDP.

Luminiţa SILEA, Valentin MĂLĂESCU
luminitasilea@ziuadecj.ro, valentinmalaescu@ziuadecj.ro


Comenteaza