Românul ucis în Afganistan era un clujean UPDATE

Românul ucis în Afganistan era un clujean UPDATE
Românul decapitat în atacul de vineri asupra biroului ONU din Afganistan este din Dej, conform surselor ZIUA de CLUJ. Acesta avea vârsta de 43 de ani şi lucra ca funcţionar internaţional în cadrul ONU.

Un român a fost ucis vineri într-un atentat asupra biroului ONU din Afhanistan, din oraşul Mazar-i-Sharif. Conform Daily Mail, citat de Mediafax, doi dintre angajaţii ONU ar fi fost decapitaţi.

 

Protestatarii au intrat în birourile ONU din Mazar-i-Sharif după ce o manifestaţie împotriva incendierii unui exemplar din Coran în Statele Unite a degenerat în violenţe.

Un mic grup a atacat sediul ONU, aruncând cu pietre şi escaladând bariera de la intrare. Protestatarii le-au luat armele gardienilor ONU şi au deschis focul înainte de a pătrunde în birouri. Printre persoanele decedate s-ar afla cetăţeni din Norvegia, România, Suedia şi Nepal. Doi dintre ei ar fi fost decapitaţi.

Informaţia privind uciderea unui român în atentat a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă. "Conform informaţiilor preliminare de care dispunem, printre victimele atacului barbar de la Mazar-i-Sherif s-ar putea număra şi un cetăţean român. MAE este în contact cu organismele internaționale prezente la fața locului pentru verificarea informaţiei", arată ministerul. "Nu poate exista justificare pentru astfel de acte deplorabile. MAE îşi exprimă regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti şi transmite întreaga sa compasiune familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în acest tragic atentat. Ne exprimăm, totodată, solidaritatea cu membrii misiunii ONU în Afganistan", se mai precizează în comunicatul MAE.

Atacurile au fost condamnate şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Acesta precizează că numărul exact al angajaţilor ucişi nu este cunoscut încă, dar că un purtătoru de cuvânt al organizaţiei a spus că acesta este "substanţial". "A fost un atac revoltător şi laş împotriva angajaţilor ONU, care nu poate fi justificat în nicio circumstanţă", a mai spus Ban Ki-moon.

La faţa locului au fost trimişi reprezentantul special al secretarului general pentru Afghanistan, Staffan de Mistura, dar şi conducrea misiunii ONU în ţară, UNAMA.

"Şapte angajaţi ai UNAMA (Misiunea ONU în Afganistan) au fost ucişi, dintre care cinci sunt nepalezi şi doi sunt europeni, un bărbat şi o femeie", a declarat Atta Mohammad Nour, guvernatorul provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif, arată Mediafax.

Potrivit corespondentului AFP, manifestanţii erau în jur de 500.

Manifestanţii au făcut o declaraţie prin car cere Guvernului afgan să "întrerupă orice relaţii diplomatice cu Statele Unite dacă acestea nu îl urmăresc în justiţie pe pastorul care a incendiat Coranul", mai informează Mediafax.

 

UPDATE Cetăţeanul român omorât în revoltele de ieri este Filaret Moţcu, expert internaţional, ofiţer de afaceri politice în cadrul Centrului Operaţional Nord al ONU în Afganistan, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea.


Filaret Moțco era un expert cu o impresionantă activitate în cadrul relaţiilor internaţionale şi al organizaţiilor internaţionale. A mai participat la misiuni internaţionale în cadrul Centrului Operaţional ONU din Kandahar, în misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, în Federaţia Rusă, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia, în Kârgâstan, a precizat oficialul MAE. Originar din Izvoarele Sucevei, Filaret Moţco a fost absolvent al Institutului de Relaţii Internaţionale din Moscova. Înainte de plecarea la Moscova, Filaret Moţco a locuit în Dej, unde activa în calitate de cadru militar.

Comenteaza