Expoziţie fotodocumentară despre ortodoxie la Biblioteca Academiei

Expoziţie fotodocumentară despre ortodoxie la Biblioteca Academiei
Expoziţia fotodocumentară "Pe drumul Învierii", ce prezintă şase personalităţi mărturisitoare ale credinţei ortodoxe din timpul comunismului a fost vernisată astăzi la biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca.
">

Expoziţia cuprinde fotografii şi documente - inclusiv autobiografii şi articole de ziar - dintre care peste 90% provenite din arhivele Securităţii, care-i prezintă pe preoţii călugări Astenie Boca, Daniil de la Rarău (Sandu Tudor), Gheorghe Calciu, Astenie Papacioc - singurul dintre aceştia care se află încă în viaţă - precum şi Valeriu Gafencu şi Ioan Ianolide.

Publicistul Răzvan Codrescu a subliniat că expoziţia reprezintă un "îndemn la neuitare" şi la preţuirea înaintaşilor care au dovedit un spirit de sacrificiu şi un curaj ce pot fi luate ca exemple.

Claudiu Târziu, preşedintele Asociaţiei culturale Rost şi organizator al expoziţiei, a precizat că evenimentul reprezintă în primul rând o ocazie de a afla despre cei şase mărturisitori ai lui Hristos, apoi de a cunoaşte mai multe despre ei şi despre alţii din cei care au suferit în timpul regimului comunist şi de a le urma exemplul, de trăire şi mărturisire.

"Expoziţia este o invitaţie la a cunoaşte mai multe despre această istorie. Dacă o vom analiza, vom vedea că acolo vom avea modele duhovniceşti de viaţă. Am ales aceste personalităţi, dintr-o listă cu foarte multe nume, şi pentru că sunt mai cunoscute de către publicul larg. Sunt repere, modele pe calea mântuirii", a spus Târziu.

La eveniment a vorbit şi teologul clujean Radu Preda, care a accentuat şi el importanţa amintirii exemplelor pozitive din trecut. La vernisajul expoziţiei, care va fi deschisă până în 30 aprilie, au fost prezente câteva zeci de persoane, în special tineri. La vernisaj a fost invitat şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, dar acesta nu a mai ajuns.

Participanţii la expoziţie au primit câte un exemplar al revistei de cultură şi spiritualitate ortodoxă Rost. Evenimentul va continua marţi cu o conferinţă care va avea loc de la ora 19 în sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Vorbesc Răzvan Codrescu, Radu Preda şi Claudiu Târziu.

Comenteaza