Matei Corvin o întâmpină pe Angela Merkel

Matei Corvin o întâmpină pe Angela Merkel
Administraţia locală se străduieşte să repună în Piaţa Unirii statuia lui Matei Corvin înainte de vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Cluj, la mijlocul lunii octombrie.
Viceprimarul Laszlo Attila a declarat că, potrivit graficului, până în 7 octombrie statuia ecvestră a lui Matei Corvin urmează să fie reaşezată pe soclu. “Am discutat ieri (miercuri - n. red.) şi am convenit că în 6/7 octombrie statuia va fi repoziţionată pe soclu, iar structura de oţel va fi îndepărtată. Pe urmă, sperăm ca până în 12 octombrie să poată fi amplasate şi celelalte statui din grupul statuar”, a spus Laszlo. Potrivit viceprimarului, vizita lui Merkel, anunţată, de asemenea, pentru 12 octombrie, nu are nici o legătură cu finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului.

“Acesta e graficul stabilit al lucrărilor”, a spus el. Menţionăm că în luna august autorităţile anunţau că noul soclu al statuii era definitivat în proporţie de circa 25%, iar personajul ecvestru (Matei pe cal) ar fi trebuit urcat la locul lui la finalul lunii. Lucrările la soclu au început în luna mai, când a fost îndepărtată până la cota –0.7 metri construcţia veche, erodată de infiltrările de apă. Lucrările de restaurare au fost contractate de societatea Concefa în iulie 2009 şi costă circa 420.000 de euro. “Au fost ceva lucrări suplimentare acceptate”, a adăugat Laszlo. Banii pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin provin din fonduri ale guvernelor român şi maghiar, în contextul în care partea maghiară a oferit o parte din sumă încă din 2008, decretat Anul Matei Corvin în Ungaria.

Comenteaza