“Prietenii” lui Adrian Năstase “căpuşează” Institutul de Urologie

“Prietenii” lui Adrian Năstase “căpuşează” Institutul de Urologie
O firmă abonată la licitaţiile din sistemul sanitar pe vremea guvernării PSD din perioada 2001-2004 încearcă să forţeze Institutul de Urologie din Cluj să-i ofere un contract de 300.000 de euro.

Societatea Novaintermed din Bucureşti a cerut instanţelor clujene să oblige Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) să încheie un contract pentru consumabile în valoare de 300.000 de euro. Reputatul medic Mihai Lucan spune că institutul nu are nevoie de produsele Novaintermed pentru că acestea s-au dovedit ineficiente pentru sănătatea pacienţilor.

 

Novaintermed SRL a solicitat instanţelor “obligarea ICUTR la încheierea contractului de achiziţie publică” pentru cinci kit-uri, constând în mai multe tipuri de medicamente şi materiale sanitare, ce pot fi folosite numai împreună cu aparatul medical “Life 18” deţinut de firmă. “Noi nici măcar nu avem aparatul, deci nu putem folosi consumabilele”, a spus şeful ICUTR, profesorul Mihai Lucan.

 

Conflictul a pornit de la o operaţie care a avut loc în urmă cu doi ani, când medicul a reuşit un transplant renal între persoane cu grupe sanguine diferite. Atunci, Novaintemed a adus la Cluj aparatul Life 18 şi un kit cu scopul de a rezolva incompatibilitatea dintre donatorul rinichiului şi receptor. Astăzi, Mihai Lucan susţine că pacientul a supravieţuit datorită altui tratament, şi nu celui produs de Novaintermed.

 

“Aparatul firmei nu a avut eficienţa pe care o pretindeau. Practic, pot spune că m-au minţit. Ca să salvez viaţa pacientului, a trebuit să introduc concomitent un alt sistem de filtrare a sângelui bolnavului. Am chemat specialişti din Suedia, cu care am colaborat”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, medicul Mihai Lucan. După acest incident, ICUTR a anulat licitaţia  destinată achiziţionării altor consumabile pentru aparatul Life 18.

 

Acum, însă, Novaintermed solicită banii pentru kit-ul din 2008 (50.000 de euro) şi încheierea unui contract pentru achiziţionarea altor cinci kit-uri de consumabile în valoare de 250.000 de euro.

 

 “Aşa au licitat, nu trebuie neapărat să comande kit-urile. Doctorul Lucan ne-a sunat în 2008 că pacientul moare şi că are nevoie de aparatul Life 18, pe care l-a şi folosit. Nu a avut altă metodă, cum spune acum. A zis atunci că mai vrea încă cinci kit-uri, iar noi am solicitat procedură de achiziţie publică. După trei luni a spus că nu sunt bune. Medicul Lucan este un escroc şi susţin asta oriunde”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Novaintermed, Codrin Bernevig.

 

Prima instanţă care a judecat litigiul, Tribunalul Cluj, a admis în parte acţiunea firmei, în sensul că a obligat institutul să continue procedura de licitaţie şi să verifice ofertele. Numai că singura ofertă este cea a societăţii Novaintermed. ICUTR a atacat hotărârea tribunalului cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

 

 în acţiunea institutului se menţionează că “procedura de achiziţie publică a fost anulată, apreciindu-se că nu se mai impune achiziţionarea produselor kit-uri şi consumabile, fondurile fiind redirecţionate, cu respectarea prevederilor ce reglementează execuţia bugetară, în vederea procurării de materiale sanitare obiectiv necesare”.

 

“Nu îmi permit să pun în pericol viaţa pacienţilor pentru că cei de la Novaintermed se gândesc numai la aspectul financiar”, a afirmat Lucan. Primul termen al procesului este programat pentru 1 aprilie.

 

Firmă cu lipici la Guvernul Năstase

 

Novaintermed SRL are antecedente în ceea ce priveşte problemele de ordin tehnic ale aparaturii furnizate. Firma a câştigat în 2003, pe vremea guvernării Năstase, un contract de la Ministerul Sănătăţii, ce avea ca obiect achiziţionarea a patru autolaboratoare pentru urgenţe epidemiologice. Maşinile, în valoare de 600.000 de euro, au ajuns la autorităţile de sănătate publică din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, însă unele instituţii nu l-au folosit din cauza unor deficienţe tehnice ori l-au folosit şi s-au plâns de performanţele acestuia.

 

O firmă din străinătate care produce autolaboratoare a dat în judecată Novaintermed şi o acuză că, în loc să importe maşinile gata asamblate, cum era înţelegerea, le-a fabricat de una singură, folosind planurile primei firme, motiv pentru care maşinile nu sunt ceea ce ar fi trebuit să fie. Novaintermed era nelipsită de la licitaţiile Ministerului Sănătăţii sub guvernarea PSD.

 

Unul dintre asociaţii din Novaintermed SRL, Maria Iosif, este şi administrator la firma Novalab Diagnostic SRL, unde apare ca asociat Mariana Rocsin, sora lui Sever Rocsin, fostul consilier personal al lui Adrian Nastase pe probleme de mediu şi bun prieten cu acesta din urmă, după cum a declarat în dosarul “Zambaccian” la DNA. Mariana Rocsin a avut calitatea de asociat şi în cadrul Novaintermed până în 2007, când presa a scos la iveală acest aspect.

 

Directorul Novaintermed, Codrin Bernevig, este fiul colonelului Cristian Bernevig, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, condamnat în 1997 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a ucis cinci persoane într-un accident rutier. Ulterior, el a fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu.

 



Comenteaza