Plăcuţele de la Sinaia, tema următorului Congres de Dacologie

Plăcuţele de la Sinaia, tema următorului Congres de Dacologie
Intelectuali din ţară şi din străinătate au prezentat timp de două zile, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Congresului Internaţional de Dacologie, de la Alba-Iulia, comunicări ştiinţifice despre personalitatea voievodului Mihai Viteazu - căruia i-a fost dedicată ediţia din acest an a evenimentului.

Următoarea ediţie a congresului, din 2011, ar urma să fie dedicată plăcuţelor de la Sinaia, conform doctorului Napoleon Săvescu, fondatorul asociaţiei “Dacia Revival”, coordonatorul evenimentului.

 

Aceste plăcuţe au fost descoperite cu ocazia unor lucrări de captare a pâraielor Sfânta Ana şi Peleş, iar, potrivit unor informaţii, au fost confecţionate din aur şi sunt inscripţionate într-o limbă misterioasă. Tăbliţele sunt cunoscute în prezent drept Tezaurul de la Sinaia, care face totuşi referire la plăcuţe de plumb. Conform legendelor locale, plăcuţele originale, de aur, au fost topite de regele Carol I pentru a contribui la construcţia castelului Peleş, după ce anterior au fost copiate în plumb.

 

Alegerea temei plăcuţelor de la Sinaia ca temă centrală a viitorului Congres Internaţional de Dacologie are loc şi în contextul în care acestea sunt depozitate de aproximativ 100 de ani, neinventariate, în arhivele Institutului de Arheologie din Bucureşti.

 

Desfăşurat până acum în capitală, Congresul Internaţional de Dacologie a avut loc, în premieră, în 2010, la Alba Iulia, la Universitatea “1 Decembrie”. De menţionat că un profesor din cadrul instituţiei de învăţământ superior, dar şi mai mulţi istorici din oraş au protestat, prin câte o scrisoare, cu privire la organizarea manifestării.

 

Comenteaza