Record mondial doborât la Cluj, la Campionatul de Gătit

Record mondial doborât la Cluj, la Campionatul de Gătit
1.850 de porţii de stifado cu carne de porc sunt noul record stabilit de clujeanul Tibi Kiss.


Maestrul bucătar Tibor Kiss a preparat 1.850 de porţii de stifado de porc, reuşind astfel să doboare recordul mondial. În plus, reprezentanţii restaurantului Memo 10, aparţinând Primăriei Cluj-Napoca, au realizat un cârnat uriaş, cu diametrul de 101 centimetri. "Ieri am doborât recordul mondial la stifado de porc. În loc de 1.500 de porţii, am realizat 1.850", a declarat Iulia Drăguţ, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), organizatoarea evenimentului.

Maestrul Tibor Kiss, împreună cu ajutoarele sale, a lucrat sâmbătă mai multe ore pentru a pregăti felul de mâncare omologat de reprezentanţii Cărţii Recordurilor. "Stifado este o mâncare tradiţională balcanică. Eu am mâncat stifado prima dată în Suedia şi era făcută din carne de viţei. Pentru ceea ce am gătit am folosit 180 kilograme de carne de porc, 80 de kilograme de ceapă, ardei, roşii, dovlecei. Recordul mondial precedent a fost realizat în Turcia, unde s-au gătit 1.200 de porţii", a declarat Kiss. La evenimentul organizat în parcarea Polus Center au participat 30 de echipe de bucătari din ţări precum Serbia, Finlanda, Republica Moldova, Israel, Cipru sau România. Bucătarii sârbi Bojan Stevanovic şi Duric Dragana au gătit sâmbătă în cadrul concursului o friptură de pui tradiţională.

"E prima dată când venim la campionat. Duminică pregătim o mâncare tradiţională într-o oală de lut, care se serveşte de peste 200 de ani la nunţi şi care conţine carne afumată şi cârnaţi", au povestit cei doi bucătari. Câştigătorul locului I la secţiunea Meniu Alternativ - Amatori, bucătarul Mihai Uica, i-a impresionat pe membrii juriului prin ingeniozitatea sa şi prin multitudinea de feluri de mâncare gătite. "Am îmbrăcat haine populare şi pe iarbă cu ajutorul unei benzi tricolore am trasat suprafaţa României. În momentul când au venit membrii juriului, eu le-am prezentat câte două feluri de mâncare, băutură, dar şi un fruct specific fiecărei regiuni", a declarat Uica. În meniul acestuia s-au aflat mâncăruri precum liptauer alb şi roşu, friptură de Turda, fasole făcăluită, pârjoale, vinete umplute, marinate, salată de vinete cu smântână, rasol de vită sau hamsii prăjite.

 

Comenteaza