Rovinietele se verifică în Cluj doar cu camera mobilă FOTO

Rovinietele se verifică în Cluj doar cu camera mobilă  FOTO
Oficialii Direcţiei de Drumuri au prezentat, pentru ZIUA de CLUJ, aparatura mobilă de citire electronică a rovinietelor şi au precizat că nu există camere fixe în Cluj.
După 1 octombrie, când a intrat în funcţiune sistemul electronic de verificare a rovinietelor, între şoferii din Cluj s-a iscat o adevărată isterie cum că ar fi amendaţi între Cluj-Napoca şi Floreşti de către camere video fixe sau că o astfel de cameră de scanat roviniete ar exista pe autostradă. În realitate, camere fixe legate la sistemul electronic de gestiune a rovinietelor nu au fost montate, încă, în judeţul Cluj, iar verificările se realizează cu o aparatură montată într-o autospecială a Direcţiei de Drumuri, ce conţine două camere video, una fiind cu infraroşu.

Printre şoferii din oraş s-a lansat zvonul că sunt amendaţi pentru lipsa rovinietei, chiar dacă merg numai până la Polus sau Metro. Unii dintre ei s-au adresat atât Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, cât şi Primăriei. “Am primit scrisoare de la un cetăţean în care ne acuza că am montat cameră chiar la ieşirea din oraş pentru a le lua banii oamenilor. Nu suntem absurzi şi nu am face aşa ceva. Eu ştiu ce camere am”, a spus directorul Departamentului venituri-încasări din cadrul DRDP, Adrian Boghiu, cel care are în subordine serviciul control. “Domnule primar, la ieşirea din Cluj spre Floreşti, înainte de pasarela care duce la Polus, pe deasupra drumului este un amplasament pe care sunt puse indicatoare cu distanţele rutiere din Cluj spre alte oraşe, şi pe el sunt şi două camere de filmat. Aş dori să vă întreb: acele camere sunt pentru monitorizare trafic sau au alt rol?”, a întrebat Laurenţiu Tiple pe site-ul domnuleprimar.ro. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că acele camere servesc fluidizării traficului şi sunt legate la sistemul de supraveghere de la primărie, neavând nicio legătură cu rovinietele.

Adrian Boghiu, cel care coordonează activităţile de control ale DRDP, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că, timp de cel puţin încă o lună, se analizează unde ar fi cel mai optim să se monteze camere video fixe pentru verificarea rovinietelor în Cluj. “Dintre judeţele din subordinea DRDP, există o cameră fixă funcţională pentru roviniete în Bistriţa-Năsăud, înspre Vatra Dornei”, a spus Boghiu. Pentru judeţul Cluj se foloseşte o aparatură mobilă cu două camere, una normală şi una cu infraroşu, care scanează numerele de înmatriculare pe timp de noapte. “Aparatura este, deocamdată, pe o maşină de control a DRDP, dar vreau să o mut pe o altă maşină civilă, pentru a nu ţine ocupată autospeciala de control şi pentru a putea ţine maşina cu camerele video într-un loc chiar şi o săptămână non-stop, schimbându-se doar echipajul. Ideea este să educăm şoferii, nu să-i amendăm”, a declarat Adrian Boghiu.

Cele două camere mobile sunt legate la un monitor din maşină pe care se indică în procente cât de clar se vede numărul de înmatriculare, iar dacă proprietarul autovehiculului nu a plătit rovinieta, se înroşeşte un chenar. Datele se trimit automat, la Centrul de Calcul de la Ministerul Transporturilor, dar proprietarul maşinii primeşte amenda prin poştă. Pe lângă amendă, care variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de gabaritul autovehiculului, cel vizat trebuie să achite şi o despăgubire de la 28 până la 1.210 euro, atât cât costă rovinieta pe un an pentru diverse autovehicule. Despăgubirea este valabilă însă doar 24 de ore, după care trebuie plătită rovinieta, altfel poate urma altă amendă.

Comenteaza