Oamenii de afaceri clujeni se înarmează

Oamenii de afaceri clujeni se înarmează
Oamenii de afaceri din Cluj sunt cei mai frecvenţi clienţi ai magazinelor de arme, spun dealerii legali din oraş. Preferatele sunt pistoalele cu bile de cauciuc şi cele cu gaz.

Cu toate că în ultimii ani legislaţia privind obţinerea de permise de port armă s-a înăsprit şi numărul armelor vândute în judeţ este în scădere, clujenii care deţin afaceri sunt primii pe listele de clienţi, spun proprietarii magazinelor de profil. Cele mai multe arme de autoapărare comercializate pe parcursul anului 2010 şi până în prezent au intrat în posesia oamenilor de afaceri.

Dintre persoanele interesate să-şi cumpere o armă doar o parte se întorc cu toate actele în regulă pentru achiziţie. În afară de legislaţia restrictivă, costul minim de achiziţie al unui pistol cu gaze, spre exemplu, este aproximativ egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, fără accesorii. Profilul cumpărătorului de arme este uşor de descris pentru cei care lucrează în domeniu: "În primul rând, se găsesc oamenii de afaceri, care lucrează cu valori, ei sunt primii care s-au integrat pentru o armă", a declarat Nicolae Cioară, reprezentantul societăţii Arrow. Următorii care apelează la această măsură de siguranţă sunt clujenii care deţin locuinţe în zone izolate, situate în polii imobiliari de dezvoltare de lângă municipiu. "Tot felul de tineri, persoane care lucrează la firme de pază sau într-un mediu ostil, sunt interesaţi să aibă o armă. În ultimii 10 ani doar două reprezentante ale sexului frumos au apelat la achiziţia unei arme de autoapărare, dintre care una dintre ele s-a întors la un interval scurt de timp s-o vândă", mai spune Cioară, adăugând că femeile cumpără mai ales spray lacrimogen, în dauna pistoalelor.

Reprezentantul magazinului Romtravel, Constantin Gurbet, spune că portretul-robot al cumpărătorului de arme e greu de făcut. "Avem clienţi de la 19 până la 70 de ani", spune Gurbet. Dacă înainte de 2009 legislaţia permisivă aducea mai mulţi clienţi, cu toate că nu existau pe piaţă decât cinci modele de pistoale, acum diversitatea armamentului de pe rafturi nu a adus mai mulţi doritori. Actualmente, există 15 modele de pistoale pe piaţă. "Preţurile sunt mai mici decât în 2009, dar din 10 oameni câţi ne trec pragul, perfectăm doar două-trei vânzări pe lună", spune Cioară. Vânzătorul magazinului Titan, Cristian Mocan, consideră, în schimb, că autoapărarea cu pistolul este o măsură de protecţie pentru cine şi-o permite şi că tot mai mulţi clujeni îşi doresc o armă. "Comparativ cu anii trecuţi, se simte o cerere mai mare, dar vânzările se fac în funcţie de bugetul fiecăruia", a precizat Mocan.

Cele mai căutate pistoale de pe piaţă sunt cele cu gloanţe de cauciuc. Acestea au o rază de autoapărare de patru-cinci metri. Cele mai căutate arme de autoapărare sunt Walther, Mauser, Beretta, Glock şi Rohn. Cu aproximativ 600 de lei se poate achiziţiona un pistol cu gaze, iar unul cu gloanţe de cauciuc depăşeşte 1.000 de lei, la care se adaugă 200 de lei pentru accesorii. Cel mai scump pistol de vânzare la Cluj trece de 2.000 de lei: de exemplu, pistolul cu bilă CZ 83 (fabricant: Ceska Zborojovka), al cărui design pemite trăgătorului mai puţin experimentat să adopte poziţia de tragere mai rapid şi în condiţii de siguranţă. Tot în jur de 2.000 de lei costă şi pistolul cu bilă Grand Power T 90.

Intrarea în posesia unei arme de autoapărare necesită o serie de demersuri: cazier judiciar, vizite medicale, aviz psihologic, taxa de 100 de lei, cerere de eliberare seif sau cutie metalică în care să fie depozitată arma. Potrivit normelor în vigoare, armele neletale pot fi folosite doar în spaţiul privat sau în zone special amenajate, respectiv în poligoane civile.

244 de permise în 2010

Potrivit datelor oferite de Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Cluj, în 2010 au fost eliberate 244 de permise de port armă, iar în anul 2009, 385 de permise. "Cele mai multe permise de port armă au fost eliberate pentru arme neletale pentru autoapărare - arme cu proiectile din cauciuc (50%), urmând apoi permise de port armă pentru cele neletale pentru tir sportiv - cu aer comprimat", se arată într-un răspuns oficial al IPJ Cluj, la solicitarea ZIUA de CLUJ. La nivelul judeţului, peste 3.700 de persoane fizice au permis de port armă, iar 58 sunt firme cu autorizaţie în domeniul protecţiei valorilor sau firme de pază.

Alina MIHUŢ, Bianca FELSEGHI

 

Comenteaza