Medicina psihosomatică, analizată mâine la Cluj

Medicina psihosomatică, analizată mâine la Cluj
Medicina psihosomatică este analizată la Cluj, de profesorul universitar Dan Dumitraşcu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) din Cluj-Napoca, mâine seară.
">

Discuţiiel au loc în cadrul atelierului de filosofie şi antropologie medicală sub egida UMF, mâine seară în clădirea Clinicii Medicală II.

„Psihosomatica reprezintă un termen înţeles în diferite feluri. Dacă la început se înţelegea prin psihosomatică ramura medicală care studia condiţiile patologice legate de stres, ulterior acest cuvânt a fost conceput în diverse moduri: unii psihiatri consideră că este un domeniu al lor şi îl identifică cu psihiatria de legătură; alţii îl confundă cu psihanaliza sau cu psihoterapia, ba chiar cu terapiile alternative; în concepţia, la care subscriem şi noi, psihosomatica reprezintă o paradigmă (deci nu o specialitate medicală sau de psihologie clinică). Ea presupune abordarea bolnavului şi a procesului morbid ca pe o legătură între psihic şi fizic. Baza acestei paradigme stă modelul biopishosocial al bolii în genere. De aceea, există tendinţa de a utiliza termenul de medicină biopsihosocială pentru medicina psihosomatică, iar acum vom prezenta stadiul actual al psihosomaticii în lume şi în ţara noastră", explică Dumitraşcu.

 

 

Comenteaza