Noul stadion va pune Clujul pe harta marilor concerte ale Europei

Noul stadion va pune Clujul pe harta marilor concerte ale Europei
Nume ca U2, AC/DC, Europe şi Bon Jovi ar fi putut ajunge să cânte în faţa clujenilor în ultimii ani dacă ar fi existat o locaţie de talia Cluj Arena.
Organizatorii de concerte sunt siguri că după inaugurarea stadionului va urma o avalanşă de evenimente cu mari artişti internaţionali, care vor prefera Clujul în defavoarea Bucureştiului. Faptul că ne aflăm la mijlocul drumului dintre Budapesta şi Bucureşti este un avantaj major care ar fi fost exploatat de mult de către cei ce organizează concerte de amploare în cazul în care Clujul ar fi avut un spaţiu adecvat, susţin promotorii de evenimente.

“E posibil ca noul stadion să atragă mulţi artişti internaţionali care ar fi vrut să vină la Cluj şi pe care locuitorii oraşului meritau de mult să îi vadă live”, este de părere Paul Nancă, managerul Fundaţiei Culturale Phoenix. Preţul biletelor la concertele care vor avea loc la Cluj ar putea fi mai redus cu 25-30% faţă de cele practicate până acum la evenimentele de gen, în special la Bucureşti. “Important e să fie disponibilitate din partea celor care vor administra stadionul în privinţa preţurilor, a mijloacelor tehnice sau a gazonului”, crede Nancă. Organizatorul care a adus în România nume ca Beyonce, Jean Michel Jarre, Megadeth, Bob Dylan, Tori Amos, Tricki, pe baschetbaliştii de la Harlem Globetrotters sau toboşarii Yamato, Paul Nancă, a avut cereri individuale pentru concerte în oraşul nostru, însă crede că “abia acum putem vorbi de o integrare a Clujului în circuitul marilor concerte din Europa”.

“Pentru noi, un asemenea stadion va fi o schimbare foarte interesantă, mai ales că mulţi artişti circulă în turnee cu autocarul şi le-ar fi mai simplu să vină de la Budapesta să cânte la Cluj, nu la Bucureşti. Va fi singurul spaţiu ideal pentru concerte din Transilvania şi chiar din estul Ungariei”, apreciază organizatorul. În aceste condiţii, se va putea vorbi şi de turismul de concerte, un concept nou la Cluj, fiindcă nu au fost organizate până acum decât foarte puţine evenimente care să atragă mii de oameni din afara oraşului.

Pentru Cluj-Napoca, viitorul stadion înseamnă foarte mult, crede Nelu Brânduşan, directorul de la Promusic Prod & Events, însă “totul e ca cei care îl vor administra să deschidă bine ochii la ce au şi la ce se poate face acolo”. “România suferă la capitolul arene şi săli de spectacole cu o capacitate mai mare de 5.000 de persoane. Cu chiu, cu vai, se găsesc nişte săli de sport pentru evenimente de 2.000-3.000 de spectatori, dar şi acelea sunt improprii. Acum, mulţi artişti importanţi care au turnee prin Europa de Est sunt nevoiţi să ne ocolească din lipsa locaţiilor şi a infrastucturii”, explică Brânduşan. Organizatorul festivalului Maximum Rock şi al unor concerte cu grupuri ca Helloween, King Diamond, Crematory, Pro Pain, Catamenia, Cradle of Filth sau Moonspell este şi el de acord că viitorul stadion clujean poate fi o oportunitate foarte bună atât pentru artiştii aflaţi în apropierea României, cât şi pentru cei care trebuie să ne tranziteze ţara. Lipsa unei arene competitive i-a privat pe clujeni în acest an de posibile concerte cu staruri internaţionale.

“AC/DC, Bon Jovi, U2 au stat sau stau în aşteptare de câţiva ani fiindcă nu există o locaţie potrivită în România. La AC/DC s-a făcut un compromis fiindcă a fost organizat de către Marcel Avram, dar este ştiut că un loc ca Piaţa Constituţiei nu este adecvat. Când nu ai locaţii, trebuie să faci multe compromisuri”, mai spune Brânduşan. “Un concert de anvergură nu înseamnă doar un act cultural, o expunere şi promovare a localităţii, dar şi foarte mulţi bani care intră în vistieria autorităţilor locale”, atrage atenţia organizatorul.

Nume ca Scooter, David Guetta sau chiar Europe ar fi putut cânta la Cluj dacă municipiul ar fi avut un spaţiu potrivit, susţine Iancu Şerbănescu, fostul director al proiectului StudCard. “Mai ales înainte de criză am avut multe demersuri de a aduce nume mari pentru studenţimea clujeană, însă când le trimiteam date şi poze cu spaţiile pe care le puteam accesa la Cluj, ne loveam de refuzuri”, îşi aminteşte Şerbănescu. “Înainte de sponsori şi chiar de artişti, când organizezi un concert trebuie să ai locul. Nu poţi organiza un festival de tăiat copaci dacă nu ai copacii”, adaugă fostul lider al studenţilor clujeni.

Stadionul, în primul rând pentru concerte şi apoi pentru fotbal

Planurile pentru utilizarea viitorului stadion Cluj Arena au în vedere, în primul rând, găzduirea de evenimente de amploare, cum sunt concertele unor artişti internaţionali, într-o proporţie mai mare decât cele sportive, potrivit lui Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj (CJ), instituţia care administrează viitorul obiectiv . “Meciurile sunt doar 2-3 pe lună, în timp ce concertele pot fi organizate mai des şi pot atrage mult mai multă lume şi bani”, explică Tişe. “Stadionul va fi prevăzut cu gazon retractabil şi avem un consultant pentru sonorizare. Vom avea şi aparatura necesară desfăşurării în condiţii bune a concertelor”, precizează preşedintele CJ. Capacitatea Cluj Arena pentru acest gen de evenimente ar putea ajunge la 50.000 - 60.000 de persoane.

Rockerii ar prefera Clujul

“Eu prefer clar să merg la un concert la Cluj decât oriunde altundeva şi nu prea am ratat nimic din ce înseamnă concerte mari”, declară Cristi Magdaş, fost student clujean, nelipsit de la fostele rockoteci clujene. Pentru a-şi vedea trupele preferate, tânărul a bătut cu motocicleta drumurile din România şi Ungaria fie că a fost vorba de concertul Paradise Lost sau Nightwish la Bucureşti, de festivalurile Artmania (Sibiu), Felsziget (Târgu-Mureş), Samfest (Satu-Mare) sau de întruniri de motociclişti din Ungaria. “Foarte mulţi rockeri ar veni la Cluj dacă ar fi un stadion adevărat pentru concerte, cel puţin la fel de mulţi ca la Iron Maiden. E centru universitar, e pe drumuri principale din Ardeal, uşor de ajuns de oriunde, aşa că nu văd de ce nu ar strânge lume”, crede Magdaş.

Comenteaza